EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

6 hämmentävää faktaa aikavyöhykkeistä

6 hämmentävää faktaa aikavyöhykkeistä

Aikavyöhykkeet ovat todella järkeenkäypiä, mutta se ei poista sitä, että ne ovat myös todella ärsyttäviä. Oletko koskaan noussut lennolle kahdelta iltapäivällä ja päässyt perille seitsemältä illalla, vaikka olet tosiasiassa viettänyt taivaalla vain kolme tuntia? Täällä ainakin on kokemusta moisesta. Aikavyöhykkeet osaavat siis olla perinpohjaisen hämmentäviä, mutta samalla ne ovat tietysti ehdottoman tarpeellisia.

Pidetään tämä mielessä ja siirrytään kuuteen älyttömään, aikavyöhykkeitä koskevaan faktaan, jotka jokaisen maailmanmatkaajan (tai sellaiseksi pyrkivän) pitäisi tietää.

1. Aurigonlaskun aika on varsinainen ajankääntötemppu

Aloitetaan faktalla, joka häkellytti ainakin minut aivan tyystin: aurinko laskee Pariisissa aikaisemmin mutta toisaalta myös myöhemmin kuin Lontoossa. Asian tekee erityisen kummalliseksi se, etteivät kaupungit ole erityisen kaukana toisistaan. Siis anteeksi mitä? No, Ranska sijaitsee aikavyöhykkeellä, jossa kello on tunnin enemmän kuin Britanniassa, mutta maantieteellisesti katsoen se on hieman Britanniaa idempänä. Auringonlasku ehtii siis Pariisiin aikaisemmin kuin Lontooseen, mutta kello on siellä enemmän, joten aurinko laskee teknisesti ottaen myöhemmin. Koko homma on varsinainen auringon liikkeiden Inception.

2. Britannian pitäisi olla samalla aikavyöhykkeellä kuin muun Länsi-Euroopan

Toinen maailmansota sotki monta asiaa, ja eräs niistä oli Britannian aikavyöhyke suhteessa muuhun Eurooppaan. Ranska, Alankomaat, Luxemburg ja Belgia olivat alun perin samalla aikavyöhykkeellä kuin Iso-Britanniakin, mutta Saksa siirsi ne omalle vyöhykkeelleen (eli tunnin edelle Britanniaa) miehitettyään kyseiset alueet. Myös Espanjan diktaattori Franco päätti vaihtaa maansa aikavyöhykettä tuntia edemmäs. Tämä siis selittää, miksi Portugali jakaa saman aikavyöhykkeen Ison-Britannian kanssa, vaikka se sijaitsee samassa paikassa kuin Espanja.

3. Jotkin maat uhmaavat aikavyöhykelogiikkaa

Elämä olisi huomattavasti helpompaa, jos aikavyöhykkeet olisi jaettu suoria linjoja pitkin – mutta eihän mistään voi koskaan tehdä niin yksinkertaista. Hommaa mutkistaa entisestään se, että jotkin suuret valtiot noudattavat kokonaisuudessaan yhtä ja samaa kellonaikaa, vaikka niitä ympäröiviä maita ja mantereita halkoo useampi aikavyöhyke. Esimerkiksi Yhdysvalloissa, Venäjällä ja Australiassa on erilliset aikavyöhykkeet (ja itärannikko on kolme tuntia länsirannikkoa edellä), mutta sama ei päde Kiinaan, Intiaan tai Argentiinaan. Tilanne on hämmentävä, koska Kiinan länsi- ja itälaidan välillä kulkee tosiasiassa neljä aikavyöhykettä, vaikka itse Kiina eleleekin vain yhdellä aikavyöhykkeellä.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Esimerkiksi sitä, että kun kello on Kiinan itärannikolla yksi iltapäivällä, se on saman verran myös läheisillä Filippiineillä. Kiinan länsilaidalla kello on kuitenkin yhtä lailla yksi, vaikka rajan toisella puolella Intiassa ollaan vasta aamukymmenessä. (Tai oikeastaan puoli yhdessätoista, koska Intia noudattaa puolikkaiden aikavyöhykkeiden periaatetta. Älä edes kysy.) Tilanne on yhtä lailla epälooginen Kaakkois-Aasian puoleisissa naapurimaissa, jotka noudattavat kaikki omaa aikavyöhykettään, vaikka Kiinassa kellonaika pysyy maantieteellisestä sijainnista huolimatta samana. Thaimaassa voidaan siis olla edelleen eilisen puolella, vaikka samaan aikaan kiinalaiset satoja kilometrejä lännempänä ovat siirtyneet jo seuraavaan päivään. Tästähän tulee päänsärky.

4. Vaakasuuntaiset aikavyöhykkeet ja kesäaika sotkevat tilannetta entisestään

Australian aikavyöhykkeet jakaantuvat pystysuunnassa, kuten muuallakin maailmassa (tai no, suurimmassa osassa maailmaa – katso edellinen kohta), mutta kengurumaan pisteitä laskee se, että mukana on myös järjettömiä vaakasuuntaisia vyöhykkeitä. Homma toimii näin: Perth, joka löytyy maan länsilaidalta, pysyttelee yhdellä ja samalla aikavyöhykkeellä läpi vuoden. Australian keskiosa on siitä puolitoista tuntia edellä, kunnes siirrytään kesäaikaan: tällöin keskiosa nimittäin jakautuu kahtia, ja eteläpuoliskolla siirretään kelloja vielä tunnin edemmäksi.

Vastaava järjestely on voimassa myös Australian itälaidalla. Siellä maan pohjoispuolisko on aina kaksi tuntia länsirannikon edellä, mutta kesäajan koittaessa eteläpuolisko siirtyy vielä tunnin edemmäksi, jolloin rannikkojen välinen aikaero kasvaa kolmeen tuntiin. Kelloa täytyy siis siirtää tunnilla eteenpäin, vaikka ajaisi suoraan etelään eikä hievahtaisi itä–länsisuunnassa minnekään. Minä en aivan ymmärrä, mutta ehkä aussit tajuavat.

5. Aikavyöhykkeitä on myös huvittavan pienillä alueilla

Suomen ja Ruotsin välissä sijaitsee Märketin saari, joka on maiden yhteisessä omistuksessa. Tästä johtuen alue on jaettu puoliksi myös kellonajan suhteen, eli saaren laitojen välillä on tunnin aikaero. Tämä on tietysti erinomaisen oikeudenmukainen kompromissi, mutta ratkaisu on siitä huolimatta aivan älytön: saarella on nimittäin kokoa suunnilleen omakotitalon etupihan verran. (Okei, ehkä hieman enemmän – mutta vain hieman.)

6. Tyynellämerellä voi periaatteessa matkustaa ajassa

1880-luvulla kansainvälisessä paneelissa päätettiin, että nollavyöhyke sijaitsee Lontoossa, ja kaupungin kautta piirrettiin pystysuora linja, joka kiersi maapallon ympäri. Jos jokin sijaitsee tasan vastakkaisella puolella maailmaa Lontooseen nähden, kello voi siis olla joko 12 tuntia enemmän tai 12 tuntia vähemmän kuin Britanniassa riippuen siitä, kummalla puolella päivämäärärajaa satutaan olemaan. Tässä ei olisi mitään vikaa, jos kaikki noudattaisivat kyseistä sääntöä. Syystä tai toisesta osa Tyynenmeren saarista päätti kuitenkin ryhtyä sooloilemaan.

Samoan, Tokelaun ja Tongan saaret ovat 13 tuntia Lontoota edellä, ja Linesaarilla on aikaero kasvaa 14 tuntiin. Oudointa tilanteessa on se, että samaiset saaret ovat päivämäärärajan toisella puolella – niiden länsipuolella sijaitsevat saaret ovat siis yli vuorokauden niitä jäljessä.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että voisit viettää Linesaarilla syntymäpäivääsi, jatkaa oleilua vielä seuraavan päivän ja lentää vasta sitten länteen seuraavalle saarelle, joissa olisivat edelleen käynnissä synttäripäiväsi viimeiset minuutit. Aika uskomatonta.

Jos lähdet matkaamaan halki aikavyöhykkeiden, täältä löydät neuvot jet lagin selättämiseen!

Lähde oppimaan kieltä maailmalle (ja ylitä samalla pari aikavyöhykettä)Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin