EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

50 asiaa, joiden vuoksi rakastamme USA:aa

50 asiaa, joiden vuoksi rakastamme USA:aa

USA on kansallislaulunsa sanoin land of the free ja home of the brave – ja sellaisena yksi planeettamme suosituimmista maista. Kokosimme 50 asiaa, joiden vuoksi myös me rakastamme Yhdysvaltoja (mikä tarkoittaa muuten sitä, että mukana on yksi syy jokaista Amerikan lipussa komeilevaa tähteä kohden!). Tästä lähtee, satunnaisessa järjestyksessä:

1. Superbowl-sunnuntai

Amerikkalaisen jalkapallon vuotuinen mestaruustaisto on paljon enemmän kuin valtaisa urheilutapahtuma. Kun ottelu etenee puoliaikaan, se muuttuu yhdeksi maailman suurimmista ja katsotuimmista konserteista, jonka aiempiin esiintyjiin lukeutuvat muun muassa Beyoncé, Prince, Madonna, Bruno Mars, Justin Timberlake ja Lady Gaga.

2. Yhdysvaltain lippu

Missään ei rakasteta oman maan lippua yhtä paljon kuin Amerikassa – eikä missään osoiteta tätä rakkautta yhtä innokkaasti. Tähti- ja raitakuvioisia lippuja näkee niin pihanurmilla, autojen puskuritarroissa, hatuissa kuin muffinssien kuorrutteissakin, ja onpa niitä pystytetty Kuun pinnallekin. Hauska knoppitieto: viisi Kuuhun pystytetyistä kuudesta lipusta on edelleen pystyssä, mutta tähän mennessä niistä on haalistunut kaikki väri pois.

3. AOC ja RBG

Nämä kirjainlyhenteet edustavat kahta mahtavaa naisroolimallia eri sukupolvista. Alexandra Ocasio-Cortez (joka tunnetaan myös AOC:nä) on ensimmäisen kauden kongressiedustaja New Yorkista, mutta saa jo nyt aikaan paljon keskustelua ja uutisotsikoita. Ruth Bader-Ginsberg (eli RBG) on puolestaan Yhdysvaltain korkeimman oikeuden veteraanituomari ja yksi feministisen liikkeen ikonisimmista hahmoista.

4. Churrot

Okei, tämä ei ole oikeasti amerikkalainen juttu, mutta churrot ovat joka tapauksessa yksi paikallisten jälkiruokalistojen vakioannoksista. Kuka ikinä keksikään nämä lämpimät, pehmoiset, uppopaistetut taikinatikut, jotka dipataan hellävaraisesti (tai pikemminkin hukutetaan perinpohjaisesti) sokeriin ja kaneliin tai suklaakastikkeeseen: KIITOS.

5. Luonnonpuistot

Kun maa on niin suuri kuin Yhdysvallat, sen alueelle mahtuu kaikenlaisia maisemia, mitä maan päältä löytyy – vaikka ne nähdäkseen joutuukin usein tekemään melkoisen matkan. Muutamia esimerkkejä ovat maailmankuulu Grand Canyon, Kalliovuorten lumipeitteiset huiput ja tuhansien kilometrien mittaiset rannikot. Amerikan luonnonihmeiden ympärille on perustettu 58 kansallispuistoa, jotta voidaan olla varmoja, että ne säilyvät myös tulevien sukupolvien ihasteltaviksi.

6. Starbucks

Ihan tosissaan, millainen olisi maailma ilman Starbucksia? Kahvilaketjun ensimmäinen liike avasi ovensa Seattlessa vuonna 1971, ja sittemmin siitä on tullut yksi maailman suosikeista. Starbucks keksi erikokoisille kahveille jopa oman sanastonsa, jonka me kuuliaisesti opettelimme. Maistuisiko venti latte?

7. Broadway

Jos mieli halajaa näytelmää katsomaan, yksi maailman parhaista osoitteista on Broadway, New York: legendaarisen kadun varret ovat yhtä teattereiden riemujuhlaa.

8. Hollywood

Koko elokuvateollisuus on kiitoksen velkaa Hollywoodille, sillä siellä kehitetyt taidot, teknologia ja erikoistehosteet ovat nostaneet alan nykyiseen kukoistukseensa. Paikka on vailla vertaa, mikäli tahdot bongailla julkkiksia, shoppailla ja virkistäytyä vihermehulla tai parilla.

9. Kulttuurien moninaisuus

Amerikkalaiset ylistävät monikulttuurisuutta ja ottavat se ilolla vastaan, sillä se on osa heidän DNA:taan. Useimmilla amerikkalaisilla on sukujuuria Euroopassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa tai Aasiassa, ja valtaosa heistä myös käsittää, että ilman moninaista kulttuuriperintöä Yhdysvallat olisi sellainen kuin se tänä päivänä on.

10. Jättimäiset annoskoot

Amerikan ruokateollisuudessa ei tunneta käsitettä ”liian suuri” – kuten vajaan kahden litran limsa-annokset ja lähes parimetriset täytetyt patongit osoittavat.

11. Urheilu

Jalkapallon ammattilaisliiga National Football League, (NFL), baseball-liiga Major Baseball League (MLB), koripalloliiga National Basketball Association (NBA) ja jääkiekkoliiga National Hockey League (NHL) – Yhdysvallat on todellinen ammattiurheilun suurvalta, ja oman suosikkijoukkueen kannattaminen on yksi amerikkalaisten suosikkiajanvietteistä.

12. Rannikot

Näitä ei voi hehkuttaa tarpeeksi. Miamin rannoilla voit viimeistellä rusketustasi ennen illan bileisiin suuntaamista, Kaliforniassa bongailla valaita, Mainessa herkutella tuoreilla hummerirullilla merimaisemia katsellen ja Havaijilla surffailla aalloilla, jotka lukeutuvat maailman parhaimmistoon. Amerikan rannikot ovat siis kiistatta aivan omaa luokkaansa.

13. Festivaalit

Amerikasta löytyy festivaali joka makuun. Muutamia esimerkkejä ovat muun muassa omituisella tavalla luova Burning Man -festivaali Nevadan aavikolla, jazzin juuria juhlistava Jazz Fest Louisianassa ja auringossa kylpevä Coachella Kaliforniassa.

14. Amerikkalainen televisio

Saturday Night Live, Greyn anatomia, Simpsonit, Unelmien poikamies, Stranger Things, Orange is the New Black, Isänmaan puolesta, Breaking Bad, Puisto-osasto, Frendit…. Olivatpa tv-sarjamieltymyksesi millaisia tahansa, viimeksi katsomiesi sarjojen joukosta löytyy todennäköisesti enemmän kuin yksi amerikkalaisen television tuotos.

15. Ystävälliset ihmiset

Ei väliä, oletko ruokakaupan kassajonossa, loikkaamassa metroon juuri ovien sulkeutuessa vai iskemässä hampaasi aamiaispannukakkuun kulmakunnan kuppilassa – todennäköisyys siihen, että lähistöllä on joku ystävälliseen jutusteluun halukas henkilö, on noin 130 prosenttia.

16. Mahdollisuudet

Etsitpä sitten harjoittelupaikkaa, työtä tai erinomaista yliopistoa, Amerikasta löytyy yltäkylläisiä mahdollisuuksia niin uran kuin koulutuksenkin saralla.

17. Amerikkalaisen musiikin historia…

Ray Charles, Aretha Franklin, Nat King Cole, Michael Jackson, Louis Armstrong, Chuck Berry, Marvin Gaye, Prince, Stevie Wonder, Elvis Presley, Bob Dylan, Ella Fitzgerald, Billie Holiday – amerikkalaiset muusikot ovat luoneet nykymusiikin perustaa ja määritelleet uudelleen koko musiikin kenttää.

18. …ja nykyisyys

Älä edes yritä kiistää, ettei Spotify-soittolistoiltasi löytyisi seuraavia: Beyoncé, Taylor Swift, Mariah Carey, Jay Z, Alicia Keys, Kanye West, Eminem, Madonna, Nick Jonas (plus muut Jonas-veljekset), John Legend, Kurt Cobain, Adam Levine, John Mayer, Pharrell Williams… ja niin edelleen. Lista on hengästyttävän pitkä!

19. Disney

Disney on ilahduttanut lapsia ja aikuisia siitä lähtien, kun yhtiön ensimmäinen kokoillan elokuva Lumikki ja seitsemän kääpiötä julkaistiin vuonna 1937. Se on tuonut elämäämme lukemattoman määrän ihania elokuvia, jotka ovat leimanneet koko lapsuuttamme, ja niiden ohella myös muutaman huikean teemapuiston.

20. NASA

Avaruusjutut ovat cooleja. Kun on mahdollisuus katsella raketin laukaisemista avaruuteen, tilanne on erittäin cool. Ja kun pääsee kierrokselle NASAn avaruuskeskukseen Floridassa, missä maailman johtavat astrofyysikot ja ilmailuinsinöörit tekevät avaruuteen matkustamisesta todellisuutta, se on aivan todella, todella coolia.

21. Bagelit

Amerikkalaisten viehtymys näihin pyöryläisiin hiilaripommeihin on saanut aikaan mahtavia suolaisia ja makeita herkkuja. Nappaa aamiaiseksi paahdettu rusina- ja kanelibagel, mutusta lounaaksi lohella ja kermajuustolla täytetty versio ja hemmottele itseäsi illemmalla erittäin Instagram-kelpoisella sateenkaaribagelilla.

22. Talviurheilu

Amerikasta löytyy maailman parhaita hiihtomaastoja, joihin lukeutuvat muun muassa kuuluisa Aspen, Breckenridge, Squaw Valley, Jackson Hole, Alta-Snowbird, Stevens Pass ja Stowe. Valikoimaa on niin paljon, ettei kovinkaan suksisankari ehdi mitenkään sivakoida läpi jokaista hiihtoreittiä.

23. Piilaakso

San Franciscon eteläpuolella sijaitsee yksi maailman johtavista (ja suurimmista) teknologia- ja innovaatiokeskuksista. Piilaaksossa pitävät majaa muun muassa Facebook, Apple, Google, Tesla ja Visa, ja tämä yritteliäisyyden mekka onkin ihanteellinen ympäristö bisneshenkisille ihmisille, jotka tahtovat lyöttäytyä yhteen toistensa kanssa ja luoda jotakin uutta ja uraauurtavaa.

24. Maapähkinävoi

Napsi suuhusi Reese’s Peanut Butter Cup -nameja, jos kaipaat suklaisia maapähkinävoiherkkuja, tai valitse ”terveellisempi” vaihtoehto, maapähkinävoi- ja hilloleipä (joka tunnetaan myös lyhenteellä PBJ englanninkielisen nimensä – peanut butter and jelly sandwich – perusteella.)

25. Suuret järvet

USA:n ja Kanadan rajalla sijaitsee viisi laajaa, toisiinsa yhdistynyttä järveä, jotka muodostavat maailman suurimman makeavetisen vesistöalueen. Täällä voisi veneillä, käydä uimaretkillä, meloa kajakilla ja kalastella loputtomiin.

26. Ranch-kastike

Periamerikkalainen keksintö, ja varmasti yksi maistuvimmista salaatinkastikkeista, mitä maailmasta löytyy (kiitos kerman ja yrttien!). Ranch-kastike on USA:ssa niin suosittua, että kaupoista löytyy vaikka mitä siltä maistuvia tuotteita, muun muassa – tätä et muuten arvaa – ranchin makuista limsaa.

27. Eri alueiden aksentit

Amerikkalaiset ovat ylpeitä siitä, kuinka erilaisia aksentteja liittovaltion eri alueilla kuulee. Esimerkiksi Mississipin ja Louisianan alueella vallitsee venyvä etelän aksentti, teksasilainen puheenparsi tunnetaan nimellä ”Texas Twang”, ja myös Kalifornialla on oma aksenttinsa ja slanginsa.

28. Meghan Markle

Amerikan lahja Britannialle, ja paras asia, mitä kuningasperheelle on tapahtunut sitten Prinssi Williamin kolmen ihastuttavan naperon.

29. Costco

Vain jäsenille varattu ostosparatiisi, missä kaikki myydään tukuittain (eli todella suurissa erissä). Todellinen siunaus suurille amerikkalaisperheille ja niille, jotka eivät pärjää yhdellä tai kahdella ranch-kastikepullolla, vaan tarvitsevat niitä ainakin kaksitoista.

30. Kurpitsamauste

Syksyn juhlakauden käynnistyminen on helppo huomata siitä, että Instagramin kuvavirta alkaa täyttyä kurpitsamausteella terästetyistä lattekupposista. Hatunnosto Starbucksille, joka on nostanut kurpitsamaun suosioon ympäri maailmaa.

31. Kurpitsojen kaivertaminen

Kurpitsat ovat selvästi amerikkalaisten juttu. Suuri oranssi vihannes (tai oikeammin hedelmä) maistuu herkulliselta piiraissa ja juomissa, mutta sen lisäksi se näyttää Halloweenina mahtavalta, kun kylkeen kaivertaa virnuilevat kasvot ja sisään asettaa kynttilän.

32. Beyoncé ja Jay-Z

Tämä mahtipari dominoi kaikkea R&B:stä hiphopiin, muotiin ja moderniin taiteeseen ja on tärkeä vaikuttaja jopa kansalaisoikeuksien saralla. Jos Yhdysvalloilla olisi kuningas ja kuningatar, kruunut sijaitsisivat Beyoncén ja Jay-Z:n päässä.

33. Tosi-tv

Amerikka toi maailmalle säälimättömän, hullunkurisen ja dramaattisen tositelevision, joka kattaa niin American Idolin ja The Voicen kaltaiset kykykilpailut – jotka ovat toimineet ponnistuslautana monille supertähdille – kuin Unelmien poikamiehenkin – jonka katsomisesta nautitaan salaa ihan muuten vain. Kiitos… kai.

34. Kiitospäivä

Etkö malttaisi odottaa joulua? Amerikassa pääsee viettämään kiitospäivää jo kuukautta aiemmin! Se on tilaisuus kokoontua yhteen läheisten ja rakkaiden kanssa ilman paineita lahjojen hankkimisesta. Lisäksi juhla tarjoaa mahdollisuuden syödä kalkkunaa (tai sen vegaanista korviketta), kurpitsapiirasta ja karpalokastiketta niin paljon kuin sielu sietää.

35. Black Friday -shoppailu

Kiitospäivän jälkeen seuraa vuoden suurin ostospäivä, jolloin sekä liikkeissä että nettikaupoissa on massiivisia alennuksia. Vaikka nettishoppailun myötä tarjoukset jatkuvat nykyisin myös perjantain yli (hei vaan, Cyber Monday!), Black Friday on edelleen päivä, jolloin moni amerikkalainen shoppailee sydämensä kyllyydestä.

36. Grillailu

Vaikka grillin perusidea keksittiin alun perin Karibialla, on vaikea kuvitella amerikkalaisempaa ajanviettotapaa kuin grillailu takapihalla burgereiden, kylmien juomien ja muutaman toverin merkeissä.

37. Target

Tämä on todellinen shoppailuinstituutio ja milleniaalisukupolven suosikki. Targetilla on hyvin poimittu valikoima, josta löytyy jokainen vaate, lamppu, suihkuverho ja hilavitkutin, mitä kuvitella saattaa – ja vielä vähän päälle. Lisäksi sieltä saa erinomaista Pinterest-materiaalia.

38. Luonto

Maatiloja, vuorijonoja, kukkuloita, tasankoja, aavikoita, järviä ja virtoja – Yhdysvaltojen maisemiin mahtuu todella aivan kaikkea. Sen luonnonihmeitä voisi kierrellä kokonaisen eliniän, ja silti jäisi sellainen tunne, että valtaosa jäi vielä näkemättä.

39. Road tripit

Onko mitään amerikkalaisempaa kuin suunnata tien päälle kavereiden seurassa ja ajella käytetyllä avoautolla pitkin syrjäteitä, hiukset tuulessa hulmuten?

40. Itsenäisyyspäivä ja sen ilotulitukset

Muistathan vielä juuri mainitsemamme grillailun? Sitä kannattaa harrastaa etenkin heinäkuun 4. päivänä, jolloin USA:ssa juhlistetaan maan itsenäisyyttä. Juhlapäivän reseptiin kuuluvat myös sini-puna-valkoiset kortisteet ja muutama ilotulite.

41. Smithsonian-instituutin museot

Smithsonian on maailman suurin museo-, koulutus- ja kulttuurikompleksi, joka koostuu 19 eri museosta ja eläintarhasta. Siellä käymistä ei voi jättää väliin, jos vierailee Washington D.C.:ssä, ja instituutti on kaiken kaikkiaan todellinen lahja ihmiskunnalle.

42. Autokaistat kaikkiin tarpeisiin

Amerikkalaiset ovat perin kiintyneitä autoihinsa, ja he ovatkin keksineet keinon hoitaa asiat niin, ettei sieltä tarvitse poistua laisinkaan. Las Vegasissa tarjotaan autokaistakihlauksia, Dunkin’ Donutsin autokaistalta voi ostaa painonsa verran donitseja, ja jopa ruokaostokset saa tehtyä autokaistalta käsin. Aika mahtavaa, jos meiltä kysytään!

43. Michelle Obama

Astu syrjään, Barack. Entisen presidentin puoliso on nykypäivänä jopa aviomiestään suositumpi: hän on todella samaistuttava, mutta samaan aikaan äärimmäisen elegantti.

44. Amy Ruth’sin kana ja vohvelit

Ota suunnaksi Amy Ruth’s New Yorkin Harlemissa,  jos mielesi tekee äärimmäisen herkullista, sydäntä lämmittävää soul food -klassikkoa, kanaa ja vohveleita. (Etkö tiennyt, että vohvelin voi parittaa kanankin kanssa? No, nytpä tiedät!)

45. High school

Cheerleadereita, jalkapallojoukkueita, laulukerhoja ja päättäjäistanssiaisia – amerikkalainen high school -kokemus on todella ainutlaatuinen ja monella tapaa paras osoitus siitä, kuinka sikäläinen yhteiskunta painottaa yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä.

46. Ivy League -yliopistot

Harvard on tavallisesti kärkipaikalla, kun maailman yliopistoja asetetaan paremmuusjärjestykseen – ja syystä. Vaatimukset opiskelupaikan saamiseksi ovat todella korkeat, ja oppilaitokseen liitetään paitsi ensiluokkainen koulutus, myös suuri arvovalta. Yhdysvalloissa ei ole muutoinkaan pulaa maailmanluokan yliopistoista, sillä myös Princeton, Stanford, Yale, MIT ja Columbia ovat maailman kärkeä. Tässä neuvomme niille, jotka haaveilevat opiskelusta jossakin Amerikan huippukouluista.

47. Stand up -komedia

Komedian muoto, joka kehitettiin Yhdysvalloissa ja jonka suuria nimiä ovat muun muassa Eddie Murphy, Jerry Seinfeld, Dave Chappelle, Sarah Silverman, Chris Rock, Ellen DeGeneres ja Amy Schumer. Stand upista on tullut osa Netflixin perusohjelmistoa, ja se on singonnut tähtitaivaalle monia koomikoita, jotka tunnetaan nykyisin näyttelijöinä: se oli läsnä esimerkiksi Zach Galifianakisin, Robin Williamsin ja Jim Carreyn uran alkutaipaleella.

48. Texmex-keittiö

Meidän kaikkien pitäisi kiittää Teksasiin asettuneita meksikolaistaustaisia amerikkalaisia: annokset, joilla he ruokkivat perheensä, ovat nimittäin jalostuneet moniksi maailman maistuvimmista ruoista. Texmex-keittiöön kuuluvat esimerkiksi nachot, burritot ja fajitakset, eli herkutteluruokien parhaimmisto.

49. Ilmastointi

On mahdollista, että kodissasi – tai ainakin lähialueesi kaupoissa ja toimistoissa – on ilmastointi, mutta Yhdysvalloissa se on itsestäänselvyys ihan kaikkialla. Ei väliä, puhutaanko kodista, autosta, lentokentästä, liikkeestä vai toimistosta; jos ulkona on kuuma, Amerikassa pidetään huoli siitä, että sisälämpötila pysyy miellyttävän viileänä.

50. Ruoan kotiinkuljetus

Autokaistat ovat näppäriä, mutta tyyppi, joka puikkelehtii halki Los Angelesin liikenteen vain kuljettaakseen pizzan kotiovellesi, vie kätevyydenaivan uudelle tasolle. Tahdoitpa sitten kiinalaista, meksikolaista, pizzaa, hampurilaista tai sushia, Amerikassa saat sen kotiisi kannettuna.

Opi englantia ja koe USA omakohtaisesti!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin