EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

12 vinkkiä isäntäperheessä asumiseen

12 vinkkiä isäntäperheessä asumiseen

Opiskelu ulkomailla on täynnä seikkailuja: kaikki on uutta ja jännittävää, mukaan lukien isäntäperheessä asuminen. Yhtäkkiä jaat kaiken uusien ihmisten kanssa, joita et ole koskaan aikaisemmin tavannut. Sopeutuminen vie aikansa, ja matkan varrella saattaa olla jokunen töyssy – tiedäthän, niitä juttuja, joita sattuu, kun ihmiset asuvat yhdessä. Jotta saat kaiken irti ajastasi väliaikaisen perheesi parissa, vilkaise 12 vinkkiämme. Kuka tietää, saatat jopa tarvita joitain näistä oikean perheesi kanssa.

1. Ole avoin ja kommunikoi

Olet allerginen pähkinöille, et pidä merenelävistä, ja pelkäät kaiken kokoisia koiria? Kerro näistä isäntäperheellesi heti alussa. Heidän pitäisi nähdä tärkeimmät faktat tiedoistasi, mutta on asioita, joista ei voi liikaa huolehtia – varsinkaan terveysasioista. On parempi keskustella kulinaarisista mieltymyksistä ja ruokavalioon liittyvistä rajoitteista ennen kuin istut isäntäperheen pöydässä kaikkien tuijottaessa, kun tökit ruokaasi ympäri lautasta. (Ollaksesi kuitenkin reilu ja kohtelias, yritä parhaasi ennen kuin sanot, ettet pidä tarjotusta ruoasta.)

2. Tuo tullessasi lahja

Lahja on loistava jäänrikkoja. Ei ole tarpeen käyttää omaisuutta, mutta pieni tuliainen kotimaastasi antaa sinulle rutkasti lisäpisteitä. Lisäksi se auttaa isäntiäsi muistamaan, kuinka mahtava väliaikainen perheenjäsen olitkaan.

3. Osallistu perheaterioille

Ruoka tuo ihmiset yhteen – se on kuin mainio voiteluöljy läpi kulttuurien. Yritä olla ruoka-aikaan kotona ja auta pöydän kattamisessa tai astioiden tiskaamisessa. Ruoka on fantastinen tapa tutustua toisiin ihmisiin, ja ruokapöydän äärellä istuminen on hauska keino oppia uusia sanoja ja harjoitella keskustelutaitoja. Mikäli sinulta luonnistuu ruoanlaitto, valmista jotakin ruokaa kotimaastasi ja vie kulttuurivaihto seuraavalle tasolle.

4. Kunnioita aikatauluja

Vaikka oletkin maksanut asumisestasi, olet silti osa perhettä, joka ei ole omasi – kunnioita siis heidän aikataulujaan ja kotiintuloaikoja. Jos ruokailu on seitsemältä illalla, ole ajoissa paikalla. Mikäli et ole ruokailun tai yhteisen tekemisen aikaan läsnä, ilmoita siitä isäntäperheellesi ennakkoon. Jos missasit bussin ja saavut kotiin myöhässä, ilmoita. Vaikka he eivät olekaan vanhempiasi, he ovat silti huolissaan sinusta, joten periaatteessa asennoidu kuin äitisi olisi vahtimassa.

5. Hyväksy erilaisuus

Joudut luultavasti totuttelemaan erilaiseen ruokaan, uuteen tapaan viikata pyykit sekä talon sääntöihin, jotka eivät ole samanlaiset kuin kotona. Muista: erilainen, uusi ja ”ei samanlainen” eivät välttämättä tarkoita huonoa. Asiat hoidetaan erilailla eri puolilla maailmaa, ja kunhan homma toimii, se on vain hyvä asia ja osa oppimiskokemusta. Suoraan sanottuna: siihenhän sitouduitkin. Kulttuurierojen huomioiminen ja hyväksyminen ovat osa maailmankuvasi laajentamista ja avomieliseksi ja kypsäksi aikuiseksi tulemista.

6. Muista käytöstavat

Et asu hotellissa, eikä isäntäperheen äiti ole piikasi. Pidä huoneesi siistinä, älä jätä likaisia astioita tiskialtaaseen tai tyhjää maitotölkkiä jääkaappiin. Auta kantamaan ruokaostokset autolta sisälle taloon. Älä diivaile ja käytä suihkussa kaikkea kuumaa, tai varaa kylpyhuonetta aamuisin itsellesi kahdeksi tunniksi. Älä kutsu kavereita tai vierailijoita yllättäen yökylään, ja pyydä heidät illalliselle ainostaan selkeästi kutsuttuna. Älä nuku sunnuntaisin koko päivää ja valita, mikäli aamiainen ei ole valmis kun heräät. Summa summarum: muista hyvät käytöstavat ja muista aina kiittää.

7. Osallistu aktiviteetteihin

Sinun tulee tietenkin viettää aikaa uusien koulukavereidesi kanssa, mutta mikset viettäisi hieman laatuaikaa myös isäntäperheesi seurassa? Vieraassa maassa pelkkä supermarkettiin meno tai ”varasiskosi” futistreenien katsominen voi olla superjännittävää. Jokapäiväisiin aktiviteetteihin osallistuminen on hyvä keino siteiden luomiseen ja antaa sinulle tilaisuuden harjoitella kieltä sekä tutustua uuteen kulttuuriin. Sitä paitsi, et matkustanut toiselle puolelle maailmaa vain tuijottamaan puhelinta huoneessasi, vai mitä? Kuka tietää, ehkä löydät jopa uuden harrastuksen tai uusia ystäviä.

8. Hyödy päivittäisistä keskusteluista

Oppiaksesi uuden kielen sinun tulee ensiksi päästä yli virheiden tekemisen pelosta – ja isäntäperheesi on mainio paikka harjoitella keskustelutaitojasi. He puhuvat kuin ”tavalliset ihmiset”, joten kuulet paljon sanontoja, fraaseja ja ilmaisuja, joita et välttämättä löytäisi oppikirjasta. Vietä aikaa perheen olohuoneessa tai keittiössä ja pyydä apua kotiläksyihin. Ole rehellinen, mikäli et ymmärtänyt jotain, ja yritä puhua mahdollisimman paljon. (Ehkä ei samaan aikaan, kun TV:ssä pyörii kaikkien lempiohjelma, mutta sopivan hetken tullen.)

9. Tutustu isäntäperheeseesi

Ole kiinnostunut isäntäperheesi tekemisistä: kuinka perhe toimii, mitä he syövät tai tekevät pitääkseen hauskaa. Kysy kysymyksiä, ole utelias ja yritä oppia heistä ja heiltä. Mutta: kunnioita henkilökohtaista tilaa, äläkä pakota yhteyden syntymistä. Tiedustelemalla perheen päivän suunnitelmia suihkun aikana ei ehkä ole se paras idea – vaikka olisit kuinka innokas parantamaan kommunikointitaitojasi.

10. Muista, että se on vain väliaikaista

Äitisi saattaa tehdä parempaa lihamureketta, etkä välttämättä halua syödä perunoita viitenä päivänä viikossa. Jos et pidä autossa soitettavasta musiikista tai muiden lempiohjelmasta TV:ssä, hengitä syvään äläkä marise. Tämä on vain väliaikainen perheesi, ja heillä on oma tapansa hoitaa asiat – vaikka niihin kuuluisikin kyseenalainen musiikkimaku. Muutaman viikon tai kuukauden jälkeen voit jälleen palata normaalin elämäsi pariin, ja sinulla on mukana sylikaupalla hienoja tarinoita ja muistoja kerrottavaksi.

11. Ole reilu ja rehellinen ongelmien ilmaantuessa

Kun ihmiset asuvat yhdessä, syntyy toisinaan selkkauksia – eihän se hauskaa ole, mutta niitä tapahtuu ja yleensä ne unohtuvat nopeasti. Mikäli et sattuisi tulemaan isäntäperheesi kanssa toimeen tai jokin merkittävä ongelma vaivaa sinua, yritä ensin puhua perheelle. Jos tämä ei ole mahdollista, puhu perheen järjestäneelle järjestölle. Muista antaa rakentavaa kritiikkiä, äläkä vain marise asioista, jotka ovat erilaisia, mutta eivät välttämättä hälyttäviä. Tiedosta, että toisiin tutustuminen voi viedä hetken aikaa – ei vain sinulla, mutta myös perheellä.

12. Pidä yhteyttä

Ystävyyttä ei pysty pakottamaan, mutta toivottavasti tulet isäntäperheesi kanssa toimeen. Pysy yhteyksissä jäähyväisten jälkeenkin. Loppujen lopuksi olitte hetken aikaa osa toistenne elämää, ja jokainen, joka on nähnyt sinut aamulla tukka sekaisin, ansaitsee synttärikortin.

Minkä maan elämänmenon sinä haluaisit kokea?Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin