EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 maailman parasta talvikaupunkia

10 maailman parasta talvikaupunkia

Talvi on turhan huonossa maineessa. Lämpöisen aurinkoiset kesäpäivät ovat tietysti mahtavia, mutta vaikka talvella on vähemmän valoa ja keli on kolea, tämä ei tarkoita, ettei viileä vuodenaika olisi omalla tavallaan ihana. Listasimme kymmenen kaupunkia, jotka todistavat asian. Tässä tulevat talven parhaat matkakohteet – vaikka reissu ei olisi ajankohtainen vielä tänä vuonna, aina voi haaveilla seuraavasta!

1. New York, USA

Monet sanovat, että New York on parhaimmillaan säiden viiletessä: Luistinradat ilmestyvät katukuvaan, ja joulutunnelma ottaa kaupungin valtaansa. Empire State Buildingin huipulta avautuva näkymä on aina upea, mutta hento lumipeite tekee siitä suorastaan taianomaisen.

Talvi on myös Ison omenan hiljaisinta matkailusesonkia, jos joulunaika jätetään pois laskuista. Turisteja on siis auvoisen vähän, eikä jalkakäytävillä, kaupoissa ja nähtävyyksillä ei ole väentungosta – tai no, ainakaan yhtä paljon kuin muina vuodenaikoina.

2. Berliini, Saksa

Saksan pääkaupungissa talvinen ostospäivä on vertaansa vailla: joulumarkkinoilla kaupataan höyryävän kuumaa Glüchweinia, piparkakkutaloja ja muita sokeriherkkuja, ja ilma täyttyy tirisevien makkaroiden tuoksusta.

Berliinin talvisesonki on kuitenkin mainio myös joulukuun jälkeen. Kun maa peittyy lumeen, Tiergartenista tulee suoranainen talven ihmemaa. Puistossa järjestetään jopa jättimäisiä lumisotia, livemusiikin ja DJ:iden tahdittamana.

3. Lontoo, Iso-Britannia

On jotenkin ihanan brittiläistä kuljeskella Hyde Parkissa, kun ruoho kimaltelee kuurasta ja hengitys höyryää pakkasilmassa.

Lontoo on mahtava vuodenajasta riippumatta – ikoniset nähtävyydet ja maailmanluokan shoppailumahdollisuudet pitävät huolen asiasta – mutta talvikaudella kaupungissa on aivan omanlaistaan viehätystä. Kaduille tulvii lämmintä kajoa viihtyisistä kahviloista, pienistä pubeista ja tunnelmallisista ravintoloista, ja paksuihin villahuiveihin kääriytynyt kansa kiiruhtaa mukaviin soppiinsa, jotka kätkeytyvät jälleen kevään koittaessa katseilta odottamaan seuraavaa talvea.

4. Sydney, Australia

Jos et saa tarpeeksesi kesäauringosta tai vihaat talvea sydämesi pohjasta, voit suunnata säiden viiletessä toiselle pallonpuoliskolle. Jos vietät talvilomasi Sydneyssä, vältyt varmasti pakkasenpuremilta – kaupungin keskilämpötila on nimittäin 27 astetta. Tällä maailmankolkalla talvea voi viettää esimerkiksi rannalla makoillen, surffimestariksi opetellen tai nähtävyyksiä ja yöelämää kierrellen.

Mikä parasta, matkalaukkuun ei tarvitse mahduttaa paksua takkia. Muista vain varmistaa, että varvassandaalit tulevat mukaan!

5. Chamonix, Ranska

Monien mielestä laskettelu kuuluu talveen kuin ketsuppi ranskanperunoihin. Ja jos rehellisiä ollaan, paras puoli taivaalta tuiskuavassa pyryssä on nimenomaan se, että pääsee kiitämään majesteettista vuorenrinnettä hyvässä seurassa ja lämmittelemään sen jälkeen kuuman kaakaokupin äärellä.

Chamonix’n maisemat ovat kertakaikkisen lumoavat: ympärillä avautuva Alppi-näkymä on niin majesteettinen, että laskiessa saa olla tarkkana, että katse pysyy rinteessä. Voit kuitenkin olla varma, että maisema on kuin postikortista myös maan tasalla.

6. Praha, Tšekki

Täällä tarvitset paksua takkia – Tšekin pääkaupunkia ei voi nimittäin kehua lämpöisistä talvikeleistä. Se saa kuitenkin täydet pisteet viehättävyydestä ja talvikauden juhlallisuuksista.

Prahan huurteisen maaperän yllä kohoaa upea kaupunki, jonka karismaattinen barokkiarkkitehtuuri hurmaa kenet tahansa. Lisäksi viehättävien rakennusten lomassa vietetään juhlaa toisensa perään. Joulukuussa kadut täyttyvät markkinoista, uudenvuodenaattona taivas välkkyy ilotulitteista, ja helmi-maaliskuussa tšekit hyvästelevät talven värikkään Bohemia-naamiokarnevaalin merkeissä.

7. Reykjavik, Islanti

Reykjavikissa toppatakki ei riitä kovin pitkälle – täällä tarvitset myös villapaitoja, paksuja sukkia ja kunnon hanskat. Ja uikkarit. Anteeksi mitkä?

Listan viimeinen kohta ei suinkaan ollut virhe. Kun olet ihastellut Islannin häkellyttävän upeita maisemia, valtavia jäätiköitä ja vettä syökseviä geysirejä talvivaatteisiin toppautuneena, on nimittäin varsin todennäköistä, että tahdot pulahtaa saaren kuumiin lähteisiin. Tuliperäinen maa pitää ne luonnostaan lämpiminä. Vedessä lillumisen jälkeen voit vuorostaan suunnata katseesi taivaalle, sillä ohjelmassa saattaa olla maailman mahtavin valoshow: revontulien tanssi.

8. Havanna, Kuuba

Euroopan hyytävät merivedet eivät varsinaisesti houkuttele uintiretkelle, mutta trooppisella Karibialla bikinit ovat täysin sopiva asuvalinta myös talven kuukausina. Tee siis jotakin tavallisesta poikkeavaa ja ota suunnaksi Havanna.

Täällä voit kierrellä kuvankauniita mukulakivikatuja, maistella tuoreita mereneläviä palmujen reunustamilla rannoilla ja tanssia salsaa paikallisilla klubeilla aamunkoittoon saakka. Lisäksi voit korvata sukset snorkkelilla ja ihastella vedenalaisen maailman väriloistoa Kuubaa ympäröivillä koralliriutoilla. Kyllä talvella on mukavaa!

9. Dublin, Irlanti

Dublinia ei voi kehua leppeästä lämmöstä tai paahtavasta auringonpaisteesta, mutta kaupungin verraton tunnelma lyö hyytävimmänkin talvikelin laudalta. Koleus ei juuri harmita, kun sitä voi piiloutua kotoisan lämpöisiin tavernoihin ja pubeihin livemusiikin ja oluttuopposten parissa. Lauleskelevien irlantilaisten, kitaran ja lämminhenkisen väkijoukon yhdistelmä pitää pakkasen loitolla.

10. San Diego, USA

Talvitunnelmaan ei tavallisesti yhdistetä surffausta, SUP-lautailua tai golfia, mutta tämä ei tarkoita, ettei niinkin voisi tehdä. Kysy keltä tahansa, joka on lomaillut talvella San Diegossa.

Kullankeltaiselta rantahiekalta löytyy oma kaistale huomattavasti helpommin silloin, kun muu maailma suuntaa lumiseen vuoristoon. Miksi siis tuskailisit talven kylmyyttä ja viettäisit päiväsi paksuihin vaatekerroksiin kääriytyneenä, kun voit lähteä aurinkoon ja loikoilla lämmössä?

Kuva: neiljs , Flickr / Creative Commons

Tiesitkö, että kielimatkalle voi lähteä myös talvella?Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin