EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Tyylivinkit matkalle: Näin vältät pahimmat mokat

Tyylivinkit matkalle: Näin vältät pahimmat mokat

Matkavalmisteluiden vaikein vaihe saattaa olla pähkäily siitä, mitä oikein pakkaisi mukaan. Mielessä pörrää erilaisia kysymyksiä kuin muotikärpäsiä konsanaan: Onko kohteessa lämmintä vai viileää? Mitkä kengät olisivat kaikista parhaat? Tuleeko tälle kukkamekolle varmasti käyttöä? Matkan varrelle voi osua monenlaisia pukeutumistilanteita, joita ei pysty mitenkään ennakoimaan, mutta on kuitenkin tiettyjä tyylimokia, joita kannattaa vältellä – ainakin, jos tahdot sulautua paikallisten joukkoon sen sijaan, että näyttäisit päivänselvältä turistilta. Siksipä kokosimmekin matkalle lähtijän pahimmat pukeutumismokat ja tyylivinkit, joilla vältyt niiltä.

1. Liikaa paljasta pintaa

Tilanne: Nykypäivänä paljasta ihoa näkee kaikkialla: se on muodikasta ja kuumalla säällä myös mukavaa. Ennen kuin vedät yllesi pikkuisen spagettiolkaintopin, varvassandaalit ja minimittaiset shortsit, katsele kuitenkin hieman ympärillesi ja tarkista, miten paikalliset pukeutuvat lämpimällä kelillä. Konservatiivisemmissa maissa ihoa paljastavia vaatteita kuuluu käyttää ainoastaan kotona, uima-altaalla tai kuntosalilla, ja muualla odotetaan soveliasta pukeutumista.

Ratkaisu: Pue topin tai mekon päälle kevyt pellavapaita, niin tyylisi päivittyy helposti paikalliseen ympäristöön sopivaksi. Jos et suostu missään tapauksessa tekemään kompromisseja kesätyylisi suhteen, valitse matkakohteeksi Miami tai San Diego, joissa oikeaoppiseen pukeutumisetikettiin kuuluvat nimenomaan shortsit ja sandaalit.

2. Älä käytä perinnevaatteita

Tilanne: Vaikka tahtoisit sonnustautua paikallisiin perinnevaatteisiin pelkkää hyvää tarkoittaen, asuvalintaasi saatetaan pitää epäkunnioittavana. Monissa kulttuureissa perinnevaatteiden väreillä ja kuoseilla on suuri merkitys, ja osassa tapauksista niiden käyttö on rajattu vain tiettyihin juhlapäiviin. Mikäli et ole tarkasti perillä perinnevaatteiden roolista paikallisessa kulttuurissa, kunnioittavaksi tarkoittamasi ele voi muuttua vahingossa loukkaukseksi.

Ratkaisu: Ennen kuin pukeudut baskeriin Ranskassa, sariin Mumbaissa, Yankee’s-lippikseen Bostonissa, kilttiin Dublinissa tai nahkahousuihin Berliinissä, tiedustele paikallisten mielipidettä asiasta.

3. Kengät – missä?

Tilanne: Suomessa on totuttu heittämään kengät jalasta heti sisään astuttaessa, ja kyseistä tapaa noudatetaan yleisesti myös Ruotsissa, Saksassa, Intiassa, Saudi-Arabiassa, Indonesiassa ja Japanissa. Monissa näistä maista käytäntö on iskostunut niin syvälle paikalliseen tapakulttuuriin, että jos kengät jättää jalkaan sisätiloissa, vaikuttaa helposti kummalliselta ja jopa epäkohteliaalta. Monissa muissa maailman kolkissa, kuten Yhdysvalloissa ja Britanniassa, kenkiä voi kuitenkin käyttää myös sisällä – kunhan ne ovat kuivat.

Ratkaisu: Tarkista sisälle astuessasi, onko ulko-oven tienoilla kenkätelinettä. Jos teline löytyy ja se on täynnä kenkiä, tästä voi päätellä, että omatkin popot kannattaa riisua jalasta.

4. Vyölaukku on tehnyt paluun

Tilanne: Vyölaukku oli pitkään hieman nolo asuste, jota pidettiin ilmiselvänä turistin merkkinä. Se voi myös kiinnittää varkaiden huomion, sillä oletuksena on, että se sisältää erilaista arvotavaraa, kuten lompakon, puhelimen ja passin. Muotikansa on kuitenkin ottanut vyölaukun omakseen, ja sitä käytetään nykyään ylpeästi joko vyötärölle kiedottuna tai olan yli heitettynä. Jos tahdot olla kätevän matkatyylin edelläkävijä, ei siis muuta kuin laukku vyötäisille!

Ratkaisu: Jos rohkenet yhdistää käytännöllisyyden ja persoonallisuuden, vyölaukku on erinomainen vaihtoehto, mutta meidän muiden on varmaankin parasta pysytellä perinteisemmissä olkalaukuissa. Klassikothan ovat aina tyylikkäitä.

5. Asiallinen, rento vai jotakin siltä väliltä?

Tilanne: Ylipukeutuminen tekee olosta usein hieman epämukavan. Voin kuitenkin vakuuttaa, jos kaikki muut ovat tälläytyneet juhlissa pukuun tai mekkoon ja saavut itse paikalle verkkareissa, tilanne on vielä kamalampi. Olipa kyse sitten työpaikasta, koulusta tai kotibileistä, meillä on sinulle yksinkertainen sääntö tilanteisiin, joissa et ole varma pukukoodista: ylipukeutuminen on varma valinta.

Ratkaisu: On paljon helpompaa muokata liian juhlavasta tyylistä rennompi kuin toisin päin. Toimi näin:

  • Kääri pitkät hihat ylös.

  • Taita housujen lahkeet.

  • Ota sukat pois ja paljasta nilkat.

  • Taita pitkän mekon helmaa vyötäisille niin, että siitä tulee lyhyempi ja mekko sopii paremmin tanssilattialle.

  • Avaa paidastasi nappi tai pari (mutta älä liian montaa!).

Jos tahdot pukeutua kuin paikallinen, shoppaile kuin paikallinen

Kun jutustelet paikallisten kanssa kahviloissa tai tapahtumissa, kysy, mitkä ovat heidän suosikkipaikkojaan vaatteiden ostamiseen. Uusissa kaupungeissa on aina hauska kierrellä paikallisia trendiputiikkeja. Ja kuka tietää: ehkä palaat kotiin aivan uuden ja inspiroivan vaatevalikoiman kera, ja uudet pukineesi toimivat myös mukavana muistona mahtavista (ja tyylikkäistä) seikkailuistasi.

Miltä vaikuttaa – onko matkatyylisi jo kohdallaan?

Löydä tyylisi ulkomailla opiskellen!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin