EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Kesä ohi, mitä nyt? 5 tapaa tehdä syksystä mahtava

Kesä ohi, mitä nyt? 5 tapaa tehdä syksystä mahtava

Lämpötila laskee, rusketusrajat haalistuvat ja elämä täyttyy jälleen koulussa tai töissä pakertamisesta. Kuulostaa synkeältä, mutta asian ei tarvitse olla näin! Pitkät, aurinkoiset päivät ovat toki takanapäin, mutta myös viileämmän vuodenajan voi ottaa ilolla vastaan. Nyt on täydellinen hetki matkustaa, viettää hauskoja päiviä ystävien seurassa sekä kehittää taitoja ja osaamista, joilla nostat elämäsi ja urasi uuteen nousuun.

Mitä siis turhia jahkailemaan: tässä viisi helppoa (ja erinomaisen tehokasta) keinoa, joilla teet syksystä mahtavan.

1. Laadi matkasuunnitelma

Tepsivin keino syysalakulon päihittämiseen on matkasuunnitelmien tekeminen (tästä on jopa tieteellisiä todisteita!), ja paras aika matkusteluun on juurikin syksy: kesän ruuhkat ovat hellittäneet, hinnat ovat alhaisempia ja sää leudompaa. Tässä on muutama kohde, jotka sopivat täydellisesti pitkän viikonlopun viettoon – tai vaikka parin viikon mittaiseen kulttuuriin uppoutumiseen ja uuden, kauniin kielen opetteluun.

Rooma: Italian loistelias pääkaupunki on parhaimmillaan kesäsesongin jälkeen: lämpötilat ovat miellyttävämmät (kesäisin on todella kuuma), eivätkä kadut täyty tungeksivista turisteista. Kun Roomaan matkaa syksyllä tai talvella, museot ja kirkot ovat lähes autioita ja hotellihuoneen saa huomattavasti edullisemmin. Lisäksi ikuinen kaupunki näyttäytyy paljon aidompana ja leppoisampana kuin keskellä turistisesonkia.

Madrid: Espanja on syystä suosittu kesälomakohde, mutta kun puhutaan maan monikulttuurisesta ja värikkäästä pääkaupungista, vierailu kannattaa ehdottomasti ajoittaa syksyyn. Nauti viileämmistä, aurinkoisista päivistä tutkimalla kaupunkia jalkaisin, herkuttelemalla mahtavalla ruoalla aina tilaisuuden tullen, vierailemalla museoissa sekä harjoittelemalla espanjaa ystävällisten paikallisten seurassa.

Pariisi: Paahtavassa kuumuudessa ja järkyttävässä ihmispaljoudessa ei ole mitään romanttista. Jotta pääset nauttimaan tästä tunnelmallisesta kaupungista kaikkein parhaimmillaan, matkusta sinne syksyllä. Seuraavat pari kuukautta ovat täydellistä aikaa kauniilla bulevardeilla vaelteluun, maailmanluokan museoiden kiertelyyn, kuuluisien ranskalaisbistrojen tarjoiluista nautiskeluun sekä huipputyylikkäissä putiikeissa kuljeskeluun.

Lontoo: Britannian pääkaupunki on mahtava ympäri vuoden, mutta myös sen tapauksessa kaupungin ainutlaatuinen anti – loistavat museot, fantastiset shoppailumahdollisuudet, innovatiivinen kulttuuri ja kiehtova historia – näyttäytyvät parhaimmillaan juuri syksyllä. Oxford Streetiltä löydät kaikki suuret brändit, Buckinghamin palatsista kuninkaallista tunnelmaa, British Museumista loputtomasti historiaa, National Gallerystä suurenmoista taidetta ja East Endistä jännittävää katukulttuuria sekä loistavaa ruokaa.

Tokio: Tässäpä jälleen yksi kaupunki, jolle syksy sopii mainiosti: kun ilma viilenee, suurkaupunkiin tutustumisesta tulee huomattavasti mukavampaa, ja Tokion lukuisat puistot muuttuvat huikean kauniiksi lehtien punertuessa. Ahtaudu metroon paikallisten perässä tai matkaa luotijunalla läheiseen Osakaan ja Kiotoon, syö enemmän kuin jaksat kaupungin loistavissa ravintoloissa, tee ostoksia elektroniikkaliikkeissä, joita suurempia et tule näkemään missään muualla, ja tutustu paikallisiin asukkaisiin sekä japanilaiseen kulttuuriin Keisarillisessa palatsissa tai robottiravintolassa. (Tokiolla on todella erilaisia puolia, kuten voi huomata).

New York: Kenties kaikkien syyskaupunkien ykkönen. Jo pelkkä oranssinpunaiseksi muuttuva Central Park on riittävä syy matkustaa New Yorkiin syyskuukausina, mutta lisäksi kaupungin nähtävyydet ja ostosmahdollisuudet ovat niin huikeat, että se on kaiken kaikkiaan yksi maailman jännittävimmistä paikoista. Vieraile Empire State Buildingissa, shoppaile Sohossa ja kulje Brooklyn Bridgen ylitse – ja varmista, että varaat rutkasti aikaa puistoissa oleskeluun sekä syksyn väreistä ja tuoksuista nautiskeluun.

2. Sitoudu oppimaan uusi taito

Nyt on loistava hetki lisätä uusi taito ansioluetteloosi ja varmistaa, että erotut joukosta. Syksy on oppimisen aikaa, eli se sopii mainiosti esimerkiksi uuden kielen opiskeluun (tai taitojen hiomiseen kielessä, jonka jo osaat); samalla otat askeleen kohti parempaa työtä ja korkeampaa palkkaa. Kun sitoudut oppimaan uuden kielen, saat uutta itseluottamusta ja hyvin todennäköisesti myös uusia ystäviä, ja annat itsellesi mahdollisuuden työskennellä tai opiskella toisessa maassa. Yksi pieni päätös voi johtaa loputtomaan maailmalla seikkailuun ja raja-aitojen rikkomiseen. Usko pois, me tiedämme!

Etkö pääse kielikurssille juuri nyt? Lämmittele kylmä vuodenaika hellan äärellä ja hio ruoanlaittotaitojasi ilmoittautumalla online-kokkauskurssille, jota pitää maailmankuulu keittiömestari.

3. Lähde road tripille

Halajaako mielesi seikkailua, mutta kaukaiset kaupungit eivät ole vaihtoehto? Tutustu siinä tapauksessa kotimaahasi hyvien ystävien kanssa ajellen, tai matkusta vihdoin niihin naapurimaihin, joissa et ole vieläkään käynyt. Kun ilma on viileä, luonto kaunista ja tiet rauhallisia, on täydellinen aika kierrellä lähiseudun maisemia autolla.

4. Keskity ystäviisi

Kaikki ovat palanneet kesälomareissuiltaan, ja tahdotte tehdä jotakin mukavaa yhdessä. Jos yllä mainittu road trip ei ole teidän juttunne (tai kaveriporukaltasi puuttuu auto), suunnatkaa luontoon ja kokeilkaa jotakin uutta ja jännittävää, kuten vuorikiipeilyä, ratsastusta tai telttailua. Voitte myös varata viikonlopun siihen, että menette parhaiden kavereidesi kanssa johonkin lähialueen kiinnostavaan tapahtumaan. Tämä on toinen mainio tapa viettää aikaa yhdessä jonkin kiinnostavan asian parissa.

5. Ryhdy akateemiseksi

Jos opiskelet, nyt on aika keskittää tarmosi tulevan vuoden suunnitteluun ja uusien asioiden omaksumiseen. Ilmoittaudu kursseille, jotka koet erityisen mielenkiintoisiksi ja jotka antavat sinulle valmiuksia tulevaa uraasi varten. Jos kouluvuotesi ovat takanapäin, voit silti kehittää itseäsi: ilmoittaudu iltaopintoihin tai nettikurssille aiheesta, josta tahtoisit tietää enemmän. Jos meiltä kysytään, erityisen hyviä ideoita ovat uuden kielen opiskelu – joko iltaisin järjestettävällä kurssilla tai viettämällä muutama viikko ulkomailla – tai esimerkiksi koodaamisen opettelu (jos tämä kiinnostaa, aloita katsastamalla CodeAcademy).

Käytä syksy hyödyksi ja lähde oppimaan kieltä ulkomaille!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa