EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Australia vai Uusi-Seelanti: Kumpi on parempi paikka asua?

Australia vai Uusi-Seelanti: Kumpi on parempi paikka asua?

Klassikkokysymys: kumpi on parempi paikka ulkomailla asumiseen, Australia vai Uusi-Seelanti?

Australia tunnetaan rentona unelmamaana, ja Uuteen-Seelantiin matkanneet eivät tahtoisi koskaan lähteä sieltä. Tämä ei yllätä, sillä molemmat ovat englanninkielisiä eteläisen pallonpuoliskon maita, jotka sopivat täydellisesti reppureissailuun, työntekoon ja ulkomailla opiskeluun.

Kumpi siis kannattaisi valita? Haluamme auttaa sinua päätöksenteossa, joten päätimme vertailla maita muutamalla keskeisellä osa-alueella.

Kieli

Australian ja Uuden-Seelannin englantia pidetään usein samanlaisina, mutta opit tunnistamaan niiden erot helposti. Uusiseelantilaiset lausuvat vokaalit eri tavalla: esimerkiksi bed kuulostaa ennemmin sanalta bid, ja six on kuin sux. Australialaisilla puolestaan on yleensä hieman nasaali sointi.

Molemmissa maissa kuulee myös paljon paikallisia slangisanoja. Kummassakin tunnetaan esimerkiksi vaeltamista tarkoittavat bushwalking ja tramping, varvassandaaleihin viittaavat thongs ja jandals sekä kylmälaukkua merkitsevä chilly bin.

Entäpä paikalliset sanat? Uudessa-Seelannissa ystäviä kutsutaan sanoilla bro ja cuz, ja kiitoksen tilalla on usein chur. Samaa mieltä ollessa voi todeta “Hard bro!”, ja kun jotakin kuvaillaan loistavaksi, ilmaisu on “sweet as”.

Mitä tulee Australiaan, siellä rakastetaan lyhentää sanoja. Harjoittele esimerkiksi termeillä cuppa (kuppi teetä tai kahvia), choccy (suklaa), biccy (keksi), brekkie (aamiainen), avo (avokado), prezzie (lahja) ja Chrizzy (joulu).

Matkustaminen

Suurin ero Australian ja Uuden-Seelannin välillä on niiden koko. Australia on kuuluisa pitkistä etäisyyksistä suurien kaupunkien välillä: esimerkiksi Perthistä on yli 3 600 kilometriä Brisbaneen, mikä on enemmän kuin matka Madridista Moskovaan. Toisaalta Uudessa-Seelannissa on täysin mahdollista ajaa muutama tunti ja päätyä aivan toisenlaiseen ilmastoon.

Kummassakin maassa suurkaupungit (eli Uudessa-Seelannissa lähinnä Auckland) tarjoavat hyvät julkisen liikenteen yhteydet. Hyvä juttu on, että turistit voivat käyttää ulkomaista ajokorttia sekä Australiassa että Uudessa-Seelannissa – muista vain ajaa tien vasemmalla puolella!

Ruoka

Aloitetaan tärkeimmästä: molemmat maat herkuttelevat omilla hiivaisilla levitteillään. Vegemite ja Marmite on lähes mahdoton selittää vastikään maahan tulleille, mutta ne ovat sitäkin tärkeämpiä australialaisten ja uusiseelantilaisten mielenterveydelle. Jos rakastat näitä levitteitä, paikalliset rakastavat sinua.

(Vinkki! Vaikka Vegemite ja Marmite näyttävät ihanan makeilta ja suklaisilta, ne ovat kaikkea muuta. Käytä vain vähäsen, niin vaikutat jo paikalliselta.)

Jos siirrytään eteenpäin suolaisista aamiaislevitteistä, muita Australiassa ja Uudessa-Seelannissa palvottuja ruokia ovat:

  • Allen’sin karkit (Sherbiet, Fantalet ja Mintiet) sekä Pineapple Lumps (eli uusiseelantilaiset suklaapäällysteiset ananasmakeiset)

  • Caramello Koalat (suklaakoalat pehmeällä karamellitäytteellä) ja Perky Nanas (suklaapatukat pehmeällä banaanitäytteellä)

  • Kenguru ja emu (Australia on maailman ainoa maa, joka syö molempia kansalliseläimiään) sekä maori hāngi (rosvopaistin tapainen, maakuopassa kypsennetty liha).

Urheilu ja yöelämä

Australia ja Uusi-Seelanti ovat luonnollisesti toistensa pahimpia kilpakumppaneita urheilukentillä. Suurin kamppailu käydään rugbyliigassa, jossa uusiseelantilaiset kannustavat omaa All Blacks -joukkuettaan ja australialaiset hurraavat Wallabies-joukkueelle.

Pue pelipäivänä yllesi maitten värit: Uudessa-Seelannissa mustaa, Australiassa vihreää ja kultaa. Stadionilla joukkueita kannustetaan uusiseelantilaisella haka-tanssilla tai australialaisten huudolla ”Aussie, Aussie, Aussie, oi, oi, oi!”

Matkailijat kertovat usein, että Uuden-Seelannin yöelämässä on rauhallista; tämän selittävät luonnollisesti maan pienet kaupungit. Australiassa Melbourne ja Sydney ovat öisin täynnä menoa, sillä kaupungeissa on lukemattomia klubeja, pubeja, baareja ja esiintymislavoja. Aucklandissa voit puolestaan harrastaa yömelontaa, katsella kaupungin valoja Sky Towerista tai tutustua yömarkkinoihin.

Luonto

Australia on tunnettu maailman vaarallisimpien eläinten kotina, minkä takia vierailijat saattavat joskus epäröidä luontoon lähtemistä. Ei kannata kuitenkaan liikaa huolehtia, sillä haiden, käärmeiden, meduusojen tai lautasenkokoisten hämähäkkien kohtaaminen on harvinaista. Pelottavien eläinten lisäksi Australiassa on lukemattomia ihastuttavia lajeja, kuten kenguruita, vompatteja, vesinokkaeläimiä ja koalakarhuja.

Tasmaninmeren toisella puolen Uudessa-Seelannissa eläimet eivät ole yhtä erikoisia, sillä ainoat kotoperäiset nisäkkäät ovat lepakot ja merinisäkkäät. Niiden lisäksi maassa on paljon lintuja, joihin kuuluvat muun muassa tui, kea, keltasilmäinen pingviini ja lentokyvytön kiivi.

Ilmasto ja maisemat

Uuden-Seelannin ilmasto on lauhkeampi, viileämpi ja kosteampi kuin Australian, mikä saattaa olla joko hyvä tai huono asia – tämä riippuu täysin siitä, millaisessa kelissä viihdyt. Jos toivot lämmintä tai kuumaa säätä, Australia on todennäköisesti parempi valinta. Haluamme tosin varoittaa, että kesäkuukaudet voivat tuoda mukanaan myös tukahduttavia lämpöaaltoja ja kosteutta.

Maisemat ovat henkeäsalpaavia molemmissa maissa: Uudessa-Seelannissa on jättimäisiä vuoria, jäätiköitä, järviä ja metsiä, ja Australiaa värittävät upeat hiekkarannat, koralliriutat, sademetsät, pensaikot ja punaiset aavikot. Uudessa-Seelannissa eräs plussa on Tyynenmeren saarten läheisyys, jos haluat matkustaa vielä pidemmälle.

Tämän listan jälkeen ei ole mikään ihme, että “Australia vai Uusi-Seelanti” -valinta aiheuttaa haasteita. Nauti matkasi suunnittelusta ja vietä upeita hetkiä maapallon toisella puolella!

Lähde maapallon toiselle puolen opiskelemaan!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa