EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

EF Talks: James Mandl – Kuinka tärkeää kielitaito on työelämässä?

EF Talks: James Mandl – Kuinka tärkeää kielitaito on työelämässä?

Yleensä ajatellaan, että useiden kielten sujuva osaaminen on eduksi työuralla. Mitä hyötyä kielitaidosta on käytännössä? Istuimme alas EF:n rekrytointi- ja kehitysjohtaja James Mandlin kanssa ja keskustelimme, kuinka tärkeää kielitaito on työelämässä.

Hei James, voisitko aluksi esitellä itsesi meille lyhyesti ja kertoa taustastasi EF:llä?

EF:n rekrytointi- ja kehitysjohtajana olen vastuussa toimistoidemme ja koulujemme työntekijöiden rekrytoinnista Euroopassa. Lisäksi työskentelen henkilökuntamme koulutuksen ja kehittämisen parissa. Aloitin EF-urani Quitossa, Equadorissa, jossa työskentelin akateemisena johtajana ja myöhemmin espanjan ja englannin kielten koulujen johtajana. Myöhemmin siirryin Miamin koulun johtajaksi ennen kuin muutin Sveitsiin tekemään töitä muiden kuin englannin kielen koulujemme operatiivisena johtajana. Viimeisimpänä ennen nykyistä rooliani tein töitä Zürichissä tittelillä Business Integration Manager ja olin paljon yhteydessä Bangaloressa työskentelevien IT-tiimien kanssa.

Mitä kieliä puhut sujuvasti?

Puhun englantia, espanjaa ja ranskaa.

Kuinka useiden kielten osaaminen on vaikuttanut uraasi?

Lähes jokainen työ urallani on vaatinut kielitaitoni hyödyntämistä. Ilman espanjan osaamista en olisi voinut ottaa vastaan ensimmäistä työtäni EF:llä Quitossa. Sen jälkeen kielitaito on antanut minulle mahdollisuuden menestyä työssäni ja edetä uralla.

EF:llä on yli 46 000 työntekijää ympäri maailman. Kuinka tärkeää työpaikkaa hakevien on osata useita kieliä?

Ihmiset puhuvat useita kieliä EF:n kampuksilla, toimistoilla ja minne tahansa menetkin. Se on osa kulttuuriamme samoin kuin monissa muissakin kansainvälisissä yrityksissä. Odotamme kaikkien työntekijöidemme EF:llä olevan monikielisiä: jos haluat kehittyä urallasi, sinun on oltava valmis myös työskentelemään ulkomailla. Työntekijän osaamat kielet vaikuttavat vahvasti siihen, minne päin maailmaa hän voi päätyä töihin.

Kuinka monta kieltä on riittävästi?

Nykypäivänä kaksi kieltä ei välttämättä riitä. Hyvä uutinen on, että kieliä on helpompi oppia sen jälkeen, kun osaa jo valmiiksi muutamia kieliä. Työni näkökulmasta sanoisin, että kolmen kielen osaaminen on vähimmäismäärä – äidinkielen lisäksi on hyvä osata paria muuta kieltä.

Kun valitset uutta työntekijää, mihin asioihin kiinnität huomiota CV:ssä?

Uransa alussa olevilta työnhakijoilta arvostamme työharjoittelupaikkoja, vapaaehtoistyötä ja erilaisia henkilökohtaisia saavutuksia. Enemmän kokemusta vaativissa tehtävissä ammatilliset saavutukset ja monipuoliset taidot ovat tärkeitä. Kielitaito ja kansainvälinen kokemus työstä, matkoilta tai opinnoista ulkomailla ovat merkittävässä roolissa kaikkien hakemustemme kohdalla.

Tältä videolta saat CV-vinkkejä Jamesilta:

Mitä työnhakijan kansainvälinen kokemus kertoo sinulle?

Minun näkökulmastani mitä pidempään hakija on ollut ulkomailla, sitä parempi. Ulkomailla asuminen osoittaa kykyä sopeutua ja joustaa uusien tilanteiden mukaan. Jos tiedän henkilön asuneen ulkomailla, tiedän myös, että hän on todennäköisesti valmis ottamaan riskejä ja hänellä on motivaatiota pyrkiä elämässään eteenpäin. Vielä tärkeämpi asia on, että ulkomailla asunut henkilö on todennäköisesti mieleltään avoin ja hän on tottunut tekemään töitä kansainvälisessä ilmapiirissä.

Jos joku pyrkii edistämään uraansa opiskelemalla kieliä, minne heidän kannattaisi lähteä?

Rekrytoijan näkökulmasta ei oikeastaan ole väliä, missä henkilö on oppinut englantia. Sydney, Lontoo, New York, Kapkaupunki – ne kaikki ovat loistavia paikkoja. Toisaalta jos henkilö on kotoisin Pariisista ja hän on lähtenyt opiskelemaan englantia Perthiin, hän on todennäköisesti seikkailunhaluinen. Jos taas näen, että joku on asunut Costa Ricassa oppiakseen espanjaa tai Shanghaissa opiskellakseen kiinaa, tiedän että hänellä on todella globaali maailmankuva.

Onko kansainvälinen kokemus välttämätöntä, jotta voi työskennellä EF:n kaltaisesa kansainvälisessä yrityksessä?

Sanoisin, että on. Uuteen maahan muuttaminen ei ole ikinä helppoa, joten EF:llä haluamme tarjota kaikille asiakkaillemme parasta tukea siihen. Kuinka toimistojemme asiakaspalvelijat voisivat auttaa kielimatkaa suunnittelevia, jos he eivät ole ikinä itse asuneet ulkomailla? Kuinka opettajamme voisivat ymmärtää vasta maahan tulleita opiskelijoita, jos he eivät ikinä itse ole olleet samassa tilanteessa? Henkilökuntamme hyödyntää omaa kansainvälistä kokemustaan, jotta he voivat taata EF:n opiskelijoille unohtumattomia kokemuksia ulkomailla.

Kuinka voi saavuttaa riittävän hyvän kielitaidon työuraa varten?

Täytyy olla realistinen – et välttämättä opi sujuvaksi puhujaksi muutaman viikon kielikurssilla. Useiden lyhyiden kurssien tai pidemmän vaihto-opiskelujakson aikana on kuitenkin mahdollista kehittyä sujuvaksi puhujaksi. Varsinaisten kieliopintojen lisäksi on hyvä opiskella myös lukemalla kirjoja, katsomalla elokuvia ja hyödyntämällä erilaisia oppimissovelluksia. Työelämässä vaaditaan erinomaista kielitaitoa, jonka saavuttaminen vaatii aikaa, päättäväisyyttä ja kärsivällisyyttä. Kaikki tämä on kuitenkin vaivan arvoista.

Milloin on hyvä aika opiskella kieliä?

Aina on hyvä aika opiskella kieliä! Isäni on 85-vuotias ja hän opiskelee kuudetta kieltään, espanjaa. Minulla on muutama ystävä EF:llä, jotka ovat lähteneet nelikymppisenä kielimatkalle yhdistäen kesäloman kielten opiskeluun. Minun näkökulmastani jokainen matka ulkomaille on tilaisuus oppia uutta paikallisesta kielestä ja kulttuurista. Työntekijöinä ja ihmisinä meillä on mahdollisuus kehittyä, oppia ja ottaa vastaan uusia haasteita. Kielten opiskelu on erinomainen siihen!

Haluatko saavuttaa sujuvan kielitaidon?https://www.ef.fi/languagesabroad/
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin