EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 syytä rakastaa Sydneyä

10 syytä rakastaa Sydneyä

Sydneyssä on jotakin aivan erityistä. Maailmasta löytyy muitakin samankaltaisia kaupunkeja, mutta Sydneyssä oleskellessaan huomaa, että tämä Australian metropoli on jostakin syystä aivan omaa luokkaansa. Meri-ilma, ensiluokkainen kahvi, luonnonihmeet ja viinialueet ovat vasta muutamia esimerkkejä niistä (lukemattomista!) syistä, miksi jokaisen kannattaisi tehdä matka Sydneyyn.

1. Valaiden bongailu

Kaupunki, jossa voi nähdä valaita? Kyllä, kiitos!

Ryhävalaiden muuttosesonki on vilkkaimmillaan talvipäivänseisauksen aikaan, eli mahdollisuudet näiden upeiden olentojen bongaamiseen ovat parhaimmillaan juuri kyseiseen aikaan. Sydneyn parhaita valaidenkatselupaikkoja ovat North Headin näköalapaikka, South Head, Shark Island ja Watsons Barin lähettyvillä sijaitseva Hornbyn majakka.

2. Erinomainen teatteritarjonta

Sydneyn teatteriohjelmisto on koko Australian parhaita. Uusia näytelmiä tulee tarjolle kuukausittain, ja niitä esitetään niin ammatti- kuin itsenäisissä teattereissakin.

Kaupungin tunnetuimpia suuria teatteritoimijoita ovat Sydney Theatre Company, Belvoir St Theatre, Griffin Theatre ja Bell Shakespeare, ja niitä täydentävät lukuisat itsenäiset teatterit, joiden tuotantoja muistelet vielä pitkään.

3. Se kuuluisa satama

Mitä tähän oikein voisi sanoa? Sydneyn satama (jonka virallinen nimi on muuten Port Jackson – tästä ropisee hyvin pisteitä tietokilpailuissa) on suorastaan häkellyttävän upea. Sen valtaisa koko ja lukuisat lahdet, poukamat ja rannat pitävät huolen siitä, että satama-alue on todella monipuolinen niin ulkomuotonsa kuin tunnelmansakin puolesta. Matka Sydneyyn jää auttamatta vajavaiseksi, jos et vieraile täällä.

Ikimuistoinen tapa tutustua seutuun on hypätä yhteen lukuisista satamassa liikennöivistä lautoista. Omiin suosikkeihimme kuuluu Manly Ferryn lautta, joka kuljettaa matkaajat vartissa sataman halki kaupunginosaan, joka kantaa samaa nimeä kuin itse lauttareittikin.

4. Tarongan eläintarha

Jos olet jo valmiiksi Sydneyn satamassa, mikset matkaisi lautalla Tarongan eläintarhaan? Se on pystytetty korkealle paikalle keskelle luonnonvaraista pensaikkomaastoa, vastapäätä Circular Quayta.

Tarongalla on loistava eläintensuojeluohjelma, ja mitä eläintarhoihin tulee, sen sijainti on ehdottomasti yksi maailman upeimmista. Alueella on lukemattomia soppia, joissa voit ihastella mahtavaa, sataman yllä avautuvaa näköalaa piknikeväitä mutustellen.

5. Rannikon luonnonaltaat

Sydneyn rannoilla on harvinaisen paljon vesialtaita, jotka aika on nakertanut rannikon kallioihin. Osa näistä on jopa täysimittaisen uima-altaan kokoisia. Altaat tekevät rannoista varsin puoleensavetäviä ja houkuttelevat pariinsa kaikenikäisiä uimareita.

6. Linnut

Muualta tulleiden näkökulmasta Australian kaupungit voivat tuntua kovin meluisilta – ainakin, jos henkilö on kotoisin maasta, jonka eläinkunta on vähemmän kahjoa kuin Australian. Sydneyssä lintujen kuoro esittää loisteliaan show’n päivästä toiseen, ja kaupunki täyttääkin mainiosti lintubongareiden odotukset.

Jos pidät korvat höröllä, ei kulu kauaakaan, että olet kuullut (ja nähnyt) esimerkiksi kakadun, sateenkaarilurin, isonaurajan, rosellan ja iibiksen. Viimeksi mainitut eivät tosin juurikaan laulele, mutta ne saattavat pihistää puistossa lounaasi, jos et ole tarkkana!

7. Seikkailumahdollisuudet

Sydney on kätkettyjen (sekä melko näkyvien) seikkailuiden kaupunki. Kipua Sydney Harbor Bridgen huipulle 134 metrin korkeuteen, lähde pikaveneajelulle satamaan, kiipeile Treetop Adventure Parkissa yli sadalla puihin rakennetulla köysiradalla tai vieraile iFly Downunderissa, jossa tehdään eräänlainen skydiving-hyppy sisätiloihin rakennetussa pystysuorassa tunnelissa.

Tai tahdotko mieluummin veden pariin? Matka Sydneyyn tarkoittaa, että voit kokeilla myös nousuvarjoilua, koskenlaskua, sukellusta tai kanjoniseikkailua. Phuh!

8. Mahtava kahvi

Australialainen kahvilaslangi vaatii hieman opettelemista (minkä hoksaat varsin pian kengurumaahan rantauduttuasi). Kun olet oppinut, millä nimellä omaa suosikkikahviasi kutsutaan, pääset kuitenkin huomaamaan, että jokainen tilaamasi kupponen maistuu jopa edellistäkin paremmalta.

Testaa alkajaisiksi flat white, short black ja long black ja kiertele kofeiinin tankkaamisen lomassa omaperäisissä kirjakaupoissa, kahviloissa ja museoissa. Niitä löytyy etenkin Surry Hillsin, Leichhardtin, Newtownin, Coogeen, Paddingtonin, Gleben ja Darlinghurstin seuduilta.

9. Viini ja lumi

Sydneyssä on helppo keksiä ohjelmaa pitkille viikonlopuille. Kaupunki sijaitsee kätevästi Hunter Valleyn, Southern Highlandsin, Orangen ja Mudgeen viinialueiden liepeillä, eli lähiseudulta löytyy yllin kyllin viinikellareita, viehättäviä majataloja ja gourmet-ravintoloita.

Etkö kuulu viinin ystäviin? Usko tai älä, Australiassa pääsee myös hiihtämään ja lumilautailemaan! Perisher Blue (eteläisen pallonpuoliskon suurin hiihtokeskus) sekä Thredbo (Australian kuuluisin) sijaitsevat aivan Sydneyn naapurissa.

10. Ruoka

Kansainväliset keittiöt näyttävät Sydneyssä parastaan. Kaupungissa voi tehdä ruokamatkan maailman ympäri: tarjolla on niin Latinalaisen Amerikan antimia (Liverpool Streetillä), italialaisia herkkuja (Leichhardtissa), vietnamilaisia ruokia (Marrickvillessä) kuin libanonilaisen keittiön luomuksiakin (Granvillessa).

Myös Sydneyn brunssit ansaitsevat erityismaininnan. Hapantaikinaleivälle koottuja avokadokekoja, juuri toiveidesi mukaan valmistettuja munia, kuohkeita pannukakkuja, herkkusieniä, vuodenjuustoa, leivonnaisia, hedelmiä ja australialaisia kahveja – valikoima vie kielen mennessään.

Lähde kielimatkalle Sydneyyn!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin