EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Englannin kreivikunnat ja niiden mahdottomat nimet

Englannin kreivikunnat ja niiden mahdottomat nimet

Jos olet viettänyt aikaa Englannissa, sinulle onkin jo tuttua, että maa on jaettu lukuisiin pieniin kreivikuntiin. Niiden nimi päättyy tavallisesti ­_-shire_, joka tarkoittaa vanhassa englannissa ”hallittavaa tai huolenpidon kohteena olevaa aluetta”. Useimmat Englannin kreivikunnat on nimetty täysin järkeenkäyvällä tavalla; esimerkiksi Buckinghamshire on saanut nimensä alueella sijaitsevalta Buckinghamin kaupungilta. Nimien lausuminen on kuitenkin toinen juttu…

Katso alla olevaa listaa ja mieti, olisitko osannut ääntää nämä Englannin kreivikunnat oikein. Pidä mielessä, että menestys ei ole tärkeintä, vaan se, että yritit parhaasi. Vaikka onhan se menestyskin aika olennaista.

Nottinghamshire

Tämän saattaa ollakin sinulle tuttu, sillä Robin Hood on kotoisin Nottinghamshiresta. Kreivikunnan nimi pohjautuu alueella sijaitsevaan Nottinghamin kaupunkiin, ja sen kaksi T-kirjainta tarkoittavat, että ääntämyksessä kuuluu painottaa niitä edeltävää O:ta. (Tämä ääntämissääntö ei välttämättä pidä paikkansa, koska keksin sen juuri itse.)

Miten se lausutaan: NOTT-ingäm-sh__ə

Tyne and Wear

Vaikka olisit syntyperäinen britti, et välttämättä ymmärrä täällä kasvaneiden puhetta, sillä Tyne and Wearin asukkailla on todella vahva aksentti (joka kuulostaa todella kummalliselta, ellet ole kotoisin Koillis-Englannista). Alueen nimi on kuitenkin aika cool, eikö totta?

Miten se lausutaan: _Thain änd WEE-_ə

Somerset

Tämä on oma kotikreivikuntani! Somerset on aika ihastuttavaa seutua, sillä meillä on hiekkarantoja ja hedelmätarhoja, eikä sää ole yhtään hassumpi – Somerset on (Dorsetin, Devonin ja Cornwallin ohella) yksi neljästä kreivikunnasta, joissa kotimaanmatkailua harrastavat britit viettävät lomia.

Puolet Somersetistä paljastui meren alta vasta 200 vuotta sitten, ja kreivikunnan nimi tarkoittaakin ”kesämaata”, koska talvikuukausina vesi tulvi alaville maille ja väki joutui muuttamaan kukkuloiden kyliin. Se oli melko epäkäytännöllistä, mutta rannat ovat niin ihania, ettei porukka pistänyt pahakseen.

Miten se lausutaan: SAMə(r)-set

Leicestershire

Briteistä on aivan parasta, kun amerikkalaiset yrittävät lausua tämän kreivikunnan (ja siellä sijaitsevan Leicesterin kaupungin) nimen, koska he sanovat aina lii-sess-tə(r)-shə – mikä on väärin. Amerikkaan reissaavat britit tekevät tosin vastaavan mokan Seattlen kanssa, koska lausumme sen päin honkia. Hupia riittää siis rapakon molemmilla puolilla!

Miten se lausutaan: LESS-t__ə(r)__-sh__ə

Gloucestershire

Myös tämä hämmentää amerikkalaisia (ja jos rehellisiä ollaan, myös kaikkia muita). Gloucesterin kaupunki ja sen ympärillä levittäytyvä Gloucestershiren kreivikunta äännetään tavalla, joka ei muistuta lainkaan nimien kirjoitusasua, koska me britit emme noudata muiden asettamia sääntöjä – emmekä ilmeisesti aina edes omiamme.

Miten se sanotaan: GLOSS- t__ə(r)__-sh__ə

Durham

Kekseliästä kyllä, Durhamin kreivikunnassa sijaitsee myös Durhamin kaupunki, mikä on hieman hämäävää. Jopa niin hämäävää, että jos jotakin tapahtuu Durhamin kreivikunnassa eikä itse kaupungissa, uutisissa täytyy käyttää County Durham -ilmaisua, jottei asiasta syntyisi väärinkäsityksiä. Koska sehän poistaa ongelman ihan täysin. Niin, ja nimessä olevaa H:ta ei muuten äännetä.

Miten se lausutaan: DAR-em

Lincolnshire

Ajattelet todennäköisesti, että tiedät tarkalleen, kuinka tämän kreivikunnan ja siellä sijaitsevan Lincolnin kaupungin nimet lausutaan. Olet kuitenkin väärässä, koska jälkimmäistä L-kirjainta ei äännetä, eli lin-kəln-shə ei ole lainkaan oikein. Okei, ehkä se ei mene ihan metsään, mutta ei se kyllä oikeinkaan ole. Eli häpeä, kun kuvittelit itsestäsi liikoja.

Miten se lausutaan: LIN-k__ən_-sh__ə_

Minne päin englantia sinä haluaisit matkata?Tutustu EF Kielimatkoihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin