EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Kansainväliset lentokentät: konkarin 10 vinkkiä

Kansainväliset lentokentät: konkarin 10 vinkkiä

Matkustaminen on ehkä elämän jännittävin asia. Uudet kohteet tarjoavat uusia kokemuksia, ystävyyssuhteita ja ruokakokemuksia. Ennen kuin voit nauttia uudesta kohteesta, sinun täytyy kuitenkin päästä sinne – usein kansainvälisen lentokentän kautta. Olipa käsillä elämäsi ensimmäinen tai tsiljoonas lento, on normaalia hieman jännittää.
Kokeneena matkustajana koostin yhteen listan, joka auttaa ottamaan huomioon tärkeitä asioita. Näillä kymmenellä vinkillä teet matkustamisestasi entistä parempaa.

1. Pakkaa ammattilaisen tavoin

Tuskin on kamalampaa tapaa aloittaa matka, kuin tajuta määränpäässä kantavasi mukana kahdeksaa t-paitaa, yksiä alushousuja ja eriparisia sukkia. Kun pakkaat, huolehdi ensin perusasioista. Seitsemän päivän reissu tarkoittaa seitsemää paria sukkia, alushousuja, paitoja jne.
Pakatessa kannattaa muistaa ottaa mukaan myös laitteillesi sopivat laturit ja adapterit. Voit pyrkiä vähentämään mukana kulkevia piuhoja tarkistamalla, mitkä laturit sopivat useille laitteille. Ja samoin kuin huolehdit pakkaavasi riittävästi alusvaatteita, kannattaa ladata riittävästi musiikkia ja tv-sarjoja katsottavaksi matkan aikana.
Myös matka-asiakirjat ovat ehdottoman tärkeitä. Jos haluat päästä lentosi kyytiin, tarvitset passin ja lipun tiedot. Jos edessä on pidempi reissu, tarkista passisi voimassaolopäivä.

2. Saavu ajoissa

90 prosenttia matkastressistä aiheutuu liian kiireisestä aikataulusta matkalla lentokentälle. Jos sinulla on ruumaan menevää matkatavaraa, tämä on erityisen tärkeää. Saattaa tuntua tylsältä odotella lentokentällä pitkään, mutta voin vakuuttaa sen olevan 1000 kertaa parempi kuin eri jonoissa hikoilu. Henkilökohtaisesti yritän saapua lentokentälle noin kaksi tuntia ennen lähtöä, mikä jättää yleensä vähintään tunnin aikaa lentokentällä haahuiluun.

3. Turvatarkastus

Ihmiset stressaavat usein turvatarkastuksesta. Jos ajattelet asiaa uudelleen, turvatarkastuksen henkilökunta haluaa todellisuudessa samaa kuin sinäkin. He eivät halua löytää laukustasi veistä, täyttä vesipulloa tai hiuslakkaa. Heistä tuskin on mukavaa lähettää sinua pakkaamaan tavaroitasi uudelleen, eikä se ole taatusti hauskaa myöskään sinulle.

Valmistautumalla huolellisesti voit välttää nämä (kaikille) epämukavat tilanteet.

Ensinnäkin, laita kaikki nestettä sisältävät asiat yhteen litran muovipussiin.

Toiseksi, asettele elektroniikkalaitteet helposti saataville.

Kolmanneksi, laita nesteille varattu pussi ja elektroniikkalaitteet tarjottimelle.

Jos teet nämä yksinkertaiset asiat, pääset turvatarkastuksesta läpi sutjakkaasti.

4. Etsi oikea portti

Useilla kansainvälisillä lentokentillä lähtöportti ilmoitetaan vasta noin 45-60 minuuttia ennen koneeseen nousua. Jos olet todella näppärä, olet jo asettanut hälytykset lentoyhtiön tarjoamaan sovellukseen kertomaan oikea portin numero, kun sen aika on. Jos olet kuin minä ja pidät perinteisemmistä menetelmistä, suuntaa lentokentän suurille näytöille ja etsi lentosi portti siitä. Tarkista portti viimeistään 15 minuuttia ennen koneeseen pääsyä, jotta olet hyvissä ajoin oikeassa paikassa.

5. WiFi

Tämä on ehkä lentokenttien tärkein palvelu – ilmainen WiFi. Osa rajoittaa käytöön maksimissaan puoleen tuntiin (murr…) ja osa tarjoaa rajattoman netin (jei!). Puhelimen ja hyvän nettiyhteyden avulla voit suunnitella tekemistä määränpäässä. Ehkä parin hyvän ravintolan nimi muistiin ja aktiviteetteja päiviksi?

6. Kaupat

Suklaata, parfyymejä, kirjoja, sushia, vaatteita – lentokentiltä löytyy kaikki. Minua pelottavat ihmiset, jotka valittavat lentokentillä olevan tylsää. Sehän on kuin aikuisten Disneyland! Itse nautin esimerkiksi hieman nörtähtävästä haasteesta, jossa suuntaan kirjakauppaan ja etsin kirjan, jonka voin lukea loppuun ennen kotiinpaluuta. Lisäksi tykkään ostaa jotain naposteltavaa matkan ajaksi, koska syöminen on varsin hyvää ajanvietettä. Myös vettä on tärkeää olla, sillä lennoilla on kuiva ilma ja ne kestävät pitkään!

7. Lentokenttien arkkitehtuuri

Lentokentät ovat puistojen ja pilvenpiirtäjien tavoin suunniteltu tekemään vaikutus. Matkustaminen ei ole enää vain astumista lentokoneeseen, vaan kokemuksen luomista. Yhä useammat lentokentät ovat ottaneet tämän huomioon suunnittelussa. Tutkaile netistä etukäteen käyttämääsi lentokenttää, mitä se tarjoaa ja millainen se on. Monilla on katseluterasseja, joilta voit katsella lentokoneitten laskeutumista ja nousua. Joissakin on kasvitieteellinen puutarha tai ne esittelevät paikallista kulttuuria ja maisemaa. Tämä liittyy olennaisesti myös seuraavaan kohtaan.

8. Kysy apua

Jos etsit jotain, kysy rohkeasti henkilökunnalta. Löydä lentokentän parhaat ruokapaikat, kaupat ja taideteokset. Jos sinulla on lentoosi liittyvä kysymys, on parasta lähestyä infotiskiltä löytyvää lentoyhtiösi edustajaa.

9. Rentoudu hetkinen

Tämä on itseasiassa suosikkitekemistäni lentokentällä. Kaupasta toiseen kulkeminen on loppujen lopuksi uuvuttavaa. Siinä vaiheessa istahdan jollekin mukavalle penkille ja katson Netflixistä jotain aikani kuluksi. Nämä ovat mielestäni parhaita tv-sarjoja englannin opiskeluun.

10. Lentokoneeseen astuminen

Piip-piip-piip, tämä olikin asettamani hälytys! On aika tarkistaa portti, ottaa tarkistuskortti ja passi esille avattuna henkilötietojen kohtalta. Kun pääset tämän hässäkän läpi, voit etsiä oikean istuimesi, kiinnittää turvavyön ja antaa lentäjän hoitaa loput. Nyt ollaan jo matkalla!

Lennä ulkomaille kielikurssille!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin