EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

11 upouutta englannin sanaa tälle viikolle

11 upouutta englannin sanaa tälle viikolle

On aika jälleen yhdelle sanastopäivitykselle! Oxford Dictionary näyttää tien ja me ahmimme mielellämme kaiken tiedon uusista sanoista.  leads the way and we happily follow along with all kinds of new words that can perfectly prepare you for your next mic drop moment. So, ignore all those butthurt, manspreading randos who look like they hangrily just rage-quit their video games and focus on all the awesomesauce words in this snackable post – use them when butt-dialing your friend Mx. Smith, MacGyvering your broken bike or inviting your friends to join beer o’clock.

1. AWESOMESAUCE (ADJEKTIIVI)

Kun jokin on erityisen hyvää, voit nykyään kuvailla sitä sanalla awesomesauce. Sanan vastakohta, jokin erityisen huono tai epämiellyttävä, on tietenkin weak sauce. Miksiköhän strong sauce ei ole vielä päässyt listalle..

“My new bike is awesomesauce!”

“His latest movie is total weak sauce.”

2. MANSPREADING (SUBSTANTIIVI)

Jos käytät julkisia liikennevälineitä, olet varmasti kokenut manspreadingin: Sen kun miespuolisten matkustajien jalat syyllistyvät istuininvaasioon eli vievät tilaa enemmän kuin yhden penkin verran.

“There’s so much mandspreading going on on my train; I think I’m going to start biking to work.”

3. BUTT-DIAL / POCKET-DIAL (VERBI)

Näin käy jopa parhaille meistä: Kannamme puhelintamme taskussamme ja vahingossa painelemme nappia jos toistakin – ja tietenkin juuri silloin takapuolemme soittaa jollekin. Näiden sattumusten seurauksena on lähtenyt varmasti muutama mielenkiintoinen ääniviesti..

“You butt-dialed me last night. It sounded like you had quite the party.”

4. RAGE-QUIT (VERBI)

Kaikki, ketkä ovat koskaan pelanneet videopeliä tai taistelleet yhteistyökyvyttömän vetoketjun kanssa, tietävät sen vihan ja turhautumisen tunteen, joka johtaa lopulta louvuttamiseen.

“Every time I play Flappy Bird, I rage-quit after a couple of levels. This $%&#* bird drives me crazy!”

5. MACGYVER (VERBI)

Riippuen siitä, kuinka vanha olet, tämä sana on joko kristalllinkirkas tai vaihtoehtoisesti ei käy lainkaan päinsä. MacGyver viitta 90-luvun TV-sarjaan, jossa Angus MacGyver – toisaalta sankari, toisaalta taas nörtti keksijä – availi panssariovia jäätelötuutin avulla ja korjasi TV:n vesimelonilla. Eli kun toimintaasi kuvataan verbillä “MacGyver“, improvisoit ja korjaat jotain kekseliäällä tavalla käyttäen vain tarvikkeita, joita sillä hetkellä sattuu olemaan ympärilläsi.

“Yesterday, I MacGyvered like a boss and used duct tape to fix a chair. My date was really impressed!”

6. MIC DROP (SUBSTANTIIVI)

Yksi elämäsi tavoitteista pitäisi ehdottomasti olla mic drop -tarinoiden luominen. Ilmiö kuvaa sitä hetkeä, kun sali on hiiren hiljaa vaikuttavan esityksen tai puheen jälkeen – ja sinulla olisi herkullinen hetki tiputtaa mikrofoni ja poistua lavalta kuin superstara.

“He answered the question with a ‘your mom’-joke. What an epic mic drop.”

7. MX. (SUBSTANTIIVI)

Tämä on pieni askel sanakirjalle, mutta suuri askel ihmiskunnalle: Termiä Mx. käytetään silloin, kun henkilö ei halua tarkentaa sukupuoltaan joko mieheksi tai naiseksi. Mx. korvaa lyhenteet Mr., Ms. ja Mrs. Ja jos mietit lyhenteen ääntämystä, se on Mix tai Mux.

“The university’s application form also offered Mx. as as title.”

8. SNACKABLE (ADJEKTIIVI)

Tämä sana liittyy näppäryyteen ja sekä ruokaan että nettisisltöön: Ruoka voi olla snackable, kun se tarjoillaan pieninä suupaloina. Nettisisältö taas on snackable, kun sitä voi lukea helposti.

“The key to your marketing strategy is snackable content that people can consume quickly. And cat videos, of course.”

9. HANGRY (ADJEKTIIVI)

Olemme kaikki olleet hangry: yhdistä vain anger “viha” ja “hunger” nälkä, kun haluat kuvailla sitä tunnetta, kun olet huonolla tuulella ja tarvitset ruokaa mahdollisimman pian.

“Guys, I need food. You really don’t want to deal with me when I’m hangry.”

10. BUTTHURT (SUBSTANTIIVI)

Tässä vielä toinen mielenkiintoinen kahden sanan yhdistelmä: butthurt kuvailee sitä, kun sinua on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti tai tökerösti.

“He was butthurt over that fact that nobody RSVPed on time.”

11. RANDO (SUBSTANTIIVI)

Rando tarkoittaa omituista tai epäilyttävää henkilöä, jota et tunne. Rando käyttäytyykin usein sosiaalisesti epäsopivalla tavalla, joten muista pitää pientä etäisyyttä.

“Some rando sat on our favorite bench in the park and yelled at everyone who walked by.”

Kuva: martinak15, Flickr / Creative Commons

GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa