EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Miksi palkaton loma on loistava päätös – ja miten se kannattaa viettää

Miksi palkaton loma on loistava päätös – ja miten se kannattaa viettää

Tahdin hidastaminen voi olla todella hankalaa. Kuten jokainen useampia vuosia työelämässä viettänyt tietää, se on kuitenkin myös yksi parhaista ratkaisuista, mitä voi tehdä. Päätös ottaa lomaa – kertyneiden vuosilomien päälle – on harkittu, aikuismainen ratkaisu. Tässä tulee meidän näkemyksemme siitä, miksi palkaton loma voi olla todella tärkeää urapolun kaikissa vaiheissa – ja mitä voit odottaa, jos päätät tarttua tuumasta toimeen.

Ylimääräistä hemmottelua? Ei suinkaan

Luovu ajatuksesta, että vapaan ottaminen olisi ylimääräistä luksusta. Jos huomaat, että tarvitset hieman taukoa, jotta saat selvitettyä ajatuksesi, nollattua mielesi tai vaikkapa opeteltua uuden taidon, sinulla on itse asiassa kyky hahmottaa omien voimavarojesi rajat – ja tämä on jotakin, mitä jokainen fiksu pomo arvostaa työntekijöissään! Mieti vaikka: et varmasti kyseenalaistaisi sitä, että tarvitset hieman lepoa pitkän juoksulenkin jälkeen, eli miksi sinun pitäisi painaa töitä viikosta ja kuukaudesta toiseen ilman huilaustaukoja?

Tuotteliaisuutesi paranee

Toisin kuin kiivaasti työskentelevät aivosi mahdollisesti väittävät, vapaan ottaminen itse asiassa kasvattaa tuotteliaisuutta ja taistelutahtoa töihin palatessa. Kun sinusta alkaa tuntua siltä, että olet ”ansassa” työelämässä, lomailu on täydellinen vastalääke kyseiseen epämiellyttävään olotilaan.

Pysähdy miettimään, mitä tavoittelet

Saatat huomata, että vapaalle jäämisen myötä mielenkiintosi siirtyy uudenlaisille työelämän alueille tai uusiin tavoitteisiin – eikä siinä ole mitään väärää. On aivan luonnollista puntaroida uransa suuntaa uudelleen aina silloin tällöin. Lomailu antaa energiaa, joka saattaa sysätä sinut hakemaan uutta työtehtävää, ryhtymään freelanceriksi, opettelemaan uusia taitoja tai tekemään täyskäännöksen urallasi.

Päästä luovuutesi valloilleen

Meistä jokaisella on työn lisäksi myös muita mielenkiinnon kohteita, joille voi olla hankala löytää aikaa yhdeksästä viiteen ulottuvien työpäivien lomassa. Palkaton loma antaa sinulle ihanteellisen tilaisuuden paneutua omiin sivuprojekteihisi, ideoihisi ja luoviin suunnitelmiisi. Kun pidät taukoa tavanomaisesta arjesta, ehdit työstämään käytännössä ajatuksia, jotka ovat risteilleet mielessäsi tai täyttäneet vihkojesi sivut. Etkä voi koskaan tietää, mitä kaikkea tästä mahdollisesti poikii.

Opettele uusi taito

Mikä olisi parempaa kuin ottaa vapaata töistä ja palata takaisin aivan uuden taidon kera? Jos olet koskaan tahtonut oppia uutta kieltä, tanssimista, kokkaamista, ratsastusta, kuvankäsittelyä, puutarhanhoitoa tai vaikka kalliokiipeilyä, palkaton loma on täydellinen tilaisuus osaamisesi kartuttamiseen. Kun avaat mielesi uusille asioille – joko uusia taitoja harjoitellen tai joutilaisuudesta nauttien – sinusta tulee myös luovempi ja joustavampi.

Vaali tärkeitä asioita

Rakenna uusi yhteys omaan itseesi, perheesi ja ystäviisi, luontoon, harrastuksiisi ja tulevaisuuden haaveisiisi. Käytä aikaa päiväkirjan kirjoittamiseen, mietiskelyyn ja unelmointiin, vietä pitkiä kahvi- ja keskusteluhetkiä ystäviesi seurassa ja laita ruokaa pitkän kaavan kautta perheesi kanssa.

Lähde ulkomaille

Lomailuun kuuluu mahdollisuus kokea jotain uutta. Päätitpä sitten yhdistää matkailun ja kouluttautumisen (miltä kuulostaisi esimerkiksi ranskan opiskelu Ranskassa?) tai suunnata maailmalle vain siitä ilosta, että pääset kokemaan uuden kulttuurin, vaihtelu tekee mielellesi hyvää.

Laita kotisi järjestykseen

Monen koti on täynnä erilaisia toteuttamattomia tehtäviä: huonekaluja, jotka hakevat paikkaansa, reseptejä, joita pitäisi testata, seiniä, jotka kaipaavat maalia ja tauluja, jotka ovat edelleen ripustamatta. Pitkän työpäivän jälkeen aikaa ei koskaan jaksa käyttää moiseen. Kun tehtävät saa vihdoin suoritetuksi, mielen valtaa kuitenkin rauhantunne vailla vertaa.

Ole lukutoukka (tai kuuntelutoukka!)

Odottaako yöpöydälläsi kasa kirjoja, jotka tahtoisit lukea? Ainakin meillä tilanne on juuri tämä. Mutta vaikka kuinka tahtoisimme, normaalien viikkojen aikana ei vain ehdi uppoutumaan kirjojen maailmaan ajan kanssa, hitaasti ja nautiskellen. Sama pätee podcasteihin, jotka jäävät roikkumaan kirjanmerkkeihin, koska niitä ei milloinkaan pääse kuuntelemaan. Hemmottele itseäsi ja vietä tuntikausia lukien tai podcasteja kuunnellen, loputtomien kahvi- tai teekupillisten kera.

Hanki uutta virtaa

Kun vaadimme aivoiltamme jatkuvasti enemmän, niiden kyky oman toimintansa säätelyyn hupenee. Jos siis asetat itsellesi aina vain kovempia vaatimuksia ilman, että hellität välillä, luvassa on romahdus ennemmin tai myöhemmin. Loma – vaikka sitten palkaton – antaa sinulle tilaisuuden huolehtia omasta terveydestäsi, sekä fyysisessä että psyykkisessä mielessä. Mene lomalla aikaisin nukkumaan, kiri univelat kiinni, syö hyvin, tapaa ihmisiä tai päätä, ettet tee yhtikäs mitään.

Palkaton loma ei siis tosissaan ole ylimääräistä hemmottelua, vaan aikaa, jonka voit käyttää älykkäästi henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kasvuusi ja hyvinvointiisi. Se tukee työn ja muun elämän välistä tasapainoa, luovuutta, ystävyyssuhteita ja itsearvostusta – ja jopa urakehitystä.

Käytä loma itsesi kehittämiseen ja lähde ulkomaille kieltä oppimaan!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin