EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Kiinalainen uusivuosi ympäri maailman

Kiinalainen uusivuosi ympäri maailman

Kiinalainen uusivuosi koittaa taas pian! Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa sitä, kuin maailman suurimpien kaupunkien riennot. Chinatownit ympäri maailman valmistautuvat päivään esivalmistelemalla ruokia, harjoittelemalla tansseja ja askartelemalla lyhtyjä. Koostimme yhteen kiinnostavia yksityiskohtia, kuinka eri kaupungit juhlistavat kiinalaista uuttavuotta.

New York

Pidätkö paraateista? Kukapa ei pitäisi – varsinkin jos kyseessä on New Yorkin jokavuotinen kiinalaisen uudenvuoden kulkue, jossa esiintyy muun muassa itsepuolustuslajien taitajia, tanssijoita ja ilotulituspapatteja. Yksi jännittävimmistä tapahtumista Isossa Omenassa tuohon aikaan on 600 000 papatin laukaisu Sara D. Rooseveltin puistossa. Tämän tarkoituksena on säikäyttää pahat henget kauas pois. Voit myös haastaa itsesi dumpling-kisaan: mitä enemmän dumplingeja syöt, sitä enemmän rahaa tienaat tulevana vuonna, ainakin huhut kertovat. Jos olet todella nälkäinen, voit suunnata ystävien kanssa New Yorkin Chinatowniin, jossa pöydille nostetaan perinteisiä dim sumeja ja Pekingin ankkaa rinnakkain paikallisten fuusioruokien kanssa (vai miltä kuulostaisi kiinalais-ranskalainen illallinen?)

Sydney

The Rocksin alue Sydneyssä on täynnä ympäri Aasiaa kotoisin olevia kiinalaisen uudenvuoden tapahtumia. Yhteisöt ottavat lavan haltuunsa ja esittävät niin oopperaa, klassista musiikkia, muotinäytöksiä ja itsepuolustusta. Myöhemmin illan pääshow tuo yhteen musiikkia, rumpuja ja näytelmiä Kiinasta, Koreasta, Japanista, Thaimaasta ja Indonesiasta. Sydneyn muissa osissa voi ihastella eläimiä esittäviä lyhtyjä yli kahden viikon ajan. Älä myöskään jätä välistä jännittävää Dragon Boat -kisaa, jossa 20 hengen joukkueet soutavat 12-metristä venettä rumpujen lyönnin tahdissa.

Manchester

Tärkein ensin: ruokaharrastajat rakastavat St. Ann’s Squaren kiinalaisen ruoan festivaalia, jossa pop-up -kojut tarjoilevat perinteisiä herkkuja, kuten höyrytettyjä baozi-pullia, dim sumeja ja dumplingeja. Kaupungissa on juhlan kunniaksi myös kiinalaisen uudenvuoden elokuvajuhlat ja lapsiperheiden keskuudessa suosittu Manchester Amdale, jossa voi esimerkiksi kokeilla kiinalaista askartelua. Tietenkin Manchester tuntee myös kiinalaisten rakastamat lohikäärmeet ja ovat ottaneet ne mukaan juhlaan. Manchester Dragon Parade lähtee liikkeelle Albert Squarelta tanssijoiden ja kamppailulajien taitureiden kanssa. Lohikäärmeitten liityttyä kulkueesen he jatkavat matkaa kohti Chinatownia, jossa on luvassa asiaankuuluvaa juhlatunnelmaa.

Vancouver

Kanadan suurin Chinatown sijaitsee Vancouverissa, joka herää kiinalaisen uudenvuoden iltana eloon juhlakulkueen kiemurrellessa katujen halki. Saavu paikalle ajoissa ja varaudu viipymään myöhään, sillä nälkäiset juhlijat takuuvarmasti kansoittavat paikalliset kiinalaisravintolat. Lisäksi Dr. Sun Yat-Senin puistossa on usean viikon ajan esillä kiinalaisia lyhtyjä. Luvassa on myös Temple Fair, päivän kestävä festivaali, jossa on musiikkia, tanssiesityksiä, tarinoita ja ruokaa. Juhla tarjoaa myös hyvän tilaisuuden hamstrata varastot täyteen aasialaisia elintarvikkeita Vancouverin aasialaisesta ostoskeskuksesta.

Singapore

Aloita kiinalaisen uudenvuoden juhlinta Singaporessa ihastelemalla ilotulituksia juhlan virallisissa pre-partyissa. Sieltä voit suunnata kohti katubasaarin värikkäitä kojuja ja jatkaa matkaa Chingayn paraatille, jossa eläinhahmot, klovnit, tanssijat, akrobaatit ja jonglööraajat viihdyttävät joukkoa. Kaipaatko vielä lisää juhlatunnelmaa? Mainitsemisen arvoinen tapahtuma on kansainvälinen leijonatanssikilpailu, jossa maailman kymmenen parasta joukkuetta kisaavat. Singapore tarjoaa myös oivan tilaisuuden aloittaa onnekas vuosi syömällä hyvin. ’One lai’ (ananaspiiras) on hyvän onnen symboli, kun taas maapähkinäkeksit edustavat pitkää ikää. Jos kaipaat lisää vaurautta, voit paikallisen tavan mukaan heittää ilmaan hieman kalasalaattia. Mitä korkeammalle heität, sitä suurempii onni odottaa sinua.
Ei niin väliä missä päin maailmaa juhlit, kiinalainen uusivuosi on ympäri maailman rakkauden, perheen, hyvän ruoan, tanssin, musiikin ja valojen juhla. Hyvää kiinalaista uuttavuotta!

Vietä kiinalaista uuttavuotta maailmalla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa