EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 vinkkiä parempiin matkakuviin

10 vinkkiä parempiin matkakuviin

“A camera is a save button for the mind’s eye.”
– Roger Kingston

Jos minulta kysytään, valokuvaaminen kuuluu erottamattomasti matkusteluun. Uuden kaupungin läpi samoilu iPhone hyppysissä tai kamera olalta roikkuen on palkitseva tapa tallentaa muistoja ja vangita reissun parhaimpia hetkiä. Lisäksi se auttaa katsomaan ympäristöä toisin silmin: valokuvilla voi muuttaa maailmaa uuden näköiseksi, joskus yllättävilläkin tavoilla.

20 000 valokuvaa napanneena tiedän jo jonkin verran suosikkiharrastuksestani. Tässä tulevat kymmenen matkakuvausvinkkiäni, joilla nostat otoksesi seuraavalle tasolle ja opit ikuistamaan matkasi aiempaa paremmin.

1. Älä koskaan poistu majapaikastasi ilman kameraa

Jos teet niin, tulet katumaan.

2. Varmista tallennustilan riittävyys

Tarkista, että sinulla on mukana tarpeeksi muistikortteja, jos kuvaat digikameralla, tai riittävästi tallennustilaa puhelimessa, jos käytät sitä kuvausvälineenäsi. Ei ole mitään pahempaa kuin näytölle lävähtävä ilmoitus muistin täyttymisestä hetkenä, jonka tahtoisit ehdottomasti ikuistaa.

3. Nouse auringonnousun aikaan

Nouse aikaisin ja yritä olla aina liikenteessä auringonlaskua edeltävänä tuntina: valo on silloin upeimmillaan, ja kaunis valo tuottaa kauniita kuvia.

4. Opettele paikallinen tervehdys

Tämä on erityisen tärkeää, jos kuvaat mielelläsi ihmisiä. Tervehtiminen on kohteliasta, ja sen myötä kuvattava henkilö kokee toimintasi todennäköisemmin myönteisenä kuin tungetteluna. Yleensä kannattaa myös kysyä lupaa kuvan ottamiseen; useimmiten ystävällinen nyökkäys kuvattavan suuntaan riittää (sinulle nyökätään takaisin, jos kuvaaminen sopii). Muista, että joissakin kulttuureissa ihmisten kuvaaminen ei ole sopivaa, etenkään silloin, kun kyse on tuntemattomista henkilöistä.

5. Viipyile paikallisessa kahvilassa

On suunnattoman inspiroivaa katsella ohi vaeltavia ihmisiä ja nappailla samalla muutamia tilannekuvia. Kuvittele aurinkoinen syyspäivä, kamera ja kahvilan terassi Pariisissa.

6. Suuntaa kohti tuntematonta

Kierrä turistibussit kaukaa ja eksy. Laita kartta sivuun ja vietä iltapäivä ympäriinsä vaellellen; voit löytää mahtavaa kuvattavaa hyvinkin epätavanomaisista, odottamattomista paikoista.

7. Anna kuvaamiselle aikaa

Asetu uuteen kaupunkiin hieman pidemmäksi aikaa, jos suinkin mahdollista – älä vain kiiruhda sen läpi seuraava paikka mielessäsi. Kun vietät uudessa ympäristössä muutaman viikon tai jopa pari kuukautta, opit tuntemaan paikallista kulttuuria ja väestöä. Muista, että aika, kärsivällisyys ja aito kuvauskohteiden arvostaminen välittyy lopputuloksessa.

8. Tiedosta joka hetken kuvauksellisuus

Yritä laajentaa kuvauskohteiden repertuaariasi ja tähtäillä kameralla muutakin kuin auringonlaskuja. Ne voivat toki olla oikein hienoja, mutta todellista kauneutta löytyy myös odottamattomista paikoista – voit harjaantua huomaamaan tällaisia ohikiitäviä hetkiä ja löytämään omaperäisiä kuvakulmia. Se vaatii harjoitusta, mutta on ehdottomasti vaivannäön arvoista: kuvistasi tulee ajan myötä huomattavasti mielenkiintoisempia.

9. Pidä mielessä 1000/60-sääntö

Kokemuksen myötä olen huomannut, että kuvia täytyy ottaa melkoinen määrä, jotta joukkoon mahtuu myös muutama erinomainen otos. On aivan tavallista, että otan matkalla 1 000 kuvaa, ja olen aidosti tyytyväinen niistä 60:een. Älä siis odota jokaisen kuvan olevan täydellinen, mutta muista, että kaikista kuvista voi löytää jotakin mielenkiintoista (kohta 8). Älä myöskään poista kuvia, ennen kuin olet nähnyt ne tietokoneen näytöltä (kameran näyttö ei koskaan ole erityisen loistava), paitsi jos kyseessä on selkeä virhelaukaus tai tärähtänyt otos! Kuva, joka ei vakuuta kameran kautta tarkasteltuna, voi loppujen lopuksi olla suosikkisi kaikista.

10. Karsi ja käsittele

Älä postaa joka ikistä lomakuvaasi Flickriin tai Facebookiin. Valitse sen sijaan otoksista parhaat, ja työstä suosikkisi julkaisukuntoon simppelillä kuvankäsittelyohjelmalla. Tietokoneella käteviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi iPhoto ja Lightroom, puhelimella VSCO-sovellus sekä Instagram. Jaa vasta sitten kuvien parhaimmisto suosikkisivustollasi. Muista, että valokuvaamisessa laatu on tärkeämpää kuin määrä – kaunis matkakuva-albumi, joka antaa toisille inspiraatiota, todella kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Lähde reissuun, jolla voit harjoitella valokuvaamisen ohella uutta kieltä – katso EF:n mahtava kohdevalikoima!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin