EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 asiaa, joita et takuulla tiennyt Uudesta-Seelannista

10 asiaa, joita et takuulla tiennyt Uudesta-Seelannista

Hobittien maa, benjihyppääjien paratiisi ja perinteistä haka-tanssia tanssivan rugbyjoukkueen koti – siinä kolme asiaa, jotka Australian naapuri Uusi-Seelanti tuo useimmille mieleen. Tähän upeaan, kaukaiseen maailmankolkkaan liittyy kuitenkin myös paljon muuta mielenkiintoista.

Listasimme kymmenen asiaa, joita et luultavasti tiennyt Uudesta-Seelannista. Nostamme hattua, jos nämä olivat sinulle jo ennalta tuttuja!

1. Se on “pitkän valkean pilven maa”

Uuden-Seelannin maorilainen nimi, Aoetaroa, tarkoittaa “pitkän valkean pilven maata”. Nimelle on monta selitystä, joista useimmat perustuvat perinteisiin maoritarinoihin.

Selityksistä jokainen liittyy kuitenkin tavalla tai toisella siihen, että Uudessa-Seelannissa horisontti on usein pitkien valkoisten pilvien peitossa ja maa muistuttaa avaruudesta katsottuna pitkää pilveä. (Jälkimmäiseksi mainittu seikka saattaa tosin olla pelkkä sattuma.)

2. Siellä on enemmän lampaita kuin ihmisiä

Uusi-Seelanti on harvaan asuttu maa. Se on maantieteelliseltä kooltaan lähellä Britanniaa, mutta sen väkiluku on vajaa viisi miljoonaa (verrattuna Britannian yli 66 miljoonaan).

Mikä erikoisinta, lampaita on reilusti enemmän kuin ihmisiä: Uudessa-Seelannissa on noin kuusi lammasta jokaista ihmisasukkia kohden. Suhdeluku on yksi maailman korkeimmista.

3. Siellä ranta ei ole koskaan kaukana

Uudessa-Seelannissa ranta on aina päiväretken päässä. Itse asiassa siinä ei ole yhtäkään kohtaa, joka olisi yli 128 kilometrin etäisyydellä merestä. Saman päivän aikana voi siis helposti käydä hiihtämässä ja surffaamassa.

4. Ihmiset saapuivat sinne viimeisenä

Ihmislaji – homo sapiens, jos tarkkoja ollaan – sai alkunsa Afrikassa ja levittäytyi sieltä Eurooppaan, Aasiaan, Amerikkaan ja Australiaan. Uusi-Seelanti oli vihoviimeinen pysäkki, sillä ihminen astui sen maaperälle vasta noin 800 vuotta sitten.

Saavuimme siis Uuteen-Seelantiin kymmeniätuhansia vuosia myöhemmin kuin useimmille muille maailman alueille. Tämä antaa aivan uuden merkityksen sille, että paikka on syrjäinen.

5. Siellä asui valtavan suuria lintuja

Jos pidät suurista linnuista, Uusi-Seelanti on sinulle sopiva paikka. Saaren kotoperäisiin lajeihin kuuluva moa ei tosin ole enää olemassa, mutta ennen sukupuuttoa se oli varsinainen lintujen jättiläinen: moat kasvoivat jopa 3,6 metrin mittaisiksi, ja niillä oli painoa häkellyttävät 230 kiloa.

6. Se oli uranuurtaja naisten oikeuksissa

Maailman kaukaisin kolkka on myös maailman edistyksellisin. Uusi-Seelanti on todellinen naisten oikeuksien edelläkävijä, sillä oli maailman ensimmäinen valtio, joka antoi kaikille naisille yhtäläisen äänioikeuden. Tämä tapahtui vuonna 1893.

7. Se on luonnonystävien turvasatama

Kun ajattelet Uutta-Seelantia, ajattelet todennäköisesti luontoa. Saarivaltio on tosiaan täynnä uljaita vuoria ja kauniita rantoja, mutta tiesitkö, että yli kolmannes sen pinta-alasta koostuu suojelluista luontoalueista? Tämä varmistaa, että upeat maisemat säilyvät turmeltumattomina myös tulevina vuosikymmeninä.

8. Se on kiivien (ihmisten, lintujen ja hedelmien) maa

Uudesta-Seelannista puhuttaessa kuulee usein englanninkielisen sanan kiwi – mutta miksi? Se on karvainen hedelmä, jonka ostat supermarketista (ja joka on usein peräisin nimenomaan Uudesta-Seelannista), mutta myös suuri lintulaji ja lämminhenkinen lempinimi Uuden-Seelannin asukkaille.

Alun perin kiwi tarkoitti ainoastaan Uuden-Seelannin kotoperäistä, lentokyvytöntä lintulajia. Nimi päätettiin kuitenkin napata myös hedelmälle, kun markkinointiväki hoksasi, että kiivin alkuperäinen nimi – kiinalainen hanhimarja – ei ollut erityisen myyvä. Lisäksi siitä tuli uusiseelantilaisiin ihmisiin viittaava slangisana, mikä hämmensi tilannetta entisestään.

9. Se on paikka, jossa maailma sanoo “hyvää huomenta”

Pikkukaupunki nimeltä Gisborne on vuoden alkuvaiheilla maailman ensimmäinen paikka, joka näkee auringon nousevan horisontin ylle. (Tämän jälkeen kohta siirtyy pohjoisemmaksi maapallon kallistuskulman takia.) Gisbornesta on vain 496,3 kilometriä kansainväliselle päivämäärärajalle, ja se sijaitsee 178. leveyspiirillä.

10. Se on ”toinen Hollywood”

Uudessa-Seelannissa on kuvattu viime vuosina useita menestyselokuvia, kuten Hobitti- ja Taru sormusten herrasta -trilogiat, King Kong, Piano, Viimeinen samurai ja Valasratsastaja. Huikea luonto ja luova, leppoisa väki tekevät saarivaltiosta ihanteellisen leffojen filmauspaikan.

Koe Uusi-Seelanti omakohtaisesti – lähde EF Kielimatkalle!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Tahtoisitko opiskella kieltä ulkomailla? Tilaa maksuton EF-esite.

Tutustu tarkemmin