EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

On aika laittaa puhelin pois ja kokea todellinen maailma

On aika laittaa puhelin pois ja kokea todellinen maailma

On helppo ymmärtää, miksi olemme niin koukussa älypuhelimiimme. Ne ovat huikeita laitteita, joilla saa saman tien yhteyden maailmaan ja ystäviin. Ne ovat hyödyllisiä, viihdyttäviä ja – niin, koukuttavia.

Tässä kohtaa tahdon tehdä selväksi, ettei tämän blogiartikkelin tarkoitus ole syyllistää ketään. Tämä ei myöskään ole viimeinen suuri manifesti, jonka jätän nettiin, ennen kuin poistun ainiaaksi luonnon helmaan (en todella suunnittele mitään tällaista).

Olin hiljattain road tripilla läpi Italian, ja tuon reissun kuluessa huomasin, ettei jokin oli pielessä. Matka oli jo lopuillaan, kun tulin Pisan kaltevan tornin edustalla yhtäkkiä todella tietoiseksi siitä, että olin kiinni puhelimessani kuin liimattuna – samoin kuin ympärilläni parveileva ihmismassa, jonka kasvot kiiluivat puhelinten valossa. Oivalsin, että tuijotimme kaikki edessämme kallistuvaa tornia näyttöjen läpi.

Minusta tuntui, että haaskasimme tilaisuuden nauttia tuosta hetkestä ja todellisesta maailmasta ympärillämme. Sovin siis itseni kanssa, että sovellan alla olevia vinkkejä tulevilla matkoillani ja elämässä ylipäätään, jotta voin olla varma, että todella koen ympäröivän maailman.

1. Aseta puhelimesi lentotilaan

Suosikkisovellusten jatkuvasta availusta tulee helposti tapa. Olemme (varmaankin) kaikki joskus selanneet Instagramia vartin verran, kunnes olemme kyllästyneet ja sulkeneet sovelluksen – vain avataksemme sen saman tien uudelleen.

Kun asetat puhelimesi lentotilaan, houkutus jatkuvaan sovellusten pälyilyyn vähenee. Tällöin puhelin lataa näkyviin vain sen, minkä olet jo nähnyt (jos sitäkään), ja saat toivon mukaan kierteen katkaistua ja opit keskittymään nykyhetkeen. (Lentotila myös säästää akkua, mikä on näppärää etenkin reissun päällä.)

2. Hanki pienin mahdollinen datapaketti

Jos lentotilakikka ei toimi omalla kohdallasi, pelko datakaton ylittämisestä saattaa hyvinkin tepsiä. Suosittelen tätä keinoa ulkomaanmatkoille, joille hankit paikallisen liittymän. Kun ostat pienimmän mahdollisen datapaketin, pääset nettiin hätätapauksia ja suunnistamista varten, mutta dataa ei riitä tuhlattavaksi. Periaatteessa voit toki nostaa rajaa, kun huomaat datan käyvän vähiin, mutta haluatko todella käyttää lisää rahaa vain siksi, että voit katsella taas uutta sumeaa videota kämppäkaverisi kultakalasta? Ehkä haluat. Mutta todennäköisemmin et.

3. Laadi pelisääntöjä puhelimen käyttöön

Kun olin lukiossa, Facebook oli vasta nousemassa suosioon. Noina aikoina kaveripyyntöjä lähetettiin kaikille, jotka tunnettiin edes puoliksi, ja päivityksiä naputeltiin niinkin tärkeistä aiheista kuin päivän kuunnelluimmista biiseistä. Emme olleet kovin osaavia somettajia, mutta yksi asia meillä oli hallussa: meillä oli rajat sille, missä ja milloin sosiaalista mediaa käytettiin.

Jos lähdimme lomalle, pääsimme jakamaan reissupäivityksiä vasta sitten, kun olimme taas kotona tietokoneen äärellä. Jos halusimme laittaa viestin kaverille, asia sai odottaa hotellille paluuseen asti. Näytön eteen pääsi vain rajattuina aikoina, ja jos matka oli erityisen mahtava, kaikki aika ja energia meni siitä nauttimiseen, eikä päivän päätteeksi jaksanut edes miettiä, mitä somemaailmassa mahtaa tapahtua.

Jotta pystyt ottamaan kaiken irti matkoistasi – ja keskittymään ympäröivään maailmaan sen sijaan, että huomiosi on jatkuvasti puhelimen näytöllä – suosittelen, että tuot samanlaista järjestystä myös omaan elämääsi. Lentotilan hyödyntäminen auttaa, samoin kuin se, että päätät jakaa somepäivityksiä vasta kotiinpaluun jälkeen.

4. Käytä oikeaa kameraa

Olin aikanaan aivan rakastunut Polaroid-kameraani. Otin kuvia kaikesta ja kaikista, mitä rakastin tai mistä edes jossain määrin pidin. Vaikka olen sittemmin kerryttänyt digikuva-arkistoja noin puolentoista vuosikymmenen ajan, vanhoissa polaroid-kuvissani on edelleen jotain aivan erityistä. Samoin niissä huolella käsitellyissä, kehystetyissä kuvissa, jotka olen ottanut digikamerallani.

Vaalin näitä kuva-aarteita nykyään vielä enemmän kuin ennen. Ehkä syynä on se, että perinteisellä kameralla toivotun kuvan saaminen on hankalampaa kuin puhelimella, sillä tallennustilaa on vain rajallisesti. Selitystä voi hakea myös siitä, että digikuvien työstäminen esittelykelpoisiksi vaatii aina monta iltaa Photoshopin äärellä teeskennellen, että olisin oikeasti jollain tasolla lahjakas ohjelman käytössä. Jos tahdot viettää vähemmän aikaa puhelimella, mutta tahdot silti kunnon kuvamuistoja reissuistasi, siirry siis oikean kameran käyttäjäksi. (Katso myös kymmenen vinkkiämme parempiin matkakuvin!)

5. Tee sopimus matkakavereiden kanssa

Seuraava tilanne on jokaiselle tuttu: istut kavereidesi kanssa kivan ravintolan pöydässä kaupungissa, jossa olet aina halunnut käydä, ja kun ruoka saapuu, koko pöytäseurueesi vetää puhelimet esiin ja nappaa ruokakuvat Instaa varten. Sinua ei ehkä edes kiinnosta aterian ikuistaminen, mutta koska kaikki muut tekevät niin, räpsäiset itsekin nopean kuvan.

Käytä ensi kerralla ryhmäpainetta hyödyksesi ja ehdota, ettei kukaan käytä puhelintaan ravintolakäynnin aikana. Olen itse tehnyt muutamien vanhojen ystävieni kanssa sopimuksen, että silloin harvoin, kun pääsemme yhdessä syömään, puhelinten käyttö on kielletty. Se, joka ensiksi tavoittelee puhelinta käteensä, joutuu maksamaan jonkun toisen illallisen. Vaikka kyseessä olisi halpa pikaruoka, haaste on hauska ja muistuttaa selkeästi siitä, että laatuaikaa on tärkeä viettää ilman teknologian aiheuttamia keskeytyksiä.

Koe (todellinen) maailma EF:n kanssa!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin