EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

12 oudointa englanninkielistä sanaa

12 oudointa englanninkielistä sanaa

Englannin kieli koostuu noin 750 000 sanasta, joten joukosta ei ole kovin vaikea löytää muutamaa hieman erikoisempaa tapausta. Todella omituisten sanojen paikantaminen vaatii kuitenkin hieman vaivannäköä. Käännyimme mahtavan kirjoittajatiimimme puoleen ja pyysimme, että he jakaisivat oudot englanninkieliset sanat, jotka ovat heidän omia suosikkejansa – eikä lopputulos ollut todellakaan pettymys.

Oudosti ihania vai ihanan omituisia? Sinä päätät. (Muista katsoa myös listamme 12 kauneimmasta englanninkielisestä sanasta!)

--

Merkitys (verbi): Osavaltion, koulupiirin tms. jakaminen erillisiin yksiköihin niin, että jokin ryhmä saa tästä epäreilua etua.

Outo, koska: Gerry + salamander = gerrymander. Kuvernööri Elbridge Gerry päätti järjestellä osavaltionsa äänestysalueet uudelleen, jotta hänen oma puolueensa hyötyisi. Yksi alue uudistetulla äänestyskartalla muistutti aivan salamanteria – ja näin sai alkunsa todella kummallinen sana sekä kyseenalainen poliittinen käytäntö.

--

Merkitys (substantiivi): Mikä tahansa itiöitä tuottavien organismien ryhmään kuuluva eliö.

Outo, koska: Tekninen termi, joka kattaa kaiken harmittomista herkkusienistä ja maukkaista tateista inhottaviin sienitauteihin saakka. Tämä on ällöttävä sana, eli mitä jos puhuttaisiin jatkossakin vain mushroomeista ja unohdettaisiin muunlaiset sienet?

--

Merkitys (substantiivi): Basalttisen laavan muodostama rosoinen massa.

Outo, koska: Tämä on lyhenne monille asioille (kuten administrative assistantille ja Anonyymeille alkoholisteille), mutta – usko tai älä – myös oma sanansa. Aa on peräisin Havaijilta, missä tiedetään suhteellisen paljon laavasta. Oma teoriani on, että se on lyhennelmä huudahduksesta (”Aaaaaaaa!”), jonka ihmiset parkaisivat, kun he näkivät laavan purkautuvan tulivuoresta. Ai, eikö kukaan muu usko tähän?

--

Merkitys (substantiivi): Sarja peräkkäin asettuneita ihmisiä tai kulkuneuvoja, jotka odottavat omaa vuoroaan tai eteenpäin pääsemistä.

Outo, koska: Tämän alkuperäinen merkitys (pedon häntä) on yhtä omituinen kuin sanan kirjoitusasukin (mikä idea on kahdessa ue:ssä?); saman voisi ilmaista yksittäisellä q-kirjaimella, ja homma olisi kuitattu sillä.

--

Merkitys (verbi): Saada joku ärtymään tai turhautumaan, etenkin mitättömistä asioista.

Outo, koska: Tämä on erikoisen täsmällinen eikä kovin hyödyllinen, vaikkakin palaverit, jotka olisi voinut kuitata pelkällä sähköpostilla, ovat nimenomaan vexing. Voit aivan vapaasti ponkaista pystyyn tällaisen palaverin puolivälissä, huutaa ”Stop vexing me!” ja poistua huoneesta. Saatat saada potkut, mutta se on luultavasti sen arvoista.

--

Merkitys (verbi): Jättää (omaisuutta) jollekin henkilölle tai muulle taholle.

Outo, koska: Tämä kuulostaa riemastuttavalta ja sujahtaa täydellisesti jokapäiväisiin keskusteluihin… tai sitten ei. Et todennäköisesti milloinkaan käytä tätä tosielämässä, eli kyseessä on malliesimerkki oudosta ja hyödyttömästä sanasta.

--

Merkitys (substantiivi): Juomien sekoittaminen tai baarimikkona toimiminen.

Outo, koska: Tämä kuulostaa todella totiselta sanalta – sellaiselta, josta tietää, ettei sen kohteen kanssa pidä pelleillä. Tässä tapauksessa tuossa vakavassa asiassa on tosin kyse juomien valmistamisesta.

--

Merkitys (verbi tai substantiivi): Möhliä tai tunaroida jossakin.

Outo, koska: Tämä on omituisen onomatopoeettinen – to flub tarkoittaa mokaamista, mutta tajusit sen luultavasti jo siinä vaiheessa, kun vasta vilkaisit tätä kummallista pikku sanaa.

--

Merkitys (substantiivi): Kohu tai hämminki, etenkin eriävien mielipiteiden aiheuttama.

Outo, koska: Tämä ei kuulosta erityisen totiselta sanalta, jolla puhuttaisiin vakavasti otettavista kohuista. Voitko kuvitella, että pomosi ajautuu keskelle kerfufflea? En minäkään.


Merkitys (verbi): Juoda usein; syödä ja/tai juoda äänekkäästi.

Outo, koska: Jos joku huutaisi ”Quit your bibble!”, kuolisit luultavasti nauruun ja jatkaisit sitten syömistä tavalla, joka muistuttaa susilaumaa illallisella. Ryystäminen on muuten Japanissa muotia, eli bibbling ei aina ole huono asia.


Merkitys (substantiivi): Epäonnistumisen pelko.

Outo, koska: Yritys tämän sanan kirjoittamiseen luo juuri sen pelon, jota se kuvastaa. Kuvittele, että tämä olisi viimeinen sana, joka sinun täytyisi tavata oikeinkirjoituskilpailun voittamiseksi, ja mokaisit – et varmaankaan pääsisi koskaan ylitse epäonnistumisen pelosta. Kammottava ajatus.


Merkitys (adjektiivi): Hallitsemattoman vihainen tai innostunut; villi tai hillitön.

Outo, koska: Tämä sana tulee muinaisnorjalaisilta sotureilta, jotka taistelivat hillittömästi (eli olivat aivan berserk). Se on myös mahtava tapa luonnehtia kaveria, joka on hieman holtiton ja osoittaa sinua banaanilla outoon peruukkiin sonnustautuneena.

Laajenna sanavarastoasi EF Kielikurssilla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin