EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Yleisimmät kulttuurimokat ja miten välttyä niiltä

Yleisimmät kulttuurimokat ja miten välttyä niiltä

Opettelemme pienestä pitäen sanomaan kiitos, ole hyvä ja pitämään kyynärpäät pois pöydältä. Aikuisena ajattelemmekin, että hallitsemme sosiaaliset säännöt ja etiketin.

Mutta jos olet ikinä matkustanut, olet saattanut huomata, että tavat eivät ole aina samoja. Tulokkaana uudessa maassa minäkin olen syyllistynyt moniin sosiaalisiin rikoksiin. Olen muun muassa imuroinut suununtaina, aloittanut ruokailun toivottamatta hyvää ruokahalua muulle pöytäseurueelle ja puhutellut vanhempia naapureitani etunimillä. Vaikka en joutunutkaan näistä pahoihin ongelmiin, en myöskään ansainnut Vuoden maailmankansainlainen -palkintoa.

Jos suunnittelet matkaa ulkomaille, kurkkaa listastamme yleisimmät kulttuurimokat ja miten välttää ne.

Kenkien riisuminen

Monissa maissa, kuten Saksassa, Sveitsissä, Skandinaviassa, Japanissa, Koreassa ja Turkissa, kenkien riisuminen eteiseen ilmaisee kunnioitusta talon isäntää kohtaan. Jos siis saat kutsun paikalliseen kotiin, valmistaudu jättämään söpöt ballerinasi tai makeat buutsisi ovelle.

Peukku ylös

Meillä päin peukku ylös tarkoittaa hyväksyntää, tai nykyään Facebook-tykkäystä. Kaikille käsimerkki ei kuitenkaan ole aivan yhtä positiivinen ele. Jos vilautat peukkua osassa länsi-Afrikkaa, Venäjällä, Iranissa, Kreikassa tai Sardiniassa, tulkitaan eleesi loukkaavana, aivan kuin näyttäisit keskisormea länsimaassa.

Kippis!

Kun nostat lasin Saksassa tai Sveitsissä, on kohteliasta kippistää kaikkien kanssa. Muista myös katsekontakti lasien kilahtaessa. Olet muuten tuomittu seitsemän vuoden huonoon onneen!

Sormilla syöminen

Jos matkustat joihinkin Aasian, Afrikan tai Lähi-Idän maihin, voit jättää haarukan kotiin. Sormin syönti ei ole ainoastaan hyväksyttävää, sitä odotetaan sinulta. Käyttäytymistäsi pidetään loukkaavana, mikäli kieltäydyt tästä. Muista käyttää aina oikeaa kättäsi. Vasen käsi on tarkoitettu vessassa asiointia varten. Syvät pahoittelut kaikille vasenkätisille!

Koskettaminen

Monissa Euroopan maissa tervehditään poskisuudelmilla (määrä vaihtelee maittain). Osassa Aasiaa tätä tapaa pidetään kuitenkin radikaalina kömmähdyksenä. Esimerkiksi Thaimaassa päähän ei missään nimessä tule koskea. Unohda siis myös lasten päiden taputtelu.

Kahvin juominen

Jos olet Espanjassa tai Italiassa ja tarvitset piristystä iltapäivällä, valitse espresso. Kahvikulttuurin maissa, cappuccinot ovat lähes kiellettyjä kello 11 jälkeen. Paikalliset uskovat, että maito sopii parhaiten aamupalalle, sillä maitotuotteiden käyttö lounaan jälkeen sekoittaa ruoansulatuksesi.

Lähde EF:n kanssa ulkomaille!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa