EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

9 Netflix-dokumenttia englannin opiskeluun

9 Netflix-dokumenttia englannin opiskeluun

Englannin opiskeleminen käy hauskasti, kun välineeksi ottaa Netflixin (kurkista joukko mainioita sarjavinkkejä täältä ja täältä). Kun katseltavaksi ottaa loistavan dokumentin, kokemus on vielä tavallistakin palkitsevampi: pääset samalla kertaa laajentamaan sanavarastoasi, hiomaan kielioppiosaamistasi, kehittämään ääntämystäsi sekä oppimaan jostakin kiinnostavasta aiheesta – kuten historiasta, ihmisoikeuksista, arkkitehtuurista tai ruoasta. Miten aikuismaista!

Tässä siis 9 parasta Netflix-dokumenttia englannin opiskeluun:

1. Käry

Dokumentin lähtöasetelmassa elokuvantekijä Bryan Fogel päättää selvittää totuuden dopingin käytöstä ammattiurheilussa, mutta tapahtumat muuttuvat pian suoranaiseksi poliittiseksi trilleriksi, kun filmiryhmä luovii tiensä huippu-urheilun kulissien taakse. Tämän katsottuasi kyseenalaistat kaiken, mitä luulit tietäneesi urheilusta ja siitä, mihin ammattiurheilijat todella kykenevät.

2. Vietnamin sota

Jos mielit katsoa tämän, varaa hommaan aikaa. Todella paljon aikaa. Dokumentti on nimittäin 17 tuntia pitkä. Kyllä – en meinannut uskoa itsekään, mutta totta se on. Kaikeksi onneksi nuo 17 tuntia on käytetty erinomaisesti, ja dokumentin kuluessa opit vaikka mitä paitsi Vietnamin sodasta ja amerikkalaisesta politiikasta, myös niihin liittyvästä kielestä sanastoineen. Mahtavan sivistävää.

3. 13. lisäys

Varoitus: tämä on melko hätkähdyttävää katsottavaa ja saa kenet tahansa mietteliääksi. Dokumentti käsittelee tummaihoisen väestön kohtelua Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun orjuuden kieltävä lakipykälä hyväksyttiin 1800-luvulla. Teoksen on ohjannut Ava DuVernay, jonka työtä on myös palkittu dokumentti Selma. Voit siis olla varma, että 13. lisäys on katsomisen arvoinen.

4. Making a Murderer

Olet ehkä jo katsonutkin tämän supersuositun sarjan ykköskauden, mutta nyt on julkaistu myös toinen kausi, joka jatkaa siitä, mihin ensimmäisessä jäätiin – ja paljastaa samalla, mitä ensimmäisen kauden esittäminen sai aikaan. Dokumentissa seurataan oikeustapausta, jossa amerikkalainen mies on tuomittu vankilaan teosta, jota hän ei omien sanojensa mukaan tehnyt. Siinä tongitaan poliisien epäilyttäviä motiiveja sekä käydään läpi monia yllättäviä käänteitä, jotka todistavat, että todellisuus voi olla paljon kiehtovampaa kuin keksityt tarinat. Tämän katsominen on suoranainen välttämättömyys, jos tahdot oppia keskustelemaan laki- ja rikosasioista englanniksi.

5. Maailman erikoisimmat kodit

Jos kaipaat jotakin hieman kevyempää katseltavaa kuin rikoksia tai poliittisia kysymyksiä, testaa tämä hyvän mielen sarja, jossa asumiseen hurahtaneet britit yöpyvät maailman huikaisevimmissa kodeissa. Jaksoissa vieraillaan esimerkiksi puumajassa New Yorkin lähettyvillä, katseilta piilotetussa kodissa pikkuruisella norjalaissaarella sekä ikivanhojen puiden varaan rakennetussa talossa Uudessa-Seelannissa. Sarjaa katselee mielellään, ja etenkin arkkitehdin urasta haaveilevien kannattaa olla korvat höröllä alan teknisen sanaston suhteen.

6. Katoavaa korallia kuvaamassa

Jos ympäristöaktivismi on sinulle tärkeää, tämä on erinomainen johdatus aihepiirin englantiin. Dokumentin keskiössä ovat koralliriutat, arvokkaat merten ekosysteemit, jotka ovat erityisen herkkiä ilmastonmuutoksen aiheuttamille seurauksille ja joiden suojelu on siksi ratkaisevan tärkeää. Dokumentissa seurataan tutkijatiimiä, joka selvittää, millä tahdilla ja mittakaavalla korallit haalenevat ympäri maailmaa, erityisesti Australian Suurella valliriutalla. Lisäplussaa siitä, että maisemat ovat mahtavia.

7. Koirat

Kuten nimi vihjaa, tämä dokumentti kertoo koirista – tarkemmin ottaen niiden ja ihmisten välisestä suhteesta. On todella kiehtovaa tarkastella kahden lajin välistä vuorovaikutussuhdetta, joka on lyönyt leimansa ihmiskunnan kehitykseen jo tuhansien vuosien ajan, sekä spekuloida, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Jos sinulla on koira, rakastat sitä tämän katsottuasi entistäkin enemmän; jos taas ei, haluat hankkia sellaisen. Muista hankkia lemmikkisi vastuullisesta paikasta.

8. Planeettamme Maa

Tämän BBC:n alun perin esittämän, lumoavan sarjan kertojaääni on David Attenborough (joka tunnetaan rauhoittavasta äänensävystään, täydellisestä ääntämyksestään sekä verrattomasta luontoasiantuntemuksestaan). Jaksoissa seurataan, kuinka hän tutustuu kaikkein uskomattomimpiin, maagisimpiin ja salaisimpiin luonnonihmeisiin, joita planeetallamme tapahtuu joka ikinen päivä.

9. Chef’s Table

Jos olet yhtä suuri ruoan ystävä kuin minä, kaikki ruoanlaittoon liittyvät sarjat herättävät mielenkiintosi. Tämän dokumentin jokaisessa jaksossa tutustutaan uuteen keittiömestariin, ja useimmat esiin nostetut taiturit ovat todellisia innovaattoreja, jotka on myös palkittu osaamisestaan. Pidä huoli, että katsot ainakin New Yorkissa sijaitsevasta Milk Barista kertovan jakson: pääkokki on tunnettu kokeellisista jälkiruoista, joiden inspiraationa ovat lapsuuden karkit ja leivonnaiset. Sarja herättää halun matkustaa ympäri maailmaa ja herkutella niin paljon kuin jaksaa (ellei tämä sitten ollut jo valmiiksi haaveissasi) – erinomaista englantia puhuen, totta kai.

Ota seuraava askel kielen opiskelussa ja lähde EF:n kanssa ulkomaille!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin