EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

8 erikoista uudenvuoden perinnettä eri puolilta maailmaa

8 erikoista uudenvuoden perinnettä eri puolilta maailmaa

Tahtoisitko poiketa hieman tutuista uudenvuoden perinteistä ja tehdä kaiken voitavasi, jotta tuleva vuosi sujuisi menestyksekkäissä ja onnellisissa merkeissä? Näin se sujuu: listasimme joukon uudenvuoden perinteitä eri puolilta maailmaa.

(Muistetaan kuitenkin myös vanhat kunnon tähtisadetikut ja vuoden viimeisten sekuntien laskeminen – klassikot ovat ansainneet paikkansa!)

1. Aloita uusi vuosi oikealla tavalla

Tai tarkemmin oikealla jalalla. Skotlannissa ja Kreikassa “ensimmäinen jalka” on vanha perinne: ensimmäinen henkilö, joka astuu kotiisi vuoden vaihduttua, tuo mukanaan joko hyvää tai huonoa onnea.

Ovesta kannattaa siis päästää ensimmäiseksi ystävä tai sukulainen, joka siirtyy sisälle oikealla jalalla. Lisäksi on tärkeää, ettei hän saapastele paikalle tyhjin käsin.

2. Hypähtele ympäriinsä

Jos kaipaat uudenvuoden perinnettä, josta pääsee osalliseksi useampi ihminen ja jalkapari, ota mallia tanskalaisista: he ”loikkaavat” uuteen vuoteen hyppäämällä tuolilta keskiyön koittaessa.

Myös Brasiliassa pompitaan, mutta touhuun panostetaan huomattavasti enemmän. Uudenvuodenaattona väki suuntaa rannalle, missä hypätään seitsemän aallon ylitse samalla, kun esitetään seitsemän toivetta tulevan vuoden varalle.

3. Täytä suu viinirypäleillä

Espanjassa ja monissa muissa espanjankielisissä maissa vuosi otetaan vastaan täydellä suulla. Näissä kulttuureissa nimittäin uskotaan, että jos keskiyön koittaessa syö kaksitoista viinirypälettä, edessä on kaksitoista onnen ja menestyksen täyttämää kuukautta.

Rypäleitä ei kuitenkaan sovi napostella ihan milloin tahansa. Ne syödään, kun kirkonkello lyö kaksitoista yöllä – jokaisella kellonlyömällä suuhun napataan yksi rypäle.

4. Kippistä – za zdorovjie!

Venäläiset esittävät alkavalle vuodelle toivomuksia, jotka otetaan melko vakavasti – he ovat nimittäin valmiita näkemään melko paljon vaivaa varmistaakseen, että toiveet todella toteutuvat.

Toivomus kirjoitetaan paperilapulle, joka poltetaan. Tämän jälkeen paperista syntynyt tuhka ripotellaan lasilliseen samppanjaa ja kulautetaan kurkusta alas. Kippistä vaan!

5. Varmista matkaonni

Tämä perinne sopii erinomaisesti jokaiselle reissaajalle: kolumbialaiset, jotka toivovat vuoden täyttyvän matkustelusta, kävelevät keskiyöllä korttelin ympäri (tyhjän) matkalaukun kera.

6. Välitä väristä

Monia uudenvuoden perinteitä yhdistää vaatetus ja se, että vuoden viimeisenä päivänä asun väriä täytyy harkita erityisen tarkasti.

Esimerkiksi Brasiliassa pukeudutaan valkoiseen, jotta pahat henget kaikkoaisivat muualle. Kiinassa puolestaan uskotaan, että punainen väri tuo onnea (mutta siihen sonnustaudutaan vasta tammi-helmikuussa, koska kiinalainen uusivuosi on meikäläistä myöhemmin).

Maailmanlaajuisesti uudenvuoden juhlijat vaikuttavat kuitenkin keskittyvän erityisesti alusvaatteidensa väriin. Noudata siis tätä opasta, jotta teet varmasti oikeat valinnat.

7. Mieti, mitä syöt

Jos popsit pyöreitä ruokia, voit olla melko varma, että edessä on vauras vuosi. Italiassa nimittäin uskotaan, että perinteinen keskiyön ateria cotechino con lenticchie (cotechino-makkara ja linssit) tekee uudesta vuodesta monella tapaa onnekkaan.

Ja miksipä ei tekisi – linssithän näyttävät aivan kolikoilta.

8. Pyöristä

Filippiineillä pyöreys ei ole tärkeää ainoastaan ruokapöydässä: paikalliset myös pukeutuvat pilkkuihin, lahjoittavat toisilleen kolikoita ja popsivat pyöreitä hedelmiä sekä asettavat niitä näytille.

Tee tulevasta vuodesta unohtumaton!Tutustu EF Kielimatkoihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin