EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Mikä estää sinua lähtemästä ulkomaille? 5 ongelmaa ja ratkaisut niihin

Mikä estää sinua lähtemästä ulkomaille? 5 ongelmaa ja ratkaisut niihin

Matkustelu, uusiin kulttuureihin tutustuminen ja useiden kielten osaaminen ovat asioita, joista moni haaveilee – mutta eivät kaikki. Osaa saattaa rajoittaa esimerkiksi se, että vieras ympäristö pelottaa, jolloin matkustelu saattaa jäädä kokonaan väliin.

Olen itse opiskelija ja EF:n Global Intern, eli olen saanut upean mahdollisuuden matkustaa ulkomaille ja nähdä omin silmin, kuinka mahtavia paikkoja maailmalta löytyy. Kysyin siis itseltäni, miksi jotkut eivät matkusta muihin maihin vaan pysyttelevät sen sijaan omilla kotikonnuillaan.

Pohdin, millaisia ongelmia matkusteluun saattaa liittyä, ja keksin ratkaisut viiteen yleiseen pulmaan. Ehkä nämä auttavat vähentämään myös sinun epävarmuuttasi, ja saat sysäyksen siihen, että suuntaat rohkeasti maailmalle!

1. Koti-ikävä

Ongelma: Koti-ikävää on luonnehdittu surureaktioksi – sellaiseksi, jonka myös läheisen menettäminen herättää. Tässä tapauksessa surun aiheuttaja on kuitenkin tuttu paikka, joka on jäänyt kauas taakse. Matkustellessa suunnataan usein ympäristöihin, jotka voivat olla todella erilaisia kuin oma kotimaa. Tämä vaatii totuttelua, ja koti-ikävä voikin johtaa siihen, ettei henkilö pysty täysin viihtymään ulkomailla.

Ratkaisu: Muistuta itseäsi, että palaat takaisin kotiin ennemmin tai myöhemmin. Nyt on kuitenkin aika pitää hauskaa ja nauttia ympäristöstä, jonne olet matkannut.

Tee lista paikoista, jotka tahdot nähdä, ja laadi itsellesi reissuohjelma, johon voit keskittyä. Kun luot itsellesi aikataulun ja rutiineja, saat hallinnan tunnetta elämään myös uudessa ympäristössä – on mukava tietää, mitä tulee tekemään milloinkin.

2. Yksin matkustaminen

Ongelma: Ajatus siitä, että lähtisi vieraaseen maahan aivan yksin, voi tuntua pelottavalta. Kun matkustat itseksesi, et pysty kääntymään perheesi tai ystäviesi puoleen aina ongelman koittaessa, vaan sinun etsiä löytää ratkaisut itse. Tämä saa monet epäröimään yksin matkustamista. Voit tietysti yrittää taivutella ystäviäsi seuraksi, mutta se ei välttämättä kannata – yksin matkustaminen on nimittäin yksi jännittävimmistä asioista, mitä tällä planeetalla voi tehdä.

Ratkaisu: Yksin matkustaminen on täydellinen tilaisuus löytää uusia ystäviä eri puolilta maailmaa, kuulla monenlaisia kieliä ja päättää kaikesta itse. Kuinka monesti olet joutunut syömään jossakin ravintolaan tai vierailemaan jollakin nähtävyydellä nähtävyydelle vain siksi, että ystäväsi tahtoi sinne? No, yksin matkatessa olet oman reissusi yksinvaltias ja voit tehdä kaikki päätökset oman pääsi mukaan.

Jos tarvitset apua, teknologia auttaa. Voit aina soittaa tai skypettää kotiin!

3. Raha

Ongelma: Matkustelu edellyttää aina rahaa, ja lennot, hotellit ja ulkomailla eläminen voivat tulla kalliiksi. Onneksi nykypäivänä on kuitenkin tarjolla monia eri vaihtoehtoja, jotka tekevät matkabudjetin hallitsemisesta helpompaa.

Ratkaisu: Jos tahdot matkustaa ilman, että tuhlaat kovin paljon rahaa, sinun kannattaa vertailla perusteellisesti erilaisia mahdollisuuksia. Sen sijaan, että varaisit huoneen hotellista, voit harkita Airbnb-huoneistossa tai hostellissa majoittumista. Ja jos lähdet matkaan ystäväsi kanssa, voitte jakaa huoneen keskenänne, mikä puolittaa automaattisesti myös asumiskulut!

Jos matkustat lentäen, pidä huoli, että varaat matkat aikaisin. Lentomatkustus voi olla todella kallista, mutta monilla yhtiöillä on hyviä tarjouksia etenkin niille, jotka tekevät varauksen hyvissä ajoin. Seuraa siis tarkasti erilaisia lentosivustoja ja niiden hintoja.

4. Kulttuurierot

Ongelma: Erilainen ruoka, eri aikavyöhyke ja toisenlaiset tavat kuuluvat matkailuun. Vaikka ne ovat olennainen osa uusiin maihin tutustumista, ne saattavat myös olla syy siihen, että matkustelu pelottaa. Kun ihminen on tottunut tietynlaiseen elämään, omista tottumuksista poikkeaminen voi tuntua hankalalta.

Ratkaisu: Mitä enemmän opit uudesta kulttuurista ja antaudut sen vietäväksi, sitä paremmin opit ymmärtämään sitä. Ole siis avarakatseinen, kokeile rohkeasti uusia asioita ja juttele uusille ihmisille! Matkustelussa on ensiarvoisen tärkeää, että pyrkii sopeutumaan ympäristöönsä.

5. Väärinymmärrykset

Ongelma: Yksi yleisimmistä asioista, joiden takia matkustelu pelottaa ihmisiä, on kielimuuri. Jos ei tule ymmärretyksi tai kommunikointi takkuilee, tästä saattaa seurata varsin stressaavia tilanteita. Siksi omalta mukavuusalueelta poistuminen arveluttaa monia. Onneksi nykypäivänä on kuitenkin teknologiaa, jonka puoleen voi kääntyä tarpeen vaatiessa.

Ratkaisu: Lataa puhelimeesi käännössovellus, jonka avulla saat ilmaistua itseäsi helpommin. Voit myös opiskella kielen perusteet, ennen kuin matkustat kohdemaahasi. Tärkeintä on, ettet päästä pelkoa vallalle, vaan suhtaudut vieraan kielen aiheuttamaan epävarmuuteen haasteena, etkä anna mahdollisen kielimuurin pidätellä itseäsi. Varaa siis rohkeasti lennot ja lähde näkemään maailmaa!

Kielimatka on helppo tapa lähteä maailmalle!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Tahtoisitko opiskella kieltä ulkomailla? Tilaa maksuton EF-esite.

Tutustu tarkemmin