EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

5 ihmistyyppiä, joita saatat kohdata lentokoneessa – ja kuinka tulet toimeen heidän kanssaan

5 ihmistyyppiä, joita saatat kohdata lentokoneessa – ja kuinka tulet toimeen heidän kanssaan

Sanotaan, että matka on tärkeämpi kuin määränpää, mutta kuten kaikki pitkillä lennoilla matkustaneet tietävät, kyseinen mietelause ei aina täysin vakuuta. Kun matkantekoon liittyy kiljuvia lapsia, joita on ahdettu koneeseen enemmän kuin tarpeeksi, sekä kömpelöitä vierustovereita, jotka läikyttävät mehut syliisi ensimmäisen ilmakuopan kohdalla, kokemus saattaa nimittäin olla hitusen… haastava.

Jotta olet valmiina mihin (tai kehen) tahansa seuraavan lentomatkasi koittaessa, kokosimme listan viidestä lentomatkustajapersoonasta, joihin saatat hyvinkin törmätä. Jaamme myös vinkkimme siihen, kuinka tulet toimeen heidän kanssaan.

1. Käsinojavoro

Hän saattaa aloittaa vaivihkaa, ujuttamalla vain hieman kyynärpäätä käsinojalle, jonka otit haltuusi jo ennen vierustovereidesi saapumista. Pikkuhiljaa hän hivuttautuu reviirillesi yhä suuremmalta alalta. Ja jos nostat kätesi pois edes sekunniksi – esimerkiksi tonkiaksesi jotakin tarpeettoman suuresta laukustasi tai ottaaksesi vastaan lentoemännän ojentaman juoman – hän iskee, ja käsinojasi on enää muisto vain.

Kuinka tulla toimeen hänen kanssaan: On käytännössä kirjoittamaton sääntö, että jokaiselle lentomatkustajalle kuuluu ainakin yksi käsinoja. Jos siis istut keskipaikalla ja kumpikin käsinojasi on ryövätty, ainut vaihtoehtosi on julistaa sota – tai no, ottaa asia puheeksi kohteliaasti mutta jämäkästi. Päihitä voro ja palauta haltuusi se, mikä sinulle kuuluu!

2. Jutustelija

Olet löytänyt istuimessasi mukavan asennon ja ottanut kirjan esille, ja olet siis kaikin puolin valmis leppoisaan lentomatkaan, jonka aiot viettää rattoisasti lueskellen ja leffoja katsellen. Jutustelijalla on kuitenkin aivan muita suunnitelmia. Ensi alkuun oletat, että kyse on vain kohteliaasta small talkista, joka hiipuu tovin päästä miellyttäväksi hiljaisuudeksi. Mutta ehei. Ei aikaakaan, kun olet jo saanut selostuksen hänen ihonhoitorutiineistaan ja siitä, mitä hän mieluiten laittaa voileipänsä päälle, ja osaat nimetä hänen kaikki yksitoista serkkuaan.

Kuinka tulla toimeen hänen kanssaan: Jotkut juttelevat mielellään lennon alusta loppuun, mutta toiset keskittyvät mieluummin elokuvan katseluun. Jos kuulut jälkimmäiseen ihmisryhmään, totea jutustelijalle kohteliaaseen sävyyn esimerkiksi näin: ”Anteeksi, että keskeytän, mutta olen haaveillut jo pitkään tämän kirjan lukemisesta / tämän leffan katsomisesta!” Ja sitten vain palaat valitsemasi viihdykkeen pariin. Mikäli tämä tuntuu liian radikaalilta, tässä toinen vaihtoehto: Sano, että sinun täytyy valitettavasti poistua vessaan. Kun palaat, hymyile vierustoverillesi nopeasti ja ystävällisesti ja laita sitten saman tien kuulokkeet korville. Tai jos mikään muu ei toimi, voit aina teeskennellä nukahtavasi – kun kuorsaat hitusen, jutustelijan luulisi vaikenevan.

3. Säikkyjä

Tämän kanssamatkaajan tunnistaa kilometrin päästä. Hänen ilmeensä on kivettynyt, katse on naulittu eteenpäin ja kädet puristavat tiukasti istuinta – hän pelkää tuhottomasti lentämistä ja kaikkea siihen liittyvää. Jokainen yllättävä ilmakuoppa ja kummallinen lentokoneen ääni saa hänet vilkuilemaan hätäisesti ympärilleen sen selvittämiseksi, onko joku muukin mennyt paniikkiin ja onko jo aika tempaista pelastusliivi esille istuimen alta.

Kuinka tulla toimeen hänen kanssaan: En itse erityisesti nauti lentämisestä, ja voin siis sanoa omasta kokemuksesta, että useimmissa tapauksissa paras ratkaisu on jättää säikkyjä rauhaan. Jos hän näyttää erityisen ahdistuneelta, voit kysäistä nopeasti, onhan hänellä kaikki kunnossa, mutta muutoin on viisainta antaa hänen selviytyä lennosta omalla tavallaan. Joidenkin lentopelkoisten kohdalla juttelu on tepsivä keino viedä huomiota muualle, mutta siihen ei kannata ryhtyä väkisin, jos toinen tahtoo selvästi vain hengitellä syvään tai hätistellä kauhukuvia musiikin tai elokuvan voimin.

4. Bisnesmatkaaja

Tämä tyyppi on lentänyt elämässään satoja kertoja, ja hänen ilmeensä on lähes yhtä totinen kuin hänen puvuntakkinsa on rypytön. Hän vaikuttaa lievästi ärsyyntyneeltä siihen, kuinka ahdasta koneessa on – taivastellen mielessään, kuinka kummassa edes päätyi turistiluokkaan – ja katselee collegehousuihin sonnustautuneita kanssamatkustajiaan nyrpeän hämmästyneenä.

Kuinka tulla toimeen hänen kanssaan: Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä yhteiselo bisnesmatkaajan kanssa sujuu mukavassa hiljaisuudessa. Hän todennäköisesti napsuttelee läppäriään tai puhelintaan noususta laskeutumiseen saakka, äärettömän tärkeitä sähköposteja laatien. Muista ihastella bisnesmatkaajan kasvoilta paistavaa kauhua, kun hän poistaa kääreet lennolla tarjottavasta ateriasta – ja tarjoudu auliisti syömään hänenkin osuutensa, mikäli olet erityisen nälkäinen.

5. Halailija

Tässä on täysi vastakohta bisnesmatkaajan käytökselle: halailija nimittäin painuu unten maille ja tunkeutuu viipymättä sinun alueellesi. Toteutustapana saattaa olla pahaa-aavistamatonta olkaasi vasten laskeutuva pää tai kokovartalonojailu; niin tai näin, alat pian pohtimaan, koetko enää milloinkaan vapautta vai täytyykö sinun viettää loppuikäsi tyynyn virkaa toimittaen.

Kuinka tulla toimeen hänen kanssaan: Jos oletetaan, ettei odottamaton läheisyys tuntemattoman tyypin kanssa ollut toiveissasi, tärkein tavoitteesi on saada hieman etäisyyttä kyseiseen kanssamatkustajaan. Useimmiten sopiva keino on työntää hänet pehmeästi takaisin omalle istuimelleen. Toimi hitaasti ja hellävaraisesti, ja palauta tyyppi sinne, mistä hän tulikin. Nauti sitten hienosta vapauden tunteesta, kun voit jälleen liikuttaa kehoasi miten mielit.

Tee vaivan arvoinen matka: lähde oppimaan kieltä ulkomaille!Tutustu tarkemmin

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Matkailu