EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Pyhän Patrickin päivä: 10 hauskaa faktaa vihreästä juhlasta

Pyhän Patrickin päivä: 10 hauskaa faktaa vihreästä juhlasta

Maaliskuun 17. päivänä jokaisessa herää pieni irlantilainen. Vaikka Pyhän Patrickin päivästä on tehty kansallinen juhlapyhä vain muutamassa paikassa – Irlannissa, Pohjois-Irlannissa, Newfoundlandissa, Labradorissa ja Montserratissa – irlantilaisuutta juhlistetaan tuolloin ympäri maailmaa. Kokosimme alle 10 kiinnostavaa faktaa juhlasta, jotta sinäkin löytäisit yhteyden sisäiseen irlantilaiseesi.

1. Olipa kerran

Pyhä Patrick on yksi Irlannin tunnetuimmista suojelupyhimyksistä. Legendan mukaan hän toi saarelle kristinuskon, nosti apilat suosioon ja karkotti käärmeet koko valtakunnasta. Pyhän Patrickin päivää vietetään pyhimyksen kuolinpäivänä, ja sitä on pidetty Irlannissa uskonnollisena juhlapyhänä jo yli 1500 vuoden ajan.

2. Malja viralliselle juhlapäivälle!

Pyhän Patrickin päivää alettiin viettää Irlannissa virallisesti vuonna 1903. Juhla sujui kuitenkin pitkään varsin uskonnollisissa ja rauhaisissa merkeissä, sillä saarivaltio on vahvasti katolinen ja pyhimyksen muistopäivä osuu tavallisesti pääsiäispaaston ajalle. Meininki kuitenkin muuttui 1960-luvulla, kun laki salli pubien olla avoinna myös St. Paddy’s Dayna. (Huomioi, että päivän lempinimi on juurikin tämä – ei St. Patty’s Day!)

3. Suojeluspyhimys tunnettiin ensiksi nimellä Maewyn

Toisin kuin voisi kuvitella, Pyhä Patrick ei itse asiassa ollut irlantilainen heppu nimeltä Patrick. Sen sijaan kansallispyhimys syntyi Britanniassa ja sai nimekseen Maewyn Succat. Kerrotaan, että hänet myytiin teini-ikäisenä Irlantiin orjaksi, mutta hän tuli uskoon ja pakeni takaisin Englantiin. Sitten Maewyn alkoi papiksi, vaihtoi nimensä Patrickiksi ja ryhtyi käännyttämään Irlannin kelttiläisiä pakanoita kristinuskoon.

4. Hyvästi käärmeille

Legendan mukaan Pyhä Patrick vapautti Irlannin käärmeistä. Biologit tosin ovat sillä kannalla, ettei Irlannissa koskaan mitään käärmeitä ollutkaan. Ristiriitaa on selitetty diplomaattisesti toteamalla, että käärmeet ovat itse asiassa pelkkä vertauskuva pakanuudelle, josta Pyhä Patrick teki lopun.

5. Hei apiloille

Kerrotaan, että Pyhä Patrick käytti apiloita apukeinona selittäessään irlantilaisille, mistä pyhässä kolminaisuudessa (eli Isässä, Pojassa ja Pyhässä Hengessä) on kysymys. Keltit uskoivat jo valmiiksi, että jokaisella apilanlehdellä on oma merkityksensä, eli opetusväline osoittautui erittäin toimivaksi. Pyhä Patrick perusti lukuisia kirkkoja, kouluja ja luostareita, mikä nosti apilat laajaan suosioon.

6. Ympärillä vihertää

Pyhän Patrickin päivä on vihreä, niin kauas kuin silmä kantaa – aina juhlakansan hiuksista vaatteisiin ja jopa ruokatarjoiluihin asti. Emmekä nyt tarkoita, että eväänä olisi pelkkää pinaattia: juhlapäivänä bagelit, pannukakut ja jopa olut värjätään vihreiksi. Väri-ilottelu ei kuitenkaan pääty edes siihen, vaan myös jokia, monumentteja ja jopa laskettelukeskuksia on muutettu vihreiksi Pyhän Patrickin päivän nimissä.

7. Vihreästä tuli uusi sininen

Vaikka juhlan tunnusväri on nykypäivänä nimenomaan vihreä, Patrick itse suosi ilmeisesti sinistä. Tätä todistavat esimerkiksi Irlannin vanhat liput. Irlannin kapinan aikaan vuonna 1798 isänmaallisuuden symboleiksi nousivat kuitenkin vihreä vaatetus ja apilat, ja kyseinen näkemys on kantanut tähän päivään asti.

8. Mars paraatiin

Vihreään sonnustautumisen ja pubijuhlintojen ohella Pyhän Patrickin päivää vietetään usein paraateja katsomalla tai niihin osallistumalla. Kiinnostavaa kyllä, suurimmat paraatit järjestetään itse asiassa aivan muualla kuin Irlannissa, sillä maailmalle levittäytyneet irlantilaiset juhlivat kansallisjuhlaansa todella näyttävästi. Voit katsastaa kaikista parhaat paraatit täältä.

9. Kippis!

Pyhän Patrickin päivä näkyy Guinness-oluen myyntitilastoissa, sillä mainittuna juhlapäivänä sen kulutus kasvaa lähes kolminkertaisiin lukemiin. Tavallisena päivänä tummaa olutta kumotaan maailmalla noin 5,5 miljoonaa tuoppia, mutta Pyhän Patrickin päivänä lukema on noin 13 miljoonaa. Tämä tarkoittaa 150 tuoppia joka sekunti. Kippis!

10. Lihaa ja kaalia

Suolaliha ja kaali on perinteinen ruoka, joka sopii mainiosti oluen kylkeen – vaikkei sen alkuperä olekaan Irlannissa, vaan New Yorkin irlantilaisissa siirtolaisyhteisöissä. Kenties tämä selittää, miksi Yhdyvalloissa kulutetaan Pyhän Patrickin päivänä yli 13 miljardia kiloa naudanlihaa ja yli miljardi kiloa kaalia.

Koe seuraava Pyhän Patrickin päivä maailmalla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin