EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Miksi matkalla kannattaa ystävystyä taksikuskin kanssa?

Miksi matkalla kannattaa ystävystyä taksikuskin kanssa?

Buzzfeed uutisoi kerran irlantilaisinsinööri Liam Murphysta, joka matkusti Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin työnsä puolesta ja päätti samalla pistäytyä Ferrari World -huvipuistossa. Matkalla puistoon selvisi, että hänen taksikuskinsa ei ollut ikinä käynyt siellä. Niinpä Liam kutsui tämän mukaan ja lähti hurvittelemaan vuoristorata-ajeluille taksikuskin kanssa. Mahtava kaveri!

Tämä artikkeli sai minut ajattelemaan kaikkia loistavia kuljettajia, joita minulla on ollut ympäri maailman ja mitä kaikkea olenkaan oppinut heiltä. Aloin pohtimaan asiaa… Taksikuskithan ovat korvaamattomia kelle tahansa matkaajalle! Eikö meidän kannattaisi tutustua heihin paremmin? Tässä muutamia huomioita, miksi taksikuskit ovat enemmän kuin tyyppejä, jotka ajavat meitä paikasta A paikkaan B:

He tuntevat kaupungin

Oletko ikinä matkustanut Lontoon taksissa? Niiden kuljettajat ovat maailmankuuluja kaupunkitietoutensa vuoksi. Ammattiin valmistuminen vie kahdesta neljään vuotta ja ahkeran opiskelun kyllä huomaa. Sen lisäksi, että he tietävät miljoonakaupungin jokaisen kulman ja käännöksen, he osaavat myös antaa matkaajalle kullanarvoisia vinkkejä parhaista aamiais- ja illallispaikoista – ja kaikesta niiden väliltä.  Siitä puheen ollen…

He tietävät kaupungin parhaat paikat

Kävin hiljattain Lissabonissa ja pähkäilin, minne kannattaisi lähteä viettämään iltaa. Ensikertalaisena kaupungissa, minulla ei ollut hajuakaan, mihin suunnata. Niinpä pysäytin taksin ja kysyin kuljettajalta kaupungin parasta tanssipaikkaa. Hän vastasi sen olevan Urban Beach. Matkalla sinne hän kertoi meille elämäntarinansa (vitseillä höystettynä) ja perille saavuttuamme nauroimme katketaksemme ja ilta sai mitä parhaimman aloituksen. Vielä tänäkin päivänä muistelemme taksikuskin sanomisia. Puhumattakaan Urban Beachistä, joka todella oli kaiken sen hehkutuksen arvoinen. Enkä ikinä päässyt kiittämään häntä.

He tuntevat politiikan

Olin työmatkalla Brasiliassa lokakuussa 2014, juuri ennen maan presidentinvaaleja. Kilpailu kävi kovana Dilman ja Aecion välillä. Politiikan ystävänä olin erityisen kiinnostunut, ketä paikalliset äänestivät ja miksi. Koska vietin tuntikausia ruuhkassa (taksikuljettajaystävieni kanssa), onnistuin virittämään lukuisia keskusteluja aiheesta. Tämä auttoikin minua ymmärtämään paremmin ja usemmasta näkökulmasta, mitä maassa tapahtui. Tietysti pääsin pyös harjoittelemaan portugaliani.

He tuntevat kielen

Mikä johtaakin viimeisimpään pointtiini! Yksi parhaista tavoista oppia kieltä on käyttää sitä päivittäin arkisissa tilanteissa paikallisten kanssa (joskus myös ulkopaikkakuntalaisten). Siispä kun löydät itsesi maasta, jonka kieltä et puhu, mutta haluaisit oppia, käytä sitä niin usein kuin mahdollista. Taksikuskit ovat loistavaa seuraa, sillä he ovat usein erityisen innokkaita treenaamaan kanssasi – tekeehän se matkasta mukavamman teille molemmille!

Ensi kerralla taksissa matkustaessasi viritä keskustelu kuljettajan kanssa. Opit paljon heistä ihmisenä sekä maasta, missä olet. Saatatpa jopa saada samalla vinkin tai pari paikalliseen kulttuuriin tutustumiseen. Muista kuitenkin käyttää tervettä järkeä ja harkintakykyä: Pidä huoli, että tiedät sijaintisi ja mihin sinua viedään. Kun taksikuski haluaa viedä sinut drinkeille (tai naimisiin – kyllä, näin kävi minulle kerran), kieltäytyminen saattaa olla kiusallista, mutta se on ehdottomasti paras ratkaisu. Parempi katsoa kuin katua.

Löydä omat seikkailusi maailmalta!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa