EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Miksi maailma on niin innostunut Koreasta?

Miksi maailma on niin innostunut Koreasta?

Siitä pitäen, kun Gangnam Style valloitti maailman soittolistat vuonna 2012, Etelä-Koreasta on kantautunut melkeinpä viikoittain erikoisia ja mielenkiintoa herättäviä uutisia. Milloin aiheena on se, että Soulin Starbuckseissa myydään hot dogeja, milloin se, että Youtubessa on julkaistu uusi kahjo K-pop-video, tai se, että korean kielen slangitermi naimattomalle henkilölle on ”iso vauva”.

Päätimme, että on aika selvittää, miksi maailmalla tuntuu olevan pakkomielle kaikkeen, mikä liittyy Koreaan.

K-pop

Oletko kuullut kokoonpanosta nimeltä BTS? Yhtye, jota uutistoimistot kutsuvat ”maailman suurimmaksi poikabändiksi”, on ensimmäinen Korean edustaja Billboard 200 -listalla, ja sillä on enemmän Twitter-seuraajia kuin millään muulla korealaiskäyttäjällä.

“Bangtan Boys” on tarttuvine hip hop- ja dance pop -biitteineen oikea K-popin ruumiillistuma, ja bändin pojat ovat äärettömän tyylikkäitä. Jos tahdot aloittaa korealaiseen musiikkiin tutustumisen, tsekkaa BTS:n toinen albumi Wings. Naputa sitten Youtuben hakukenttään K-pop ja hurahda.

Etkö ole päässyt ihan selville, mistä tässä K-pop-touhotuksessa oikein on kyse? Katsasta pikaoppaamme aiheen pariin.

Soul

Soul on suorastaan naurettavan cool kaupunki. Joka paikka on täynnä futuristista arkkitehtuuria, mielettömissä ostoskeskuksissa kaupataan kaikkein viimeisimpiä muotivillityksiä, ja kadunkulmat vilisevät karaokebaareja. Samaan aikaan kaupungissa voi kuitenkin aistia myös ikivanhaa korealaista kulttuuria.

Tee kävelyretki Bukchon Hanok -kylässä, hämmästele Gyeongbokgungin palatsia ja syö kimchiä sydämesi kyllyydestä. Soul on maailman johtavia “älykkäitä kaupunkeja”, eli se on myös äärettömän innovatiivinen ja moderni paikka. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Muoti ja kauneus

Korean muoti- ja kauneusteollisuus on ottanut viime vuosina toden teolla tuulta alleen. Lyhyessä ajassa Etelä-Korean kulttuuriin on alettu yhdistää aivan omanlaisensa muoti ja kauneudenhoito, joihin on haettu hitunen inspiraatiota myös länsimaisista trendeistä.

Soulin muotiviikkojen aikaan kaupunki täyttyy tyylikkäistä korealaisista, joiden yllä nähdään valtava kirjo erilaisia väriyhdistelmiä, kuvioita ja siluetteja, ja lookit vaihtelevat rennosta katutyylistä kawaii-asukokonaisuuksiin. Ai mikä kawaii? Sanalla tarkoitetaan sitä, että asioista tehdään söpöjä, esimerkiksi Hello Kittyn ja (tietynlaisen) mangan henkeen. Korealaisten omaperäinen tapa tulkita ajankohtaisia trendejä innoittaa pukeutujia ympäri maailman.

Eteläkorealaisessa kauneudenhoidossa keskeistä on puolestaan kirkas, hehkuva iho. Kuuluisa 10 vaiheen ihonhoitorutiini on levinnyt kuin kulovalkea, ja kun miettii, kuinka paljon loistavia ihonhoitotuotteita Korea on antanut maailmalle, ei ole ihme, että K-beauty on kerännyt niin paljon kansainvälistä huomiota.

Kieli

Korean taito on juuri nyt todella ajankohtainen. Se on ensinnäkin iso valttikortti tulevaisuudessa, kun pidetään mielessä maan kasvava talous ja edelläkävijyys teknologian alalla. Toisekseen korean osaaminen näyttää todella vaikuttavalta CV:ssä, siitäkin huolimatta, että kieli on vasta 17. käytetyin maailmassa.

Eikä sovi unohtaa korealaisia tv-draamoja, joita pystyt katselemaan, kun osaat kielen. Käy kurkkaamassa Youtubessa – ne ovat niin… dramaattisia! (Ja mahtavia.)

Tässä parhaat vinkkimme siihen, kuinka otat korean haltuun vauhdilla.

Teknologia

Korea on todellinen teknologian mekka. Internetin levinneisyys on huimat 82,7 prosenttia, minkä lisäksi 78,5 prosenttia väestöstä käyttää älypuhelimia. Koreassa on myös maailman nopein netti ja paras 4G-palvelu, eli siellä ei koskaan joudu kiroamaan katkeilevia yhteyksiä.

Edistyksellisen teknologian myötä myös e-urheilun maailma on Etelä-Koreassa aivan omaa luokkaansa. Ympäri maata on pystytetty valtavia videopelihalleja, ja loppuunmyydyillä stadioneilla seurataan, kuinka superstarapelaajat mittelevät virtuaalisissa kamppailuissa. Katsasta esimerkiksi Starcraft tai League of Legends, niin hoksaat, mistä on kyse.

Lähde kielikurssille Souliin!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin