EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 leffaa ja sarjaa, joista syttyy takuuvarma matkakuume

10 leffaa ja sarjaa, joista syttyy takuuvarma matkakuume

Oletko lähdössä ulkomaille? Loistava päätös! Olet varmaankin jo ostanut lentolipun, etsinyt tietoa kohteestasi ja laatinut suunnitelmia reissusi varalle. Edessä on siis hankalin osuus: lähtöpäivän odotteleminen. Matkakuume on hankala tauti, mutta voit lääkitä pahimpia oireita näillä kymmenellä leffalla ja sarjalla, jotka tapahtuvat kiehtovissa kohteissa eri puolilla maailmaa. Voit myös lisätä nämä katselulistallesi, vaikkei sinulla olisi tällä hetkellä sen kummempia matkasuunnitelmia – mainitut leffat ja sarjat saavat sinut varmasti kaipaamaan kotisohvalta maailmalle. Tämän jälkeen voit pohtia, mitä päätät tehdä asialle. (Miltä kuulostaisi esimerkiksi kielikurssi ulkomailla?)

1. Matkalla (On the Road)

Olet ehkä lukenut tämän Jack Kerouacin klassikkoromaanin vuodelta 1957 – tai ehkä et. Niin tai näin, kirjaan perustuvasta elokuvasta syttyy varmasti matkakuume. Tarina pohjautuu Kerouacin matkoihin 1940-luvun Yhdysvalloissa, sekä siihen, kuinka hänestä tuli beat-sukupolven näkyvä keulahahmo. Niin kutsutut beatnikit torjuivat ajalleen tyypilliset ajattelumallit ja kannattivat boheemia elämäntapaa. Jos vastakulttuurit puhuttelevat sinua, tämä leffa on nähtävä.

2. Amélie

Tee matka ihastuttavan pariisilaisnaisen taianomaiseen maailmaan ja näe Pariisi Amélien silmin. Montmartresta Rue Lepicille kulkevassa leffassa seurataan, kuinka Amélie yrittää saada yhteyden mieheen, johon on iskenyt silmänsä. Amélien yritykset pyytää miestä ulos ovat sitä luokkaa, että harva ryhtyisi moiseen edes rakkauden takia, mutta tarina on silti hellyttävä. Amélien hassunkurinen persoona ja ujo luonne tulevat esiin hänen sisäisissä pohdinnoissaan, jotka kerrotaan myös katsojalle. Elokuva saattaa olla liian söpö joidenkin makuun, mutta nautit varmasti ainakin sadunomaisesta kuvauksesta ja humoristisesta sivujuonesta, johon kuuluu matkusteleva puutarhatonttu (tämä on oma suosikkini!).

3. Rakkautta ennen aamua (Before Sunrise)

Rakkaus ensisilmäyksellä – onko sellaista olemassa? Vaikea sanoa. Mutta kukapa ei haaveilisi siitä, että matkustaisi ulkomaille ja kokisi yhden illan pikarakkauden? Tämä Ethan Hawken ja Julie Delpyn tähdittämä klassikkoelokuva perustuu juuri kyseiseen ajatukseen. Kaksi nuorta aikuista tapaa reissussa ja päättää viettää päivän (ja yön) yhdessä ennen eri teille suuntaamista. Leffa on romanttinen ja nokkela, ja taustalla ihastuttavat Wienin kauniit maisemat, joita katsellessa on hankala pitää matkakuume aisoissa.

4. Moottoripyöräpäiväkirja (The Motorcycle Diaries)

Tämä toiminnantäyteinen leffa kurkistaa Che Guevaran elämään, mutta kyseessä on myös kasvutarina, jossa kuljetaan ympäri 1950-luvun Etelä-Amerikkaa. Elokuva perustuu Guevaran aitoihin matkapäiväkirjoihin, ja se näyttää, kuinka Guevaran matkoillaan näkemät – lähinnä köyhiä yhteiskuntaluokkia koskeneet – epäoikeudenmukaisuudet muovasivat hänestä kaikkien tunteman vallankumousjohtajan. Leffan kuvaus ja käsikirjoitus ovat todella hienot, ja se on kaiken kaikkiaan ehdottomasti katsomisen arvoinen.

5. Erämaan armoille (Into the Wild)

Tämä tositarinaan perustuva elokuva saattaa hyvinkin särkeä sydämesi. Vuonna 1992 Christopher McCandless -niminen 24-vuotias mies lähti Alaskan erämaahan, koska tahtoi paeta modernia yhteiskuntaa. Mukaansa hän ei ottanut juuri muuta kuin .22-kaliiperisen kiväärin, muutamia kirjoja ja vajaat viisi kiloa riisiä. Meistä jokainen haaveilee silloin tällöin vapaasta elämästä, mutta Erämaan armoille herättää kysymyksen siitä, minkä hinnan tuosta vapaudesta joutuu maksamaan. Itse havahduin tämän myötä muistamaan, että kaikki, mitä kaipaamme, löytyy jo valmiiksi meistä itsestämme. Vapaus on välttämätöntä, mutta elämän erityisyys perustuu viime kädessä yhteyteen, jota koemme toisten ihmisten kanssa.

6. BBC:n Planeettamme Maa (Planet Earth)

Tässä upeassa dokumenttisarjassa matkataan ympäri maapallon, aina valtameriltä viidakkoihin asti. Jaksot ovat 45 minuutin mittaisia, ja ne herättävät varmasti halun lähteä näkemään maailmaa. Katso sarja HD-laatuisena, jos vain suinkin pystyt, jotta näet sen väriloiston ja mahtavat yksityiskohdat koko loistossaan. Lehdillä lepäävät vesipisarat eivät ole milloinkaan näyttäneet yhtä kauniita.

7. Ja äitiäs kans (Y Tu Mamá También)

Road tripit voivat olla melkoisia koettelemuksia. Tässä leffassa kaksi teinipoikaa lähtee hiljattain tapaamansa naisen kanssa ajomatkalle kohti piilossa olevaa rantaa. Aistillinen kasvutarina seuraa kolmikon hullua ajoretkeä halki meksikolaisen Oaxacan osavaltion. Matka tuo mukanaan myös draamaa, kun päähenkilöt selvittelevät suhteitaan ja menneiden tekojensa seuraamuksia.

Leffa muistuttaa ajoittain saippuasarjaa – ilman heikkotasoista näyttelijäntyötä. Lisäksi se tarjoaa kurkistuksen elämään kauniilla mutta heikosti toimeentulevalla Meksikon seudulla, jossa yli 76 prosenttia väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä.

8. Löytöretki onnellisuuteen (Expedition Happiness)

Vähemmän on enemmän. Eräs nuori saksalaispari otti tämän moton omakseen tuunaamalla amerikkalaisen koulubussin ja matkaamalla sen kyydissä Alaskasta Meksikoon. Katso, kuinka pari kuvaa elämäänsä tien päällä, vangitsee koskemattomia amerikkalaisia luontomaisemia matkan varrella ja löytää uuden merkityksen kodille. Löytöretki onnellisuuteen -dokumentissa esiintyvä pariskunta ei ole enää yhdessä, mutta sen hipsterihenkinen taika on yhä tallella.

9. Anthony Bourdain – Kohti tuntematonta (Anthony Bourdain: Parts Unknown)

Edesmenneen Anthony Bourdainin palkittu sarja on todellinen helmi, joka kaikkien pitäisi nähdä. Loistavan sarkastinen Boudain matkustaa ympäri maailmaa tutustuen eri alueiden kulttuureihin ja keittiöihin, ja hänet otetaan aina vastaan sydämellisen innostuneesti. Sarjaa on tehty 12 kautta, eli jaksot riittävät paremmin kuin hyvin siihen, että matkakuume ottaa sinusta vallan. Lepää rauhassa, Tony.

10. Walter Mittyn ihmeellinen elämä (The Secret Life of Walter Mitty)

Jos katsot tältä listalta vain yhden sarjan tai elokuvan, valitse Walter Mittyn ihmeellinen elämä. Minulla ei ollut tämän suhteen minkäänlaisia odotuksia, mutta leffa sai minut suorastaan haltioitumaan. Ben Stiller näyttelee klassista rakastettavan altavastaajan hahmoa, joka voittaa saman tien katsojien sympatiat puolelleen. Olen itse introvertti, joten samaistuin suuresti siihen, kuinka Stillerin hahmo ei oikein osannut ilmaista tunteitaan ja vetäytyi tämän vuoksi omaan maailmaansa.

Elokuvassa sekoitellaan mestarillisesti tosielämää ja fantasiaa, ja tarinassa hyödynnetään hienosti sellaisia ”entä jos” -ajatuksia, joita moni meistä on varmasti pohtinut. Lisäksi siinä ylistetään rohkeutta ja unelmien toteuttamista. Mukana on muun muassa mieletön Islantiin sijoittuva longboarding-kohtaus, joka saa sykkeen kohoamaan ja innostaa säntäämään saman tien lähimpään skeittikauppaan.

Lääkitse reissukuumetta ja varaa kielimatka ulkomaille!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Tahtoisitko opiskella kieltä ulkomailla? Tilaa maksuton EF-esite.

Tutustu tarkemmin