EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Pikaopas kiinalaiseen uuteenvuoteen

Pikaopas kiinalaiseen uuteenvuoteen

Uusivuosi on täällä – kiinalainen sellainen! Jos olisit innokas viettämään yhtä ihmiskunnan parhaimmista juhlista (mukana on kolmannes koko maailmasta), mutta sinulla ei ole aavistustakaan, miten, missä ja milloin tämä onnistuisi, ei syytä huoleen. Kokosimme avuksesi pikaoppaan kiinalaiseeen uuteenvuoteen.

**Milloin juhlia

**

Gregoriaanisessa kalenterissa vuosi päättyy poikkeuksetta joulukuun 31. päivään, mutta kiinalainen vuodenkierto toimii toisin: siinä uudenvuoden ajankohta vaihtelee vuodesta toiseen, ja tarkan päivän määrittää kiinalainen kuukalenteri. Vuoden vaihtuminen osuu kuitenkin aina tammikuun 21. päivän ja helmikuun 20. päivän välille. Tapahtumaa juhlitaan 15 päivän ajan, uudestakuusta täysikuuhun saakka.

**Missä juhlia

**

Kiinalaista uuttavuotta juhlii noin kolmasosa maailmasta, sillä Kiinan ohella sitä vietetään myös Vietnamissa, Taiwanissa, Indonesiassa ja Filippiineillä. Juhlakausi kuuluu maailman vilkkaimpiin, sillä jopa miljardit ihmiset matkaavat kiinalaisen uudenvuoden ajaksi kotiseudulleen juhlistamaan vuoden vaihtumista perheidensä seurassa.

**Mitä eläintä kunnioittaa

**

Kiinalaisessa kalenterissa jokaista vuotta edustaa yksi kahdestatoista eläinradan eläimestä. Vuosi 2017 oli kukon ja vuosi 2018 koiran vuosi, kun taas vuonna 2019 vietetään sian vuotta. Sanotaan, että ihmiset saavat piirteitä siitä eläinradan eläimestä, jota heidän syntymävuotensa on edustanut – täältä pääset tarkistamaan, kuinka hyvin kuvaus pätee omalla kohdallasi.

**Miten valmistautua

**

Siivoa kotisi ja käy leikkauttamassa hiuksesi ennen vuoden vaihtumista. Kodin putsaaminen siivoaa pois epäonnen ja kutsuu tilalle hyvää onnea, ja uusi hiustyyli saattaa parhaassa tapauksessa hämätä pahoja henkiä niin, ettei sinua tunnisteta, jolloin saat karistettua kiusankappaleet kannoiltasi. Suunnittele kuitenkin hiuksiin liittyvä toiminta viisaasti, sillä hiusten peseminen vuoden ensimmäisenä päivänä huuhtoo hyvän onnen tiehensä. Samoin käy silloin, jos olet vuoden alkaessa velkaa jollekin, pyydät lainaa tai menet liian lähelle saksia. Nämä kaikki ovat huonoja enteitä, samoin kuin itkeminen vuoden ensimmäisenä päivänä.

**Miten pukeutua

**

Punainen on onnea tuova väri, joka torjuu vastoinkäymisiä. Juhla-asuun kuuluu siis sisällyttää paljon punaista – alusvaatteita myöten.

Mitä sanoa

“Onnellista uuttavuotta” on kiinaksi “xīnnián kuàilè” tai 新年快乐 (ja lausutaan suurin piirtein näin: sshin-nien khwai-laar).

**Mitä syödä

**

Koska juhlallisuudet kestävät viisitoista päivää, perheen kanssa ehtii nauttimaan juhla-aterian jos toisenkin. Kiinalaisessa kulttuurissa kahdeksaa pidetään onnennumerona, joten ateriat koostuvat usein kahdeksasta eri ruokalajista. Tarjolla voi olla esimerkiksi kokonainen kala, jonka uskotaan tuovan hyvää onnea, tai glaseerattua ankkaa, joka varmistaa onnen tulevalle vuodelle. Leikkaamattomat nuudelit ja pitkulaiset pavut symboloivat pitkää ikää, kun taas mandariinit ja pomelot tuovat vaurautta ja onnea. Juhlintojen viimeisenä päivänä syödään tavallisesti makeita riisipalleroita, jotka edustavat yhteenkuuluvuutta. Jos tahdot varmistaa, että vietät tulevan vuoden rahakkaissa merkeissä, syö läjäpäin mykyjä. Ne muistuttavat hieman muinaisia kolikoita ja voivat siis auttaa kasvattamaan tienestejä.

**Mitä odottaa kaikista eniten

**

Kiinalaisen uudenvuoden vietto päättyy lyhtyfestivaaleihin sekä lohikäärme- ja leijonatansseihin, jotka ovat todella hienoa katseltavaa. Lohikäärme- ja leijonahahmot tanssahtelevat paraateissa, pelottelevat pahuuden tiehensä ja tuovat hyvää onnea, viisautta ja pitkää ikää. Lyhtyjä taas näkee niin monen muotoisina ja kokoisina kuin kuvitella saattaa, ja niitä valmistetaan lukuisista eri materiaaleista. Joihinkin lyhtyihin on myös kynäilty arvoituksia, joita ihmiset voivat ratkoa. Juhlan kruunaavat taidokkaat ilotulitukset, joilla varmistetaan, että viimeisetkin pahat henget säikähtävät matkoihinsa.

Onnekasta sian vuotta jokaiselle!

Kuva: Christopher A Dominic, Flickr / Creative Commons

Koe kiinalainen kulttuuri ja opi kieltä paikan päällä!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin