EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Kuinka saada vanhemmilta lupa ulkomailla opiskeluun?

Kuinka saada vanhemmilta lupa ulkomailla opiskeluun?

Tässä hyvät uutiset: ulkomailla opiskeleminen on loistava sijoitus tulevaisuuteen. Ja tässä vähemmän hyvät: se on sijoitus, joka toteutetaan ulkomailla kaukana vanhemmista, eli opiskeluun tarvittava lupa ei välttämättä heltiä aivan tuosta vain.

Kielen opiskelu maailmalla on kuitenkin kokemus, jonka kaltaiset ovat harvassa. Se auttaa menestymään opinnoissa ja tulevalla urapolulla, luo uutta itsevarmuutta ja lisää omatoimisuutta. Siitä on siis monenlaista hyötyä vielä pitkällä tulevaisuudessa. Näin saat myös vanhempasi vakuutettua idean suurenmoisuudesta.

Valmistaudu huolella

On ehdottoman tärkeää, että saat vanhempasi uskomaan, että otat ulkomailla opiskelun vakavasti ja sinulla on edellytykset siihen. Panosta arvosanoihisi, ryhdy opiskelemaan kieltä koulussa tai verkossa ja kokkaa vaikka jotakin kohdemaalle tyypillistä ruokaa, lue siihen liittyviä kirjoja tai katso paikallisia elokuvia. Vanhempiesi täytyy nähdä, että kieli ja kulttuuri kiinnostavat sinua suuresti ja olet valmis näkemään vaivaa niiden omaksumiseksi.

Esittele asia oikein

Vaivannäöstä puheen ollen: mitä jos etsisit läjäpäin tietoa kurssikohteesta ja kielikoulusta ja laatisit tältä pohjalta houkuttelevan esityksen, joka tukee perusteluitasi ulkomailla opiskeluun niin hyvin, että vanhempasi lupautuvat saman tien pakkausavuksi?

Kerro henkilökohtaisista hyödyistä

Ulkomailla opiskeleminen ja uuteen kulttuuriin uppoutuminen auttavat sinua kasvamaan tasapainoiseksi aikuiseksi. Nykypäivänä oman maailmankuvan laajentaminen on suoranainen välttämättömyys, ja ulkomaille matkaaminen, vieraassa kulttuurissa toimiminen ja uuteen maahan kotiutuminen tekevät sinusta todellisen maailmankansalaisen. Kun opit sopeutumaan uudenlaiseen ympäristöön, sinusta tulee myös entistä kypsempi ja itsenäisempi.

Ulkomailla opiskelemisen voi siis nähdä eräänlaisena pikakaistana, joka johdattaa sinua kohti vastuullista nuorta aikuisuutta – ja juuri siihenhän vanhempasi tähtäävät.

Mainitse, miten matka tukisi koulunkäyntiäsi

Ulkomailla opiskeleminen auttaa sinua menestymään opinnoissasi. Arvosanasi paranevat, ja kun otat tauon tutuista maisemista, suuntaat todennäköisesti uuteen kouluvuoteen entistä virkeämpänä ja innokkaampana. Kukaan voi tuskin väittää, että läpi vuoden kestävä koulumotivaatio ja paremmat numerot eivät olisi tavoittelemisen arvoisia asioita.

Huomauta, että hyödyt ulottuvat myös työelämään

Kun on aika etsiä töitä tai harjoittelupaikkaa, kansainvälinen kokemus voi antaa sinulle kilpailuetua muihin hakijoihin verrattuna; tietyillä aloilla sujuva kielitaito on todellinen menestyksen avain. Lisäksi kaksikielisyys voi auttaa sinua tienaamaan parempaa palkkaa, mikä tarkoittaa, että voit ostaa vanhemmillesi kalliimpia lahjoja.

Jos mikään ei tunnu auttavan eikä edes lupaus loistavista lahjoista saa vanhempiasi lämpenemään, muistuta, että mitä aikaisemmin työllistyt, sitä pikemmin voit muuttaa pois kotoa ja sitä aiemmin he saavat asua omassa rauhassaan.

Osallistu kustannuksiin

Mikään ei tee vanhempia yhtä ylpeäksi kuin se, että he huomaavat kasvattaneensa itsenäisen, raha-asioissa fiksun lapsen. Näytä siis vanhemmillesi, että olet valmis panostamaan ja tarjoudu maksamaan osa kielimatkan hinnasta. Hanki osa-aikatyö, tee töitä koulun loma-aikoina tai hoida erilaisia kotitöitä ja laita viikkorahojasi säästöön, jotta voit sijoittaa ne tulevaisuuteesi.

Jos lisäksi mainitset, että olet laskenut budjetin koko matkan ajalle, vanhemmillasi saattaa nousta kyynel silmään silkasta ilosta.

Näytä, että otat turvallisuuden vakavasti

Vanhempasi ovat todennäköisesti huolissaan turvallisuudesta. Osoita siis heille, että otat huolen tosissaan ja selvitä tarvittavat hätänumerot, vakuutusasiat ja muut vastaavat. Jos mahdollista, muistuta heitä myös erilaisista toimista, joita koulu tekee turvallisuuden varmistamiseksi. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lentokenttäkuljetukset ja opastetut tutustumiskierrokset.

Lupaa pitää yhteyttä

Tämä kohta ei koske ainoastaan vanhempia, vaan myös muita läheisiä. Kun lähdet ulkomaille, koet alkuaikoina niin monia asioita, että kotijoukoille tulee todennäköisesti hieman ulkopuolinen olo. Lupaa siis soitella ja viestitellä – tai mikä vielä parempaa, pidä kaikki ajan tasalla aiheelle omistetuilla sometileillä.

Vihjaa, että he saavat itse vapaata

Jos vanhempasi päättävät, että sinulle kannattaa antaa lupa ulkomailla opiskeluun, ratkaisusta seuraa eräs pieni mutta merkittävä etu myös heidän kannaltaan: kotiin palaa entistä kypsempi ja kielitaitoisempi lapsi, jolla on edessään loistava tulevaisuus, mutta lisäksi he saavat hieman vapaata, kun olet maailmalla. Vanhemmuus on tietysti elämänmittainen sitoumus, mutta kaikesta täytyy pitää silloin tällöin pientä lomaa, eikö totta? Jos vanhempasi antavat sinun opiskella ulkomailla, kaikki osapuolet voittavat.

Nurise viisaasti

Oma määrätietoisuutesi ja vanhempiesi vastahakoisuus määrittävät, kuinka pitkään luvan saamisessa kestää – ja myönteistä päätöstä odotellessa tunnelma voi olla hieman jännittynyt ja turhautunut. Tätä ei kenties kannata käyttää ensisijaisena argumenttina, mutta voit kuitenkin muistuttaa vanhempiasi seuraavasta: mitä pikemmin he hoksaavat, että ulkomailla opiskeleminen on fantastinen idea, sitä pikemmin sinusta tulee jälleen hyväntuulinen, mukava lapsi.

Ryhdy taustatöihin ja etsi itsellesi sopiva kielimatka!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin