EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Viisi helppoa keinoa oppia japania kotona

Viisi helppoa keinoa oppia japania kotona

Jos haaveilet japanin oppimisesta, monet saattavat neuvoa, että sinun kannattaisi viettää aikaa Tokiossa. Mutta entä jos tahdot oppia kieltä kotioloissa? Kuinka saat opintoihin samanlaista paloa kuin Japaniin matkustettaessa, vaikka et poistuisi kotisohvalta? Ihmiset, jotka omaksuvat kieliä työkseen (kuten diplomaatit ja vakoojat), tietävät vastauksen: he uppoutuvat syvälle kieleen ja pysyvät sen ympäröiminä niin kauan kuin mahdollista. Katsotaanpa, mitä sinun kannattaa käytännössä tehdä, jos suunnitelmissasi on japanin opiskelu kotona.

1. Poimi sopiva opinto-ohjelma ja syvenny siihen päivittäin

Japanin opetuksessa käytetään useimmin Minna no Nihongo (”Japania kaikille”) -nimistä kirjasarjaa. Se on tarjolla sekä latinalaisin aakkosin että kanji-kirjoitusmerkeillä laadittuna versiona, ja suosittelemme, että valitset näistä jälkimmäisen. Sinun täytyy joka tapauksessa oppia kanjit ennemmin tai myöhemmin, eli voit saman tien harjoitella niitä alusta pitäen. Lisäksi kirjoitusmerkkien piirtely tuo kieliopintoihin mukavan taiteellisen elementin.

Jos olet vasta-alkaja, osta kirjasarjan ensimmäinen osa. Mikäli sinulla on jo japanin osaamista, kirjat ovatkin todennäköisesti sinulle valmiiksi tuttuja. Netistä löytyy paljon videoita, jotka avaavat niiden sisältämiä oppitunteja.

Ammattilaiset käyttävät 4–5 tuntia päivässä valitsemansa opinto-ohjelman parissa: 2–3 tuntia aamupäivisin ja 2–3 iltapäivisin. Voit jakaa tämän pienempiin pätkiin tai varata opiskeluun myös lyhyemmän ajan. Suunnittele kuitenkin opiskelu niin, että käytät noin puolet ajasta kertaamiseen ja puolet uuden materiaalin opiskelemiseen. Sinun täytyy myös opiskella joka päivä. Onnistuuko? Hienoa.

Puhutaanpa sitten siitä, miten käytät muun aikasi. Tämä on salaisuus siihen, kuinka japania voi oppia myös kotona. Sinun täytyy omaksua kielen sointi, ymmärtää japanilaista tapakulttuuria ja pakottaa aivosi ajattelemaan japaniksi (ainakin osan ajasta) niin pian kuin mahdollista. Uppoudu siis perusteellisesti japanin kieleen ja kulttuuriin.

2. Katso animea sekä japanilaisia leffoja ja tv-sarjoja

Saat pitää suomenkieliset tekstitykset päällä, kunhan muistat myös kuunnella sen sijaan, että keskittyisit ainoastaan lukemaan. Vaikka et ymmärtäisi, saat enemmän hyötyä siitä, että omaksut japanille ominaista ääntämystä ja kielen sointia.

Jossakin vaiheessa voit kääntää tekstitykset japaniksi, jolloin opit uusia kirjoitusmerkkejä ja näet, kuinka kuulemasi asiat kirjoitetaan. Katsele siis kynän ja paperin kera! Japanin yleisradioyhtiö NHK:lla on kokoelma videoita, jotka on laadittu koululaisia varten – ne ovat hyödyllistä oppimateriaalia kieliopintojen alulla.

3. Kuuntele japaninkielistä radiota, musiikkia ja podcasteja

Tuo ympäristöösi mahdollisimman paljon japanin kieltä. Tarjolla on tuhansia radiokanavia, paljon loistavaa musiikkia sekä lukuisia podcasteja, joita voit kuunnella treenaamisen, ruoanlaiton tai kylpyhetkien ohessa. Älä kuitenkaan ota paineita siitä, että sinun pitäisi ymmärtää joka sana; tämä ei ole varsinaista opiskelua, vaan tarkoituksena on altistua kielelle myös vapaa-ajan vietossa.

4. Kokkaa japanilaisia ruokia

Ruoka on japanilaisen kulttuurin ytimessä. Teroita siis veitsesi, etsi netistä kiinnostavia reseptejä ja hanki tarvittavat raaka-aineet. Tai miksi et seuraisi japaninkielistä reseptivideota? (Etsi hakusanalla レシピ tai 料理番組, niin löydät lisää vaihtoehtoja.)

5. Hanki japanilaisia kavereita

Jossakin vaiheessa opiskelua sinun täytyy puhua japania myös muille kuin kissallesi. Itse asiassa mitä pikemmin tähän ryhdyt, sitä parempi. Japaninkielisten juttukavereiden löytäminen ei ole erityisen vaikeaa, vaikka et matkustaisi minnekään: voit ladata kielivaihtoon tarkoitetun sovelluksen tai etsiä nettifoorumeilta japanilaisia, jotka tahtovat parantaa englannin taitoansa. Jos sinulle sopii muodollisempi opiskelujärjestely, ota online-tunteja japanin opettajalta.

Nyt tiedät, kuinka voit oppia japania kotona. Mitä siis enää odotat? 頑張ってください

Oletko valmis suunnittelemaan Japanin-reissua?Tutustu EF Kielimatkoihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa