EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

8 parasta kevätperinnettä eri puolilta maailmaa

8 parasta kevätperinnettä eri puolilta maailmaa

Kun kevät alkaa pikkuhiljaa päihittää synkeän talven, voimme vihdoin suunnata katseet kohti aurinkoisempia aikoja. Yksi kevään saapumisen hienouksista ovat erilaiset kevään juhlat, joilla uusi vuodenaika otetaan vastaan ympäri maailman. Kaikilla mailla on omat perinteensä: jossakin riemuitaan festivaaleilla, jossakin järjestetään paraateja ja jossakin nautitaan yhteisöllisiä juhla-aterioita.

Kiinnostaisiko sinua tietää tarkemmin, millaisia juhlia eri puolilla maailmaa vietetään? Se selviää, kun luet eteenpäin! Sukella kevättunnelmiin ja tutustu suosikkeihimme perinteistä, joilla aurinkoisempi vuodenaika toivotetaan tervetulleeksi ympäri maailman.

1. Songkranin vesifestivaali – Thaimaa

Tämä festivaali järjestetään vuosittain pian kevätpäiväntasauksen jälkeen. Nimi Songkran tulee sanskritinkielisestä sanasta astrologiselle siirtymälle, ja kyse onkin thaimaalaisesta uudenvuodenjuhlasta. Songkraniin kuuluvia perinteitä ovat buddhalaisessa luostarissa vieraileminen, vanhempien sukulaisten tapaaminen ja, tietysti, veden heitteleminen.

Suurimmat juhlallisuudet järjestetään Thaimaan pohjoisosien suurkaupungissa Chiang Maissa, missä vesifestivaali kestää jopa kuusi päivää. Paikalliset ja turistit suuntaavat kaduille vesipyssyjen, puutarhaletkujen ja ämpäreiden kera, valmiina kastelemaan jokaisen paikalle sattuvan ohikulkijan likomäräksi. Perinteeseen osallistuu koko kansa lapsista vanhuksiin, ja veden heittelyn lomassa tanssahdellaan kaduilla äänekkään musiikin tahdissa.

2. Valkoisen talon pääsiäismunien vieritys  Yhdysvallat

Valkoisen talon pääsiäismunakisa on kertoman mukaan saanut alkunsa jo vuonna 1814. Se järjestetään vuosittain pääsiäismaanantaina.

Hauska perinne sujuu seuraavasti: lapset kokoontuvat Valkoisen talon pihanurmelle vierittämään kananmunia puulusikoilla, tavoitteenaan päästä maaliviivan ylitse muita nopeammin. Kilpaan osallistuvat lapset voivat voittaa pääsiäismunia ja pieniä palkintoja, joten herkunnälkäisten pikku kisaajien kilpailuhenki on usein hyvin korkealla. Juhlaperinnettä seuraa Yhdysvaltain presidentti perheineen, ja kannustamassa on myös valtava pääsiäispupu. Pirteä tunnelma ja värikkäät koristelut saavat ihmiset saapumaan paikalle vuosi toisensa jälkeen.

3. Holi  Pohjois-Intia

Pohjois-Intian hindujen perinteisiin kuuluva holi on epäilemättä yksi maailman värikkäimmistä juhlista. Sen aikana juhlakansa heittelee toisiaan värikkäillä jauheilla, joilla osoitetaan kunnioitusta kevätluonnon värikkyydelle ja hindujen mytologian tapahtumille. Juhlallisuudet kestävät tavallisesti koko päivän ja yön, ja holi onkin kaiken kaikkiaan loisteliaan värikäs ja riemukas tapa ottaa kevään kasvukausi vastaan.

Ensikertalaisen on syytä varautua siihen, että meno saattaa äityä holissa melko villiksi. Jos siis suunnittelet osallistuvasi tapahtumaan, tutustu siihen jo ennalta, jotta tiedät, mitä odottaa.

4. Nowruz  Keski-Aasia

Nowruzin nimi tulee sanoista no (uusi) ja rouz (päivä). Sitä vietetään iranilaisen kalenterin ensimmäisenä päivänä, joka osuu juuri kevätpäiväntasauksen kohdalle (eli useimmiten maaliskuun 21. päivän tienoille).

”Uusi päivä” symboloi uutta elämää, uusia alkuja ja luonnon uudelleensyntymää. Juhlaperinteet vaihtelevat hieman maittain, mutta monipäiväiset juhlallisuudet alkavat usein kodin perinpohjaisella siivouksella, mistä siirrytään pian kokkojen poltteluun, naamiaisasuihin ja perheen muistamiseen. Juhla huipentuu vuoden 13. päivänä, jolloin kaikki poistuvat kodeistaan ja juhlivat julkisilla paikoilla ystäviensä ja sukulaistensa seurassa musiikin, tanssin ja ruoan merkeissä.

5. Cooper’s Hillin juustojuoksu Gloucester, Englanti

Kun Gloucesterissa koittaa vuoden toinen viikonlopun yhteyteen osuva kansallinen vapaapäivä, Cooper’s Hill -kukkulalla ryhdytään vierittämään juustoa.

Tapahtumaan on Bristolista vain tunnin ajomatka, ja vaikka se kuulostaa harmittomalta, touhu on itse asiassa vaarallisempaa kuin luulisi. Juustokiekko lähetetään vierimään alas (erittäin) jyrkkää kukkulanrinnettä, ja kilpailijat säntäävät perään heti sen jälkeen. Ensimmäinen, joka ylittää maaliviivan, on voittaja, ja eivätkä mustelmat, veriset polvet tai murtuneet luut ole harvinaisuuksia. Kyseessä on siis hieman rajumpi tapa tervehtiä kevättä. Paikallinen yhteisö jatkaa silti 200-vuotiasta perinnettä ylpeästi vuodesta toiseen, ja osallistujien joukossa on aina sekä vanhoja että uusia kilpailijoita.

6. Cimburijada  Bosnia

Cimburijada tarkoittaa “munakokkelin festivaalia”, ja sillä juhlistetaan kevään ensimmäistä päivää Zenican kaupungissa Bosniassa. Aamun sarastaessa väki kerääntyy Bosna-joen rannalle, missä valmistetaan yhteinen munakokkeliateria. Aamiainen nautitaan ystävien, perheen ja vierailijoiden kesken, ja samalla kuunnellaan musiikkia ja juodaan alkoholia kevään ensimmäisen päivän kunniaksi.

7. Kevätpäiväntasaus pyramidilla Meksiko

Tuhannet ihmiset juhlivat vuosittain kevätpäiväntasausta Teotihuacánin pyramidilla, joka sijaitsee Mexico Cityn koillispuolella, vajaan 50 kilometrin päässä kaupungista. Juhlapäivää vietetään joko 20. tai 21. maaliskuuta, ja sen koittaessa valkoisiin asuihin pukeutunut juhlakansa viettää aamun kipuamalla 360 askelmaa pyramidin huipulle. Tarkoituksena on päästä lähemmäksi energian portteja. Huipulla juhlijat nostavat kätensä kohti taivasta ja paistattelevat auringon lämmössä, imien näin itseensä energiaa tulevalle vuodelle.

8. Floriade Australia

Floriaden vietto alkoi vuonna 1988, kun puistonjohtaja Peter Sutton ja maisemasuunnittelija Chris Slotemaker De Bruine laativat suunnitelman mahtavasta kukka-asetelmasta Australian 200-vuotisjuhlan ja pääkaupunki Canberran 75-vuotisjuhlan kunniaksi. Tuloksena oli kaunis, eksoottinen kukkanäyttely, jonka paikalliset ottivat vastaan niin suurella lämmöllä, että siitä tuli vuosittainen kevätperinne.

Sadattuhannet ihmiset matkustavat vuosittain lähistöllä sijaitsevasta Sydneystä ja Brisbanesta katsomaan yli miljoonaa kukkasta ja osallistumaan värin, musiikin ja puutarhanhoidon juhlaan, jota vietetään kokonaisen kuukauden ajan.

Koe kevät ulkomailla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin