EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Kuinka tehdä olo kotoisaksi ulkomailla: 10 vinkkiä

Kuinka tehdä olo kotoisaksi ulkomailla: 10 vinkkiä

Jotta ulkomailla opiskelusta tai työskentelystä saa kaiken irti, ei riitä, että opettelee kielen ja tutustuu paikalliseen elämään: on myös tärkeää tehdä olo kotoisaksi. Huoneesta tai asunnosta pitäisi välittyä, että sen asukki viihtyy majapaikassaan. Huoli pois, vaikka et kokisikaan itseäsi sisustusguruksi – voit luoda kodikkaan ympäristön itsellesi muutamalla helpolla (ja halvalla) kikalla.

1. Tee tilaa tärkeimmälle

Mikä on ensimmäinen sääntö, kun väliaikaisesta asuinpaikasta halutaan saada aikaan oikea koti? Tee siitä ympäristö, jossa oikeasti tahdot viettää aikaasi – mikäli joudut aina lähtemään muualle opiskellaksesi tai rentoutuaksesi, ei koti  tunnu aidosti kodilta. Opiskelijan on ehkä tarpeen järjestellä huonekaluja uudelleen niin, että huoneeseen syntyy toimiva opiskelunurkkaus, kun taas lukutoukan kannattaa kasata tyynyistä mukava keko, jossa käpertyä kirjan ääreen. Tai jos tykkät joogasta tai punnertamisesta… no, hoksasit jo varmasti.

2. Sisusta

Asuntoa ei tee kodiksi se, että verhot sopivat lakanoihin ja toistavat samaa värimaailmaa kuin yöpöydän kynttilät. Sen sijaan tärkeimpiä sisustuselementtejä ovat tavarat, joilla on tunnearvoa ja jotka kuvastavat persoonallisuuttasi. Vähemmän on usein enemmän, ja yksi siisti esine tai kuva saattaa hyvinkin riittää – sekä toimia erinomaisena keskustelunavaajana, kun kutsut ihmisiä kylään (katso vinkki 9). Lisäksi saat suosikkiesineestäsi täydellisen matkamuiston. Jos kaipaat inspiraatiota, selaile Pinterestiä ja katsasta opiskelu- tai työkavereidesi kodit.

3. Aseta kuvia esille

Joskus et viivy yhdessä paikassa riittävän pitkään, että sisäinen sisustussuunnittelijasi ehtisi päästä valloilleen, tai joudut pitämään sen aisoissa olosuhteiden pakosta – esimerkiksi Airbnb-kämpässä ja hotellissa tilanne on tämä. Tällöin saat majapaikastasi hetkessä kotoisamman, kun asetat esille kuvia perheestäsi ja ystävistäsi.

4. Herätä sisäinen viherpeukalosi

Mikä on takuuvarma kodin merkki? Huonekasvi. Voit vaikka nimetä uuden vihreän ystäväsi ja tehdä siitä opiskelutoverisi. Jos kasteluvastuu kauhistuttaa, hanki sen sijaan leikkokukkia tai vaikka muovikasvi, joka ei vaadi kuin ajoittaista pölyjen pyyhkimistä.

5. Piilota matkalaukut

Yksi matkustamiseen keskeisesti liittyvä seikka ovat matkalaukut. Ne jos mitkä muistuttavat, että olet tien päällä. Eräs helppo tapa kotoisuuden tunteen lisäämiseen onkin tavaroiden purkaminen ja laukkujen siirtäminen piiloon.

6. Pidä koti siistinä

Tämä vinkki ei välttämättä ole se kaikkein mieluisin, mikäli siisteys ei käy sinulta luonnostaan: koti kannattaa pitää järjestyksessä. Pitkän päivän jälkeen on ihanaa palata siistiin ja puhtaaseen asuntoon, jossa odottaa kauniisti sijattu vuode. Juuri tämän vuoksi hotellissa majoittuminen on aina yhtä mahtavaa.

7. Luota musiikin voimaan

Eräs mainio kikka, joka lisää kotoisuutta missä tahansa, on musiikki. Valitsit sitten kuulokkeet tai kajarit, suosikkisoittolistasi (naapuriystävällisellä volyymilla kuunneltuna, totta kai) auttaa aina, riippumatta siitä, missä päin maailmaa majailet.

8. Luo tunnelmaa tuoksuilla

Mikset laajentaisi kodikkuusmissiotasi kaikkiin aisteihin ja hankkisi tuoksukynttilöitä tai hyväntuoksuista ilmanraikastinta? Tutun lempituoksun avulla tunnet taatusti olosi viihtyisämmäksi. Muista vain kysyä ensin lupaa kämppiksiltäsi.

9. Näytä, mitä olet saanut aikaiseksi

Ulkomailla oleilusta tulee paljon viihtyisämpää, kun vietät aikaa uusien ystäviesi seurassa – esimerkiksi kutsumalla heidät kylään. Olet nähnyt paljon vaivaa kotisi luomiseen, eli täytyyhän lopputulosta esitellä myös muille. Esittelemisestä puheen ollen: älä unohda ikuistaa majapaikkaasi kuviin tai videolle tai esitellä sitä kotipuolen väelle videopuheluiden välityksellä. (Plussana tällaiset esittelyt luovat kummasti motivaatiota kämpän siivoamiseen, ja puunaat äkkiä kotisi mainoskelpoiseksi.)

10. Mene ulos ja tutustu uuteen kotipaikkaasi

On aika laajentaa kotiutuminen seuraavalle tasolle – ulkomaailmaan. Kuljeskele ympäri naapurustoa ja etsi kahvila, kuntosali, leffateatteri, ravintola tai puisto, josta saat itsellesi uuden (väliaikaisen) lempipaikan. Näin sinulla on aina paikka, mihin mennä, kun kaipaat pientä maisemanvaihdosta tai podet koti-ikävää.

Löydä oma tiesi maailmalle – lähde opettelemaan kieltä EF:n kanssa!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin