EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

4 käytännön vinkkiä liikuntarajoitteisille matkailijoille

4 käytännön vinkkiä liikuntarajoitteisille matkailijoille

Matkailu on yksi jännittävimmistä asioista, mitä elämässä voi tehdä. Se vie irti arjen rutiineista, tuo elämään uutta maustetta ja opettaa katselemaan maailmaa uudenlaisista näkökulmista. Siksi kaikilla tulisi olla mahdollisuus matkusteluun; taustasta ja elämäntilanteesta riippumatta jokainen ansaitsee tilaisuuden nähdä maailmaa ja laajentaa omia katsantokantojaan.

Juuri tämän vuoksi annamme tänään muutamia vinkkejä liikuntarajoitteisille matkailijoille.

1. Tee kohdevalinta huolella

Ihmiset pystyvät usein paljon enempään kuin kuvittelisivat, mutta ei silti kannata pakottaa itseään olosuhteisiin, joissa olo tuntuu tukalalta ja jaksaminen on koetuksella. Kun pohdit matkakohdetta, valitse siis paikka, joka vastaa kaikkiin tarpeisiisi.

Oletko aina unelmoinut, että pääsisit viettämään muutaman viikon Ranskassa? Hyviä uutisia: niin Nizza kuin Pariisin kaltaiset suurkaupungitkin voivat palvella liikuntarajoitteisia oikein hyvin. Monet yritykset ovat suunnitelleet tilansa huomaavaisesti niin, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet käyttää niiden palveluita. (Tämä pätee myös EF:n kielikouluihin, mikäli ranskan opiskelu kiinnostaa!)

Entä jos mietitkin Isoon-Britanniaan matkaamista? Eastbournessa ja Oxfordissa on tunnetusti jalankulkijoille ystävälliset keskusta-alueet, joissa kiertely käy sujuvasti myös liikuntarajoitteisilta. Valitse palveluntarjoajia, jotka ovat panostaneet toiminnassaan turvallisuuteen ja saavutettavuuteen esimerkiksi pyörätuoliramppien, hissien ja liikuntarajoitteiset huomioivan sisustuksen keinoin. (EF kuuluu jälleen tähän kategoriaan, jos tahtoisit hioa englannin taitojasi matkan aikana.)

Mikäli haaveissasi on hieman aurinkoisempi englanninkielinen kohde, Malta on erinomainen vaihtoehto.

Jos taas haaveilet matkasta Saksaan (ja kenties myös saksan opiskelusta paikan päällä), harkitse Müncheniä. Se on rauhaisa ja idyllinen kaupunki, jossa on paljon luontoa, maistuvaa ruokaa ja kulttuurinähtävyyksiä, joihin kaikki pääsevät käsiksi.

2. Käytä tietolähteet hyödyksi

Matkailu on yhä tavallisempaa, joten reissujen suunnitteluun on jatkuvasti helpompi saada pätevää tietoa. Erilaisia blogeja, nettisivuja ja opaskirjoja selaamalla voit hyvinkin löytää ihmisen, joka on ollut aivan vastaavassa tilanteessa kuin sinä itsekin. Hyödynnä esimerkiksi nämä loistavat sivustot:

  • Wheelchairtraveling.com – Tämä sivusto jakaa tietoa, neuvoja ja tarinoita liikuntarajoitteisilta matkustajilta. Mukana on jopa hyödyllisiä artikkeleita, jotka keskittyvät tiettyihin matkakohteisiin, kuten Müncheniin ja Tokioon.
  • Tourism for All – Tämä on mahtava apuri Isoon-Britanniaan matkaaville. Sivustolla on kätevä lista yrityksistä ja palveluista, jotka tekevät saarivaltioon tutustumisesta helpompaa kuin koskaan.
  • Lonely Planetin Thorn Tree -keskustelupalsta – Kaikkien suosikkioppaaseen Lonely Planetiin sisältyy myös hyviä neuvoja liikuntarajoitteisille reissaajille. Yksi parhaista tiedonlähteistä on Thorn Tree -keskustelupalsta.

3. Ota puhelin käteen

Kun suunnittelet matkaasi, soita ennakkoon niihin yrityksiin, joiden palveluita suunnittelet käyttäväsi, ja kysele tarkemmin niiden palveluista sekä itseäsi huolestuttavista seikoista. Suurilla lentokentillä on tunnetusti monipuolisia palveluita liikuntarajoitteisten avuksi. Monilla kentillä jopa autetaan liikuntarajoitteiset matkustajat suoraan koneeseen niin, ettei heidän tarvitse odotella vuoroaan jonon jatkona.

Matkustamisen helpottamiseksi voit myös varata ennakkoon taksin tai muun kuljetuspalvelun, joka noutaa sinut kentältä ja kuljettaa perille kohteeseen. Kun vanhempani (jotka ovat molemmat liikuntarajoitteisia vanhempia ihmisiä) käyttävät tällaista palvelua, he aina vitsailevat, etteivät varmaankaan koskaan pääse lähemmäs VIP-julkkiksen elämää. Sinut kyyditään ovelta ovelle, joku muu kantaa raskaat laukkusi etkä joudu jonottelemaan. Mikäs sen parempaa!

4. Älä pelkää

Tärkein seikka, mikä sinun täytyy muistaa, mahtuu kahteen sanaan: älä pelkää. Matkusteluun liittyy tietenkin aina riskejä, mutta tämä pätee myös jokaiseen muuhun matkailijaa . Kun matkailupalvelut kehittyvät ympäri maailman, syntyy jatkuvasti myös uutta tarjontaa kaikenlaisiin tarpeisiin.

Sinulla on aivan sama oikeus matkusteluun kuin kenellä tahansa muullakin, ja maailmassa on paljon firmoja ja ihmisiä, jotka ovat sitoutuneet tekemään kaikkien asiakkaiden kokemuksesta parhaan mahdollisen. Lähde siis rohkeasti matkaan! Olet varmasti tyytyväinen päätökseesi.

Yhdistä maailmalla matkailu kielten opiskeluun!Tutustu tarkemmin

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Matkailu