EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Hollantilaisten englannin taito on muita parempi – mistä se johtuu?

Hollantilaisten englannin taito on muita parempi – mistä se johtuu?

He ovat häkellyttävän pitkiä. He pyöräilevät kaikkialle (ilman kypärää). He asuttavat maa-alaa, jonka kuuluisi olla meren peitossa. Ja heillä on maailman paras englannin kielen taito.

Hollantilaiset veivät kärkipaikan yhdeksännessä EF English Proficiency Index (EF EPI) -raportissa, jossa vertailtiin yhteensä sadan maan ja alueen englannin osaamista. Alankomaat tunnetaan kuitenkin lähinnä tuulimyllyistä, tulppaaneista ja vapaamielisistä kahviloista. Herää siis kysymys, miksi siellä ollaan niin hyviä englannissa.

Pieni maa, suuri ääni

17 miljoonan asukkaan Alankomaat on kartalla hyvin pieni alue. Se on kuitenkin ponnistanut monilla mittareilla yhdeksi maailman merkittävimmistä valtioista: IMF:n mukaan maan bruttokansantuote on maailman 17. suurin ja EU-maiden seitsemänneksi suurin. Esimerkiksi Lähi-idässä ja Etelä-Amerikassa voidaan tukeutua laajoihin arabian- ja espanjankielisiin markkina-alueisiin, mutta Alankomailla ei ole vastaavia mahdollisuuksia – maailmassa on vain 28 miljoonaa hollannin puhujaa. Kansainvälisille markkinoille päästäkseen Alankomaiden on siis täytynyt panostaa englannin opiskeluun, sillä kyseisen kielen osaajia on noin kaksi miljardia.

Missä bisnes, siellä englanti

Hollantilaiset ovat aina olleet yritteliäitä. Vuonna 1602 perustettu Dutch East India Company oli maailman ensimmäinen kansainvälinen yhtiö, ja Amsterdamiin perustettiin samana vuonna myös ensimmäinen moderni pörssi kansainvälistä kaupankäyntiä varten. Bisnesystävällinen ilmapiiri elää Alankomaissa edelleen vahvana, ja monet kansainväliset yritykset (kuten IKEA, Unilever, Heineken ja Royal Dutch Shell) ovatkin valinneet juuri sen pääkonttorinsa sijaintipaikaksi. Hollanti on itseään ruokkivassa, positiivisessa kierteessä: vahva englannin osaaminen vetää puoleensa tuottoisaa liiketoimintaa, mikä puolestaan edistää englannin osaamistasoa.
Brad Pitt ja Simpsonit puhuvat englantia

Suomen tapaan myöskään Alankomaat ei dubbaa ulkomaisia tv-sarjoja tai elokuvia, vaan esittää ne alkuperäiskielellä tekstitysten kanssa. Hollantilaislapset kuulevat siis englantia jo pienestä pitäen. Suurempien kielialueiden maissa, kuten Saksassa ja Ranskassa, tv-sarjat ja elokuvat dubataan lähes poikkeuksetta paikalliselle kielelle, eikä englannin kieli pääse kulttuurissa esille läheskään yhtä kattavasti. Dubbaaminen tuntuu turruttavan ihmisten kielellisiä kykyjä, mutta Alankomaissa on vältytty kyseiseltä pulmalta.

Englannin taito ja hollantilaisten etulyöntiasema

Kielihistoria on hollannin puhujien puolella: hollanti ja englanti kuuluvat molemmat germaanisiin kieliin, eli niissä on paljon yhteisiä piirteitä. Bier on englanniksi beer, wafel on waffle ja lessen kääntyy sanaksi lesson. Eri kieliperheiden jäsenet eivät useinkaan osaa keskustella illallispöydässä, mutta kielten väliset yhtäläisyydet antavat hollantilaisille jutunjuurta ja hyvät eväät englannin oppimiseen.

Hollantilaisten hyvä englannin taito on tuonut Alankomaille suurta hyötyä. Osa saattaa tietääkin, että New Yorkin nimi oli aikanaan New Amsterdam. Tämä osoittaa, että kunnianhimoiset hollantilaiset ovat tähdänneet maailmalle jo pidemmän aikaa. Maiden, jotka päätyivät EF EPI -vertailussa alemmille sijoille, kannattaisikin ottaa tästä kansasta mallia. Alankomaat on erinomainen esimerkki siitä, kuinka englannin taito voi edistää valtion kansainvälistä kilpailukykyä ja varmistaa, että se pärjää myös kaukana tulevaisuudessa.

Englanninkielinen ilmaus ”go Dutch” tarkoittaa perinteisesti sitä, että lasku jaetaan tasan kaikkien kesken. Näiden tietojen valossa sille syntyy kuitenkin myös aivan uusi merkitys.

(Loppuun on kenties syytä paljastaa, että kirjoittajan aviomies on hollantilainen, joka sattuu puhumaan erinomaista englantia.)

Opi sinäkin loistavaksi englannin puhujaksi!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin