EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Vältä nämä virheet seuraavalla matkallasi

Vältä nämä virheet seuraavalla matkallasi

Tiedätkö sen tunteen, kun huomaat loukanneesi jotakuta, mutta et ymmärrä, missä meni vikaan? Näin voi käydä kenelle vain, etenkin, kun matkustaa maailmalla ja yrittää luovia läpi uuden kulttuurin ja joskus kummallisiltakin tuntuvien käyttäytymissääntöjen. Mutta huoli pois! Tutustu alta löytyviin vinkkeihin ja jaa ne reissukavereidesi kanssa, niin voitte hyvinkin onnistuistua välttymään kiusallisilta tilanteilta.

Ja muista: riippumatta siitä, mistä olet lähtöisin ja minne matkustat, vilpitön hymy ja ystävällinen kehonkieli pelastavat paljon, vaikka päätyisitkin mokaamaan.

Italiassa…

Valitse kahvisi tarkoin: Älä tilaa cappuccinoa, jos lounasaika on jo ohitettu. Cappuccinot on tarkoitettu nautittaviksi aamulla, espressot illallisen jälkeen. (Syy tähän on se, että cappuccinon sisältämän maidon sanotaan olevan häiriöksi ruoansulatukselle iltapäivän puolella.)

Tunne ruokaetiketti: Jätä pizzan lisätäytteet tilaamatta (ruokalistalta löytyviä yhdistelmiä on pohdittu pitkään ja hartaasti!). Muista myös, että mereneläviä sisältävään pastaan ei saa laittaa parmesaania – sitä pidetään tässä ruokaparatiisissa suurena kulinaarisena virheenä.

Saksassa…

Noudata sääntöjä: Odota, että valo vaihtuu vihreäksi ennen kuin ylität kadun. Muussa tapauksessa saat osaksesi useita paheksuvia katseita ja mahdollisesti myös sakot.

Valitse paikkasi: Ravintolassa sinun ei tarvitse jäädä odottelemaan, että tarjoilija ohjaisi sinut paikallesi, vaan voit mennä vapaasti istumaan tyhjänä odottavaan pöytään. Valmistaudu jakamaan pöytäsi tuntemattomien ruokailijoiden kanssa (saksalaiset ovat yhteisöllisiä aterioitsijoita!).

Ole kohtelias: Jos suunnittelet käyttäväsi saksantaitojasi, muista puhutella tuntemattomia henkilöitä kohteliaalla Sie-pronominilla epäkohteliaamman Du-ilmauksen sijaan.

Ranskassa…

Kokeile ranskan puhumista: Koeta olla aloittamatta keskustelua suoraan englanniksi. Jos joudut kuitenkin turvautumaan englantiin, ole huomaavainen keskustelukumppaniasi kohtaan ja kysy ensin, puhuuko hän kyseistä kieltä sanoilla Parlez-vous anglais?

Unohda kypsäksi paistaminen: Harkitse kahdesti, ennen kuin tilaat pihvisi kypsänä. Pyydä sen sijaan, että annoksesi valmistetaan à point (mediumina), tai syö pihvisi bleu tai saignant – niin ranskalaiset tekevät!

Tunne tittelit: Kiinnitä huomioita titteleihin jutustellessasi ranskalaisten kanssa. Pyri käyttämään sanoja madame, mademoiselle ja monsieur niin usein kuin mahdollista, ja valitse tietysti aina oikea titteli oikealle henkilölle.

Iso-Britanniassa…

Jonota oikein: Jonota kuten kuuluu tai älä jonota ollenkaan. Britit suhtautuvat jonoihinsa suurella vakavuudella, ja tarkasta jonotusprotokollasta poikkeaminen saa aikaan taattua paheksuntaa.

Hallitse small talk: How are you? on tapa tervehtiä, eikä siis välttämättä kysymys, johon odotetaan vastausta. Fine thanks, and you? on kuitenkin sopiva ja kohtelias tapa jatkaa keskustelua.

Espanjassa…

Syö myöhään: Lounasaika alkaa noin kello kaksi iltapäivällä, ja illallista nautitaan vasta myöhään illalla, usein kymmenen jälkeen. Muista lisäksi, että klubeille on turha suunnata ennen aamukahta. Kannattaa siis varautua siihen, että normaali nukkumaanmenoaika

Nuku päiväunet: Kaupat on usein suljettu kello kahden ja viiden välillä, jotta kauppiaat (ja kaikki muut!) pääsevät ottamaan iltapäivänokoset, joita siestaksikin kutsutaan. Tauolle on kuitenkin myös toinen, ehkä vielä tärkeämpi syy: keskellä iltapäivää on yksinkertaisesti liian kuuma siihen, että  asiakkaat jaksaisivat tarpoa pitkin katuja. Suunnitteletko shoppailua jossain suuressa kaupungissa tai maan pohjoisosissa? Ei huolta: siestan viettäminen ei ole siellä yhtä tavallista, ja Zaran kaltaiset suuret liikkeet ovat käytännössä aina auki.

Sukella uuteen kulttuuriin ja opi samalla paikallinen kieliTutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin