EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 kansainvälistä elokuvaa, joista on apua kielten opiskelussa

10 kansainvälistä elokuvaa, joista on apua kielten opiskelussa

Leffojen katselu vieraalla kielellä vaatii usein tavallista enemmän keskittymistä, etenkin siinä tapauksessa, ettet osaa kieltä ennalta. Se on kuitenkin vaivan arvoista, sillä hyviä kansainvälisiä elokuvia on avartavaa katsella. Ne antavat uusia näkökulmia ja tarjoavat kurkistuksen toisenlaiseen kulttuuriin – varsinkin sen takia, että Hollywood-leffoihin verrattuna ne ovat usein luovempia ja keskittyvät monimutkaisempiin, helpommin samaistuttaviin ongelmiin.

Vieraskieliset elokuvat voivat olla myös suureksi avuksi kielen oppimisessa. Niitä katsomalla kuuntelet (melkein) todellisia keskusteluja, opit uutta sanastoa ja omaksut oikeaoppista ääntämystä samalla, kun chillailet telkkarin ääressä.

Osa viime aikojen parhaista elokuvista on tuotettu englanninkielisen maailman ulkopuolella (kukapa ei olisi kuullut Parasitesta). Listasimme kymmenen, joita voimme lämpimästi suositella.

1. Almacenados (2015) – espanja

Almacenados on ilahduttavan absurdi, sydäntälämmittävä komedia pian eläköityvästä työntekijästä ja hänen tilalleen palkatusta nuorukaisesta, ja siinä seurataan viittä päivää, jotka he viettävät yhdessä työpaikalla. Tarinaa on helppo seurata, se on todella hauska ja kieli on mutkatonta. Olitpa sitten vasta-alkaja espanjassa tai sujuva kielen taitaja, tätä on ilo katsella.

2. Lazzaro felice (2018) – italia

Lazaro felice sijoittuu 1970-luvun italialaiselle maaseudulle, ja leffa on täynnä kummallisia juonenkäänteitä. Lazzaro on nuori italialainen maaseudun asukki, joka on perheineen markiisin hyväksikäytön uhri. Lazzaro kuitenkin ystävystyy markiisin pojan kanssa, ja he ryhtyvät tekemään yhdessä koiruuksia. Leffa on kaunis kuvaus elämästä Italian maaseudulla – vaikkakin hieman erikoinen sellainen.

3. Sushimestari Jiron unelma (2011) – japani

Jiro Ono on Japanin kansallisaarre, ja hyvästä syystä: hän on sushimestari ja kolmella Michelin-tähdellä palkitun ravintolan omistaja. Jiro on myös perfektionisti, ja hänen vanhimmalla pojallaan, Yoshikazulla, on vaikeuksia täyttää isänsä saappaat. Tätä dokumenttileffaa katsomalla oppii paljon sushista, mutta myös Japanin kielestä ja kulttuurista.

4. Aquarius (2016) – portugali

Jos katsot tältä listalta vain yhden elokuvan, varmista, että se on lukuisia palkintoja voittanut Aquarius. Leffa kertoo eläkkeelle jääneestä musiikkikriitikko Clarasta, joka on vannonut asuvansa loppuikänsä kodissaan Brasilian Recifessä. Eräällä yrityksellä on kuitenkin uudistussuunnitelmia, joiden takia häntä painostetaan muuttamaan muualle. Brasilialainen supertähti Sônia Braga tekee voimakkaan suorituksen Aquariuksen pääroolissa, ja elokuvaa on helppo seurata. Lisäksi kieli on melko simppeliä ja näyttelijätyö erinomaista.

5. Beoning (2018) – korea

Beoning on vangitseva korealainen trilleri kieroutuneesta kolmiodraamasta ja erään henkilön mystisestä, salaisesta harrastuksesta. Se perustuu ylistetyn japanilaisen kirjoittajan Haruki Murakamin novelliin, ja sitä jää pohtimaan pitkäksi aikaa. Moniulotteisten henkilöhahmojen välillä käydään paljon kiinnostavaa dialogia, mikä on mainiota korean oppimisen kannalta.

6. Divines (2016) – ranska

Tämä elokuva on anteeksipyytelemättömän suorasukainen, ja luvassa on paljon slangia ja kirosanoja (joiden oppimista jotkut pitävät hyödyllisenä ja toiset tarpeettomana). Divines kertoo teinistä, joka asuu Pariisin ulkopuolella sijaitsevalla asuntoalueella ja tutustuu nuoreen tanssijaan, joka kääntää hänen elämänsä ylösalaisin. Dialogi on nopeatahtista, mutta ainakin pääset kuulemaan rutkasti ranskan slangia!

7. Muiden elämä (2006) – saksa

Muiden elämä on luultavasti yksi kaikkien aikojen parhaista ei-englanninkielisistä elokuvista. Se sijoittuu vuoden 1984 Itä-Berliiniin ja kertoo salaisen poliisin agentistä, joka hoitaa erääseen pariskuntaan kohdistuvaa tutkintaa ja päätyy uppoutumaan yhä syvemmälle heidän elämäänsä. Leffa on todella intensiivinen, ja se opettaa sinulle paljon elämästä 1980-luvun Berliinissä.

8. Hukkasin kehoni (2019) – ranska

Vaikka tällä listalla on jo yksi ranskankielinen elokuva, tätä ei voinut mitenkään jättää pois. Hukkasin kehoni on lukuisilla palkinnoilla tunnustettu mestariteos, joka vangitsee katsojansa. Se on unohtumaton, kauniisti animoitu ranskalainen fantasiaelokuva irronneesta kädestä, joka kulkee halki Pariisin päästäkseen takaisin muuhun kehoonsa. Voi siis sanoa, että kyseessä on varsin omaperäinen elokuva!

9. Naapurini Totoro (1988) – japani

Tällä listalla ei olisi mitään virkaa, jos Naapurini Totoro ei olisi mukana – se on todellinen klassikko ja sattumoisin myös oma suosikkini vieraskielisistä elokuvista. Se on dubattu lukuisille kielille, mutta koita päästä käsiksi alkuperäiseen. Kuten Studio Ghiblin leffoilla on tapana, Naapurini Totoro on lumoava, sydäntälämmittävä ja hullu elokuva. Sen päähahmoina on kaksi nuorta tyttöä, eli kieli on kepeää ja mutkatonta.

10. Roma (2018) – espanja

Viimeinen, muttei missään nimessä vähäisin. Roma sijoittuu varhaisen 1970-luvun Meksikoon, ja se on todella koskettava, kaunis elokuva vuodesta keskiluokkaiselle perheelle työskentelevän kotiapulaisen elämässä. Leffan ohjaajan teoksia ovat myös Gravity sekä Harry Potter ja Azkabanin vanki, eli luvassa on huikea katseluelämys.

Kielikurssilla uppoudut kieleen aidossa ympäristössä.Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin