EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

7 englannin sanaa, joita ei enää käytetä (vaikka todellakin pitäisi)

7 englannin sanaa, joita ei enää käytetä (vaikka todellakin pitäisi)

Harva kieli on samanlainen lingvistiikan Frankenstein kuin englanti: se on vohkinut sanoja lukemattomista muista kielistä ja luonut itsensä toistuvasti uudelleen, jotta kuulostaisi entistä hienostuneemmalta. (Tästä käy esimerkiksi muun muassa 1700-luvulla omaksuttu ranskalaistyyppinen kirjoitusasu ja ääntämys.) Englannin kaksi merkittävintä murretta – brittiläinen ja amerikkalainen – myös lainaavat jatkuvasti toistensa sanoja, minkä vuoksi tietyt mahtavat sanat jäävät tappiolle ja katoavat käytöstä. Miten häpeällistä! Olemme vankasti sitä mieltä, että ainakin nämä unohtuneet englannin sanat pitäisi ottaa välittömästi takaisin hyötykäyttöön.

1. Facetious

Tämä lausutaan “fə-sii-shəs”, ja sana kuvastaa sitä, ettei joku ota tilannetta vakavasti – mikä on ironista, koska moinen on ehdottoman vakava paikka. Löytyisiköhän tällekin oma sanansa?

2. Henceforth

Tämä sana äännetään “hens-foowth”, ja se on hieno tapa sanoa “tästä eteenpäin”. Sanan suomenkielinen vastine voisi siis olla “vastedes”. Kuulostaa varsin sivistyneeltä, eikö vain?

3. Ostentatious

Rehellisesti sanottuna tätä kuulee edelleen, mutta useimmat eivät tiedä, mitä mainittu sana tarkoittaa (tai miten se kirjoitetaan – hävetkää!). Ääntämys on ”o-stən-tei-shəs”, ja sanalla voi kertoa, että joku yrittää varta vasten leveillä esimerkiksi naurettavan kalliilla autolla tai karmealla designer-takilla, jota käyttää vain siksi, että se on designer-takki. Suomeksi tyyppi on siis pröystäilevä tai mahtaileva.

4. Morrow

Vanhassa englannissa ja saksassa käytetystä morgen-sanasta ja keskienglannin morwesta on syntynyt mahtava morrow, joka toimi tomorrow-sanan edeltäjänä. (Tomorrow perustuu itse asiassa ilmaisuun ”to the morrow”). Sana tarkoittaa huomista. Jos tahdot tehdä vaikutuksen ystäviisi (tai saada heidät hämmennyksiin), viittaapa siis joskus seuraavaan päivään ilmauksella ”on the morrow”.

5. Crapulous

Tämä loistava tapaus on käytännössä vastakohta sanalle fabulous , ja se tarkoittaa, että joku voi pahoin liiallisen syömisen tai juomisen jälkeen. Siinäpä ilmaisu, jota jokainen tarvitsee – toiset lähes päivittäin.

6. Kerfuffle

Tämä on oletettavasti peräisin Skotlannin tai Irlannin murteesta. Sana lausutaan ”kər-fə-fl”, ja sillä ilmaistaan, että joku tekee ison numeron jostakin asiasta aivan turhaan. Älä edes esitä, ettet olisi syyllistynyt moiseen.

7. Obsequious

Jos ensireaktiosi tähän sanaan oli ”siis mitä?”, tässä seikat, joita siitä tarvitsee tietää: sana lausutaan “əb-sii-kwi-əs”, ja se tarkoittaa, että joku on niin täydellisen miellyttävä ja avulias, että vaikuttaa jo epäaidolta. Varoitus: tämän lausuminen on niin mukavaa, että saatat toistella sanaa äänettömästi pitkin päivää.


PS. Unohtuneet englannin sanat olivat tällä erää tässä, mutta olemme listanneet myös kielen vaikeimpia, hassuimpia ja oudoimpia sanoja – käy kurkistamassa!

Kuinka hyvin sinä osaat englantia?Testaa täällä!

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Kielet