EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

10 syytä rakastaa Oxfordia

10 syytä rakastaa Oxfordia

Oxford tunnetaan maailmalla etenkin huippuluokan yliopistostaan, kulttuuristaan ja historiastaan, ja kaupunki onkin todella monipuolinen. Sitä kutsutaan lempinimellä ”the City of Dreaming Spires” aivan syystä, sillä Oxfordin häikäisevä arkkitehtuuri – ja kirjava historia – tekevät siitä yhden Britannian mahtavimmista vierailukohteista. Vaikka vanhat perinteet ovat vallalla suuressa osassa Oxfordia, entisajoille luo jännittävää kontrastia kaupungin moderni henki ja monikulttuurisuus, jota nuori opiskelijaväestö on vähä vähältä tuonut mukanaan.

Houkuttaisiko sinua lähteä matkalle Oxfordiin? Tässä kymmenen hyvää syytä, miksi kannattaa toimia juuri niin.

1. Kulttuuri

Oxfordista ei voi puhua ottamatta esiin kaupungin vuosisatojen mittaista kulttuurihistoriaa. Oxfordin yliopisto (joka mittelee usein Cambridgen yliopiston kanssa Englannin parhaan yliopiston korkea-arvoisesta tittelistä) on saanut alkunsa jo vuonna 1096. 1930-luvulle tultaessa Oxfordin menestystarinaan kirjattiin uusi luku, kun siitä tuli tärkeä autoteollisuuden keskittymä. Sittemmin Oxfordista on kasvanut hurmaava opiskelijakaupunki: jo lyhyt kävelyretki vie tunnelmallisille mukulakivikaduille, vanhan ajan makeiskauppojen oville ja kauniiden rakennustaiteen luomusten äärelle.

2. Kieli

Brittiläiseen kulttuuriin kuuluu erottamattomasti englannin kieli. Oxfordin ystävällinen väestö ja rento opiskelijakulttuuri takaavat, että juttuseuraa on helppo löytää, joten kaupunki sopii täydellisesti kielitaidon hiomiseen. Kun treenaat englantia jatkuvasti, muuttuu aksenttisi päivä päivältä brittiläisemmäksi.

3. Bodleian Library

Jos lukeminen on mielipuuhaasi, valmistaudu: kun astut Bodleian Libraryn ovesta, olet saapunut kirjojen Disneylandiin. Kyseessä on yksi Brittein saarten suurimmista kirjastoista, jonka hyllyillä on uskomattomat 12 miljoonaa teosta – luku kalpenee ainoastaan Lontoon British Libraryn kokoelmalle. Vieraile Bodleian Libraryssa, vaikka kirjat eivät olisikaan oma juttusi – hulppea rakennus on itsessään niin hieno, ettei sitä voi jättää väliin.

4. Pubit

Osa Britannian perinteikkäimmistä pubeista sijaitsee juuri Oxfordissa, ja monet suosituimmista oluttuvista ovat etenkin paikallisten opiskelijoiden suosiossa. Muutamia pubeja, joiden nimet kannattaa laittaa muistiin, ovat ainakin King’s Arms, Turf Tavern ja White Horse. Niiden viihtyisässä tunnelmassa on mahtava rentoutua oluttuopposen äärellä.

5. Ruoka

Jos vietät iltasi mieluummin ilman alkoholia, ei huolta! Oxfordin pubit tarjoavat myös mainioita ruoka-annoksia. Suuntaa White Rabbitin herkullisen pizzavalikoiman pariin tai kulje vehreissä maisemissa The Perchin päivällispöytään – siellä ranskanperunat ovat kämmenen kokoisia! Jatkuvasti monikulttuuristuva väestö heijastuu myös Oxfordin ravintolatarjontaan, sillä kaupungista löytyy lukemattomia etnisiä ruokapaikkoja, joiden tarjoilut lukeutuvat kaupungin parhaisiin.

6. Oxfordin kanaali

Viehättävä Oxfordin kanaali vaeltaa läpi rauhallisten maaseutumaisemien ja tarjoaa sekä kaunista katseltavaa että tilaisuuden puntingin testaamiseen. Jos piknikit joen äärellä ovat sinun heiniäsi, Oxford saa varmasti sydämesi lepattamaan.

7. Ashmolean Museum

Oxfordin kulttuuriantiin kuuluvat keskeisesti kaupungin lukuisat historialliset museot. Moni kaupungissa vieraileva suuntaa ainakin taiteeseen ja arkeologiaan keskittyneeseen Ashmolean Museumiin, joka on maailman ensimmäinen yliopistollinen museo. Vuonna 1678 rakennettu museo kätkee sisäänsä maailmankuuluja kokoelmia, ja näyttelyissä on esineitä tuhansien vuosien ajalta.

8. Keikkojen paljous

The Telegraph nimitti Oxfordia aikanaan “epätodennäköiseksi musiikin keskukseksi”. Kaupungista ovat kuitenkin ponnistaneet muun muassa Foals ja Supergrass, ja siellä on yli 110 live-musiikkipaikkaa. Tämän tiedon valossa ei siis ole kovin yllättävää, että kaupungin musiikkipiirit voivat itse asiassa erinomaisesti. Suuntasit sitten suuremmalle keikalle tai lähipubin musiikkiesitykseen, valmistaudu kuulemaan serenadeja brittiläiseen tapaan.

9. Draama ja komedia

Oxfordiin ei ole pesiytynyt ainoastaan musiikillisia lahjakkuuksia: kaupungissa on myös eläväiset teatteripiirit. Lukuisten esityspaikkojen lavoilla nähdään niin näytelmiä, komediaa kuin tanssiesityksiäkin. Tahdotko heittäytyä draaman vietäväksi vai nauraa katketaksesi? Ei väliä – Oxfordista löydät etsimäsi.

10. Tylypahka

Oxford on taianomaisempi kuin osasit ehkä aavistaakaan: kaupungissa sijaitseva Christ Church College esitti Tylypahkan noitien ja velhojen koulua useissa Harry Potter -elokuvissa. Tiloihin pääsystä veloitetaan pieni maksu (jos tarkkoja ollaan, hinta on tällä hetkellä kahdeksan puntaa), mutta mikäli olet edes kerran haaveillut näkeväsi ikonisen, korkeakattoisen ruokasalin, joka toimi inspiraationa Tylypahkan vastaavalle, käynti on ehdottomasti hintansa arvoinen.

Opi englantia OxfordissaTutustu tarkemmin

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Matkailu