EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

Oxfordin 10 kätkettyä helmeä

Oxfordin 10 kätkettyä helmeä

Englannin tunnetuimpiin kaupunkeihin kuuluva Oxford on paljon muutakin Harry Potter -leffojen kuvauspaikkoja ja puntingia kaupunkia halkovalla joella. Oppaamme kertoo, mistä löydät Oxfordin parhaat, kätketyt helmet.

1. The Bear Inn -pubi

Pikkuruinen, omalaatuinen ja kertakaikkisen hurmaava The Bear Inn on paikka, jossa jokaisen Oxfordin-kävijän pitäisi vierailla. Tämä lämminhenkinen pubi (joka tunnetaan kavereiden kesken nimellä ”The Bear”) on täynnä luonnetta: valkoiseksi maalatun julkisivun taakse kätkeytyy klassista puupanelointia ja natisevia lattialankkuja, ja seinille ja kattoon on ripustettu historiallinen kokoelma yliopistokerhojen kravatteja. Paikan historia ulottuu aina vuoteen 1242 saakka.

2. Blackwell’s Bookshop

Tämä kirjakauppa on Oxfordissa aivan omaa luokkaansa. Etsitpä sitten lähdemateriaalia opintoihisi tai mielenkiintoista romaania, Blackwell’s Bookshopista löydät tarvitsemasi – ja paljon muuta. Kauppa ulottuu neljään kerrokseen, ja se on niin suuri, että tiloihin on saatu mahdutettua jopa 125 000 kirjaa.

Kuten useimmat Oxfordin kirjakaupat, myös Blackwell’s on ollut toiminnassa pitkään: se avasi ovensa jo vuonna 1879. Tänä päivänä toimintaan kuuluu kirjojen myymisen ohella myös kirjailijavierailuita sekä luku- ja keskustelutilaisuuksia.

3. Phoenix Picturehouse

Phoenix Picturehouse tarjoaa leffafaneille hieman tavanomaisesta poikkeavan elokuvakokemuksen. Se aloitti toimintansa itsenäisenä elokuvateatterina vuonna 1913, ja paikan historiallinen charmi on säilynyt tähän päivään asti. Nykyisin Phoenix Picturehousessa esitetään säännöllisesti niin moderneja taide-elokuvia kuin klassikkofilmejäkin, samoin kuin Hollywoodin kassamagneetteja.

4. G&D’sin jäätelö

Jos et tykkää jäätelöstä, lopeta lukeminen tähän. Mutta jos tykkäät (ja kukapa ei tykkäisi), suuntaa kiireesti G&D’s -ketjun kahvilaan. Niitä löytyy Oxfordin keskustasta kolme kappaletta, ja jokaisessa tarjoillaan G&D’sin tavaramerkiksi muodostunutta kotitekoista, paikallisista raaka-aineista valmistettua jäätelöä. Valikoimaan kuuluu myös herkullisia leivonnaisia ja bageleitä, mutta täyteläisen ylellinen jäätelö on ehdottomasti G&D’sin tähti.

5. New College

Vaikka New College on periaatteessa kaikkien tiedossa (kuuluuhan se Oxfordin yliopistoon), siellä vieraillaan huomattavasti harvemmin kuin valtavan kuuluisassa Christ Church Collegessa. Täällä voit uppoutua Oxfordille tunnusomaiseen historialliseen arkkitehtuuriin eleganteissa luostareissa, kappeleissa, saleissa ja puutarhoissa kierrellen. Lokakuun ja pääsiäisen välillä New Collegeen pääsee vierailulle noin viidellä punnalla, eikä pääsymaksu on kesäkuukausinakaan kuin muutaman punnan kalliimpi.

6. Jerichon kaupunginosa

Jätä keskustan vilinä taaksesi ja vietä päivä sievässä Jerichon esikaupungissa. Soma kaupunginosa täyttyy perinteisen englantilaisista punatiilitaloista ja viktoriaanisista rivitaloista, ja alueella on myös viheralue, jossa voi nähdä ponien laiduntavan. Jerichon keskuskatua reunustavat erilaiset putiikit, trendikahvilat ja rennot pubit, joihin on mukava istahtaa roast dinnerille joen varrella tehdyn sunnuntaikävelyn jälkeen.

7. Creation Theatren esitykset

Rakastatko teatteria? Katsasta siinä tapauksessa Creation Theatren omaperäinen esitystarjonta. Tämä teatterialan yritys järjestää näytelmiä ja tarinankerrontahetkiä epätavanomaisissa ympäristöissä, kuten linnoissa, yliopistojen puutarhoissa, kirjakaupoissa ja tehtaissa – oikeastaan missä tahansa muualla kuin perinteisissä teatterisaleissa!

Olitpa sitten vannoutunut teatterisielu tai tavallinen tallaaja, joka tahtoo viettää eläväisen ja mieleenpainuvan illan kavereiden kanssa, Creation Theatren valikoimasta löytyy taatusti sinulle sopiva esitys. Tarjolla on myös työpajoja ja näytelmäkerho, jos tahdot hioa omia näyttelijänkykyjäsi tai aloittaa uuden harrastuksen.

8. Tom Tower -kellotorni

Tom Tower on Oxfordin versio Big Benistä. Nimi Tom kuuluu itse asiassa valtavalle kellolle, joka lymyää koristeellisessa, Christ Church Collegen sisäpihan laidalla kohoavassa kellotornissa. Tomin soitto kaikuu läpi kaupungin tasatunnein, ja lisäksi sitä soitetaan viisi minuuttia iltayhdeksän jälkeen. Näin pidetään yllä vanhaa perinnettä, sillä kyseinen kellonsoitto ilmoitti aikoinaan yliopisto-opiskelijoille, että heidän kotiintuloaikansa on koittanut.

9. Ben’s Cookies

Oxfordin kauppahalli on niin matkailijoiden kuin paikallistenkin suosiossa, mutta jos tahdot löytää joukosta kaikkein parhaat kojut ja ruokakauppiaat, tarvitset hieman sisäpiirin vinkkejä.

Jos mielesi tekee jotakin makeaa, ota suunnaksi Ben’s Cookies. Intohimoisten suklaan rakastajien perustama myymälä on tarjoillut kaupungin parhaita tuoreita makupaloja vuodesta 1983 lähtien, eli voit olla varma, että reseptit ovat aivan yhtä maistuvia kuin omassa mummolassasi.

10. Duke Humfrey’s Library

Kun kipuat kuuluisan Bodleian Libraryn yläkertaan, päädyt Duke Humfrey’s Libraryyn, joka on yksi Euroopan vanhimmista kirjastoista. Tämä H-kirjaimen muotoinen lukuhuone rakennettiin, kun Humfreyn herttua lahjoitti kirjakokoelmansa Oxfordin yliopistolle vuonna 1447. Herttuan omistuksessa oli tuolloin 281 teosta, mutta yliopiston kokoelmaan niitä kuului vaivaiset 20!

Tänä päivänä Duke Humfrey’s Library täyttyy tammipuisista kirjahyllyistä, jotka notkuvat ikivanhoja opuksia, ainutkertaisia kirjoja ja historiallisia käsikirjoituksia. Älä kuitenkaan unohdu ihastelemaan pelkkää hyllyjen sisältöä – tilan kattoa peittävät kauniisti maalatut paneelit, joista jokaisesta koristaa komea vaakuna.

Lähde kielimatkalle Oxfordiin!Tutustu tarkemmin

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Matkailu