EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Miten oppia koreaa vauhdilla: 5 vinkkiä

Miten oppia koreaa vauhdilla: 5 vinkkiä

On yhä vaikeampi ennustaa, kuinka tulevaisuuden työmarkkinoilla voi erottua edukseen muista hakijoista. Eräs asia, joka tuo varmasti kilpailuetua, on kuitenkin vieraiden kielten ja kulttuurien hallitseminen, joka kasvattaa myös ymmärrystä ja sosiaalisia taitoja. Näille on kiistatta tarvetta myös jatkossa.

Jos tahtoisit ottaa haltuun kielen, jonka opiskelu ei ole aivan tavallista, korea on erinomainen valinta. Sen osaajista on kova kysyntä, mikä on hyvin linjassa korealaisen musiikin, television ja elokuvan maailmanvalloituksen kanssa.

Tässä kootut neuvomme siihen, miten oppia koreaa nopealla tahdilla:

1. Opettele kielen ainutlaatuiset aakkoset

Korean aakkosto – joka tunnetaan myös nimellä hangul – on yksi aasialaisten kielten helpoimmista. Kiehtova kirjoitusjärjestelmä koostuu 24 merkistä, joita yhdistellään ja ryhmitellään mielikuvituksellisilla tavoilla. Kaikki korean sanat muodostuvat näistä yhdistelmistä.

Panosta siihen, että opettelet kielen perusteet kunnolla. Tämä tekee asioista paljon helpompia, kun alat harjoitella lukemista ja kirjoittamista – tai matkustat Koreaan ja yrität löytää tiesi perille (tästä lisää kohdassa 4).

Suosittelemme, että aloitat katsomalla Youtubesta hangul-opetusvideoita. Aherra tämän jälkeen opettelukorttien parissa, kunnes jokainen merkki on painunut muistiisi.

2. Uppoudu kiehtoviin korealaiselokuviin

Jos et ole kuullut, että korealainen elokuva on yksi nopeimmin kasvavista elokuvateollisuuden haaroista, taidat elää tynnyrissä. Tässä eräs esimerkki, joka auttaa hahmottamaan tilannetta: The Handmaiden -trilleri, joka julkaistiin vuonna 2006 ja keräsi välittömästi kansainvälistä ylistystä, ylsi Koreassa vaivoin top 100 -listalle. Muutamia muita korealaisleffoja, jotka kannattaa ehdottomasti katsastaa, ovat muun muassa Memories of Murder ja The Host.

Jos katsot ainakin leffan tai pari viikossa, hyödyt kielelle altistumisesta niin paljon kuin mahdollista (ja saat samalla fiilistellä mahtavia elokuvia). Korean leffatarjonta on niin loistava, että vaihtoehtoja on jopa liian kanssa.

3. Luukuta K-popia

Jos loistavat elokuvat saivat maailman kiinnostumaan Korean kielestä ja kulttuurista, K-pop räjäytti pankin lopullisesti (tässä pikaoppaamme aiheesta). PSY koukutti kaikki Gangnam Style -biisiinsä, mutta sittemmin esille on noussut myös monia muita kiinnostavia, ajankohtaisempia esiintyjiä, jotka ovat vallanneet radioaallot sekä Koreassa että muualla. Bändejä, joita kannattaa pitää silmällä, ovat esimerkiksi Red Velvet, iKon ja Yhdysvalloista ponnistava BTS.

Korealainen popmusiikki kuuluu paikallisen kulttuurin kulmakiviin, ja se loistava lähde jokaiselle, joka vielä kielipintojensa alkutaipaleella. Suosittelemme siis, että käytät hyvän tovin opiskeluajasta K-popin parissa.

4. Lähde harjoittelemaan kieltä paikallisten pariin

Mikä olisi parempi tapa oppia koreaa kuin hengailla sitä puhuvien ihmisten seurassa ja kuunnella, miten he käyttävät kieltä? Korea on loistava matkakohde myös siinä mielessä, sillä maa on mahtava sekoitus kulttuuria, historiaa, hienostuneisuutta ja herkkuruokia.

Jotta pääset todella hyödyntämään harjoittelemiasi taitoja, suosittelemme, että viivyt ainakin pari-kolme kuukautta ja vietät kaiken aikasi kielen ympäröimänä. Kaikista tehokkain tapa on ilmoittautua kielikurssille, jonka ohessa saat harjoiteltua kieltä erilaisissa arjen tilanteissa.

Jos lähteminen ei ole mahdollista vielä tässä vaiheessa, voit vähintäänkin suunnitella tulevaa reissua. Lisäksi matka kannattaa varata mahdollisimman ajoissa: vaikka lähtöä joutuisi odottamaan pidempiä aikoja, tieto tulevasta reissusta tuo opintoihin aivan uutta puhtia.

5. Katso enemmän televisiota – kyllä, ihan tosissaan

Television hyötykäyttö tarkoitti ehkä alun perin sitä, että kurittomat lapset hiljentyivät ruudun ääressä. Nykypäivänä se on kuitenkin tehokas väline myös kielen opiskelijoille.

Korealaisilla on selvästi draaman tajua, sillä paikalliset TV-ruudut täyttyvät erilaisista draamasarjoista, jotka tempaavat katsojia mukaansa ympäri maapalloa. Korealainen draama (eli K-draama) onkin loistava tapa paeta arkea ja oppia siinä sivussa paikallista sanastoa. Sarjoja, joita suosittelemme erityisen lämpimästi, ovat esimerkiksi Boys Over Flowers, Master’s Sun, My Love from the Star ja The Heirs.

Ryhdy suunnittelemaan Korean-reissua!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin