EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 asiaa, jotka vain Britanniassa asuneet ymmärtävät

10 asiaa, jotka vain Britanniassa asuneet ymmärtävät

Britanniassa elämä kulkee omaan kohteliaaseen, sateiseen rytmiinsä, ja paikallisessa arjessa on tiettyjä omalaatuisuuksia, jotka aukeavat ainoastaan niille, joille Britanniassa asuminen on tuttua. Kaada siis itsellesi kuppi teetä ja muistele lämmöllä seuraavia asioita, joihin vain Britanniassa asuneet osaavat samaistua.

1. Sade on itse asiassa aika ihana juttu

Jos vihasit sadetta Britanniaan saapuessasi, näkemyksesi on varmasti muuttunut. Et ehkä myöntäisi tätä ääneen, mutta nykyisin tekisit melkein mitä tahansa, jos saisit istua kotoisassa lontoolaiskahvilassa ystävien seurassa ja katsella, kuinka maailma soljuu ikkunan takana sateen rummuttaessa. Sateinen Britannia hurmaa aivan erityisellä tavalla.

2. Neljä vuodenaikaa saman päivän aikana on täysin normaalia

Totuit siihen, että saatoit lähteä kotoa upeassa auringonpaisteessa, odottaa bussia syyssäässä, sinnitellä keskipäivän hyytävässä kelissä ja nautiskella kotvan kuluttua keväisestä iltapäivästä. Britanniassa asuminen tarkoittaa, että tällaista tapahtuu melkein päivittäin, sillä paikallisella säällä on suuria vaikeuksia päättää, millainen se tahtoisi olla.

3. Maailma on täysin erilainen, kun aurinko paistaa

Aurinko ei lämmitä Britanniaa erityisen usein, mutta kun näin tapahtuu, siitä nautitaan toden teolla. Väki sonnustautuu shortseihin, aurinkovoidetta levitetään liian vähän ja grillit putsataan pölystä. Brittien rakkaus kauniita kesäpäiviä kohtaan tempaa mukaansa (siitä huolimatta, että lämpötila saattaa olla 10 astetta todellisen kesäkelin alapuolella).

4. Teestä voi itse asiassa muodostaa hyvin vahvoja mielipiteitä

Et enää tyydy huonosti valmistettuun teehen. Sait oppisi parhailta, sillä Britanniassa teen nauttiminen on taiteenlaji, johon suhtaudutaan ehdottomalla vakavuudella. Oikeaoppisesta valmistustavasta on monenlaisia mielipiteitä, ja tiedät nykyisin, että teenlaittotaitojen kyseenalaistaminen saa jopa kaikista rauhallisimman britin tuohduksiin.

5. Englantilainen ruoka on muutakin kuin fish & chipsiä

Britannian ruokakulttuuri ei kenties ole kaikkein parhaassa maineessa, mutta kuten jo tiedätkin, kuulopuheet eivät todellisuudessa pidä paikkaansa. Ravintoloista löytyi aina kaipaamiesi keittiöiden antimia, ja tarjolla oli myös herkullista katuruokaa sekä omaperäisiä kahviloita, joita avataan kuin sieniä sateella ympäri maata.

6. Kaikki britit eivät kuulosta samalta

Brittiläisten aksenttien ja slangisanojen valtava kirjo saattaa hämmentää uusia tulokkaita. Jokainen saarivaltioon muuttanut oppii kuitenkin ymmärtämään paikallisia murteita, kuten Cockneyn riimittelevää slangia ja West Countryn hidasta, venyttelevää murretta.

Britanniassa asuminen paransi aksenttiasi ja laajensi sanavarastoasi niin merkittävästi, ettet olisi koskaan päässyt samalla tasolle pelkkien koulukirjojen avulla.

7. Eivätkä he välttämättä tarkoita sitä, mitä sanovat

Brittien sanomiset ja se, mitä he oikeasti tarkoittavat, ovat kaksi täysin eri asiaa. Tämän hoksaaminen saattoi viedä hetken, mutta nykyisin ymmärrät piilevän merkityksen, jos britti toteaa, että “voi ihan hyvin” tai ”liittyy ehkä seuraasi myöhemmin”.

8. Kaikki eivät ymmärrä brittihuumoria

Brittiläisestä huumorista ei välttämättä saa otetta aivan helposti. Lähes huomaamaton sarkasmi, näennäisen ilkeämieliset kommentit ja ankara itsensä vähättely ovat aivan tavanomaisia paikallisissa keskusteluissa, ja kun opit tunnistamaan huumorista kielivät merkit, sinusta tuntui, kuin olisit oppinnut aivan uuden salakielen.

Brittihuumorin viljely teki aina vaikutuksen paikallisiin, ja sen ymmärtäminen teki myös paikallisten leffojen ja tv-sarjojen katselusta paljon hauskempaa.

9. Britit ovat todellisia urheiluhulluja

Mikään ei saa brittejä yhtä puheliaiksi kuin urheilu. Se jakaa ja yhdistää ihmisiä, ja se on yksi harvoista asioista, joista keskustellaan todellisella intohimolla.

Britanniassa urheilulta ei voi välttyä: lehdet, televisiot, radiot, pubit, kadut ja kahvilat täyttyvät siihen liittyvästä puheesta, ja aiheena voi olla mikä tahansa jalkapallosta tennikseen tai rugbysta krikettiin.

10. Maaseutu on mahtava (ja kumisaappaat ovat varsin hyödylliset jalkineet)

Huolimatta siitä, millä Britannian kolkalla majailit, lähettyvillä oli aina kaunista maaseutua. Kiertelit todennäköisesti luonnontilaisissa kansallispuistoissa, kuljit kauniilla rannikkoseuduilla ja rentouduit vehreillä viheralueilla, jotka löytyy niin pienistä kuin suuristakin kaupungeista. Samoilit näissä maisemissa vanhoissa kunnon kumisaappaissa, joista oli paljon iloa aina, kun taivaalle tupsahti sadepilvi.

(Ja ei – jos et ole koskaan omistanut kumisaappaita, ei ole mahdollista, että olisit asunut Britanniassa!)

Kuva: Live4Soccer(L4S), Flickr / Creative Commons

Uppoudu brittiläiseen elämänmenoon kielimatkalla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin