EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Dublinin 10 kätkettyä helmeä

Dublinin 10 kätkettyä helmeä

Jos tahdot kokea aidon Irlannin, älä tyydy Dublinin perinteisiin turistinähtävyyksiin – kuten Gafton Streetiin ja Guinnessin panimoon – vaan kierrä kaupungin parhaat, vähemmän tunnetut käyntikohteet, jotka poimimme kätevästi tähän artikkeliin.

1. Marsh’s Library

Jokainen Dublinin-kävijä vierailee Trinity Collegen kirjastossa, ja se on toki kaunis – mutta kätketyksi helmeksi sitä ei voi kutsua. Jos tahdot hieman omaperäisemmän kokemuksen historiallisesta kirjastosta, suuntaa siis Marsh’s Libraryyn.

Tämä 1700-luvulta peräisin oleva rakennus ei tavallisesti saa matkailijoilta juurikaan huomiota vieressä kohoavan Pyhän Patrickin katedraalin takia, mutta sen vanhoissa tammipuisissa kirjahyllyissä lepää yli 20 000 harvinaista opusta ja käsikirjoitusta. Lisäksi kirjasto järjestää erilaisia näyttelyitä ja luentoja varsin tiheään.

2. St. Michan’s Churchin muumiot

Tämä kirkko näyttää ulkoa päin melko mitäänsanomattomalta Dublinin eleganteimpaan arkkitehtuuriin verrattuna, mutta sisäpuolelta löytyy jotakin varsin mielenkiintoista. Rakennuksen alle kätkeytyvässä holvissa on nimittäin tusinoittain arkkuja, joissa makaa muumio. Osa arkuista on jo osittain hajalla, eli jos laskeudut kellarikerrokseen johtavia kapeita kiviportaita, voit kurkistaa hyvin säilyneitä ruumiita.

3. Iveagh Gardens -puutarhat

Kun kaipaat viheraluetta, jossa rentoutua, suuntaa Iveagh Gardensiin. Puutarha toimi aikanaan Clonmellin jaarlin pihanurmena, mutta omistajuus vaihtui vuosien saatossa ja vuonna 1991 Guinnessin perhe lahjoitti alueen valtiolle. Iveagh Gardens avattiin yleisölle, ja sen labyrintti, komeat suihkulähteet, upotettu puutarha, ruusupuutarha ja amerikkalainen puutarha kunnostettiin ja säilöttiin niin, että niistä on iloa myös tuleville polville.

Iveagh Gardens on paikallisten suosikki, koska turistit eksyvät sinne huomattavasti harvemmin kuin läheiseen St. Stephen’s Greeniin. Rauha ja hiljaisuus on siis tässä puutarhassa huomattavasti todennäköisempää.

4. Vintage Cocktail Club

Temple Bar on oikea paikka lasilliselle ja vilkkaassa yöelämässä viihtymiselle: kun aurinko painuu mailleen, alue täyttyy elävästä musiikista ja oluttuoppien kilinästä. Monet paikallisetkaan eivät kuitenkaan tiedä tänne piilotetusta salapubista, Vintage Cocktail Clubista.

Todella cool, kieltolain aikaa mukaileva kapakka on kätketty aivan silmien eteen – paikkaan kuljetaan 15 Crown Alleyn vieressä seisovasta mustasta ovesta, johon on merkattu ainoastaan kirjaimet VCC.

5. Lucy’s Lounge -vintagemyymälä

Keskellä suosittua Temple Barin seutua sijaitseva Lucy’s Lounge on ehdoton käyntikohde jokaiselle vintagevaatteiden ja omaperäisten ostosten ystävälle. Myymälästä tulee mieleen Liisa Ihmemaassa, ja valikoiman selailu on jo itsessään varsinainen elämys.

Kyseessä ei siis ole mikään keskiverto kirpputori, vaan huoneet ovat kukkuroillaan vintagepukimia ja kodin tavaroita. Lisäksi Lucy’s Lounge järjestää ilmaisia ompelutunteja!

6. Nälkäinen puu

Lontoosta tuttuja plataanipuita on istutettu suuriin kaupunkeihin jo pitkään, sillä ne kasvavat hyvin myös saastuneissa ympäristöissä ja voivat auttaa ilmanlaadun parantamisessa. Irlannin vanhimman oikeustieteellisen oppilaitoksen King’s Innsin pihasta löytyy 80-vuotias yksilö, joka on kasvanut niin kookkaaksi, että se on kiertynyt vanhan rautapenkin ympärille ja nielee istuinta hiljalleen yhä syvemmälle kaarnansa sisuksiin. Näyttää siltä, kuin ryhmyinen runko yrittäisi hukuttaa koko penkkiparan!

Tämä on hauska käyntikohde, mutta penkki ei välttämättä ole paras paikka istuskelulle.

7. George’s Street Arcade -kauppahalli

Ihastuttava George’s Street Arcade tarjoaa todella kulturellin shoppailukokemuksen. Kyseessä on katettu viktoriaaninen kauppahalli, jonka jokainen putiikki ja koju myy erilaisia tuotteita.

George’s Street Arcade on tulvillaan historiaa: se on Irlannin ensimmäinen ostoskeskus ja pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut vastaava koko Euroopassa, ja paikka avattiin jo vuonna 1881. Paikalliset kauppiaat myyvät hallissa kaikkea koruista musiikkiin ja vaatteista matkamuistoihin, ja ruokakojut levittävät tilaan kerrassaan herkullisia tuoksuja.

8. Pyhä Valentinus

Dublin on täynnä kiehtovia historiallisia rakennuksia, museoita ja kirkkoja, mutta Whitefriar Streetin kirkko erottuu joukosta. Tämä rauhaisa soppi keskellä kaupungin vilskettä pitää sisällään Pyhän Valentinuksen pyhäinjäännökset.

Ne, jotka tietävät asiasta, vierailevat paikalla hakeakseen siunausta tulevalle avioliitolleen – tai saadakseen rakkauden suojelupyhimykseltä hieman avitusta.

9. Phoenix Parkin teehuoneet

Sen sijaan, että hakisit kofeiinisi keskustasta, suuntaa Phoenix Parkin viktoriaanisiin teehuoneisiin ja nauti kuppi kahvia ja mehevä kakkupala kauniissa maisemissa. Leipomukset valmistetaan paikan päällä (tarjolla on myös lukuisia vegaanisia, gluteenittomia ja maidottomia tuotteita!), ja niitä voi maistella niin kauniissa, historiallisessa rakennuksessa kuin raittiissa puistoilmassakin.

10. Napoleonin hammasharja

Irlannin Royal College of Physiciansin tutkimus- ja opetuskeskuksen ylläpitämä näyttely on ehdottomasti katsastamisen arvoinen. Tutkimuskeskus tarkastelee lääketieteen historiaa Irlannissa, ja kokoelmissa on kattava kirjo kiinnostavia ja epätavallisia esineitä.

Esillä on muun muassa Napoleon Bonaparten hammasharja sekä kattaus historiallisia lääketieteen instrumentteja, jotka saavat arvostamaan nykylääketiedettä aivan uudella tavalla.

Koe aito Dublin EF Kielimatkalla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin