EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 tapaa tehdä kouluun paluusta helpompaa

10 tapaa tehdä kouluun paluusta helpompaa

Kun kouluun paluu häämöttää, moni saattaa tuskailla, miksi nykypäivänä tarvitsee edes opiskella – kaikki tietohan on saatavilla parilla napin painalluksella. Pitääkö sinun selvittää, milloin ihminen kävi ensimmäistä kertaa Kuussa? Googleta. Kaipaatko musiikkia? Avaa Youtube. Paljonko on 67 prosenttia 110:stä? Puhelimesi laskin kertoo.

Koulu tai yliopisto on kuitenkin paljon muutakin kuin yhtälöiden hallitsemista ja päivämäärien pänttäämistä. Luokassa tai luentosalissa opiskelu on aivan eri asia kuin nopea tietojen tarkistaminen puhelimen näytöltä, ja eräs sen valtavista eduista ovat myös ikätovereihin ja opettajiin luodut kontaktit. Sanoisin, että ne ovat jopa opiskelun paras puoli.

Paluu koulun penkille pitkän loman jälkeen saattaa silti tuntua raskaalta. Siksi päätimmekin koota joukon keinoja, joilla teet arkeen palaamisesta hitusen helpompaa.

1. Aloita arkirutiini hyvissä ajoin

Jos menet nukkumaan kello kaksi yöllä, et voi olettaa, että heräät virkeänä päivään klo 6.45. Unirytmin korjaus olisikin paras aloittaa noin viikko ennen koulun alkua. Tämä on paljon parempi vaihtoehto kuin se, että joudut starttaamaan ensimmäiset kouluaamut kymmenellä kahvikupillisella.

2. Laadi tehtävälista

Luo lista kaikista asioista, jotka sinun täytyy ostaa ja hoitaa. Näin tunnet saaneesi jotain aikaan ja vältyt todennäköisemmin opiskelijan pahimmalta kiusalta: asioiden lykkäämiseltä.

3. Valmistaudu jo edellisenä iltana

Jos olet yhtään niin kuin minä, sinulla tuhlaantuu aamulla helposti tunti pohtiessasi, mitä pukisit päällesi. Valitse sen sijaan vaatteesi ja pakkaa laukkusi jo edellisenä iltana. Tämä säästää aikaa aamun tunteina, joten voit nukkua pidempään tai syödä vaikka kaksinkertaisen aamupalan.

4. Syö aamupala

Ja muista tehdä näin joka aamu! Aamiainen antaa sinulle energiaa ja auttaa keskittymään, mikä tulee tarpeeseen pitkän päivän aikana. Muista, että aivosi tarvitsevat polttoainetta toimiakseen.

5. Suunnittele koulumatkat

Ajatko autolla? Pyöräiletko? Hyppäätkö junaan tai bussiin? Varmista, että olet suunnitellut matkat valmiiksi, jotta sinulla on ainakin mahdollisuus saapua paikalle ajoissa.

Pidä myös huolta, että olet pakannut tarvittavat vempaimet mukaan ja ladannut niiden akut – on ikävää aloittaa päivä niin, että puhelimesi simahtaa koulumatkalla tai kuulokkeet jäävät eteiseen, eikä sinulla ole muuta vaihtoehtoa kuin kuunnella vierustoverisi äänekästä puhelinkeskustelua aamukahdeksalta.

6. Perehdy aikatauluusi

Tarkista lukujärjestyksesi ja yritä miettiä, kuinka kauan luokasta toiseen siirtyminen vie. Jos sinulla sinulla on aikaa, testaa asia käytännössä. Tämä auttaa välttämään eksymisiä ja väärään luokkaan marssimista, varsinkin, jos aloitat uudessa, suuressa koulussa.

7. Voita opettajat puolellesi

En oleta, että valitsisit joka luokassa eturivin paikan. Anna kuitenkin opettajille hyvä vaikutelma itsestäsi: älä lintsaa tunneilta, älä myöhästy ja yritä parhaasi mukaan palauttaa kaikki tehtävät ajallaan. Näin saat heidät arvostamaan sinua, ja he ovat todennäköisemmin halukkaita auttamaan, kun se on tarpeen.

Jos tilanne on kriittinen, saatat jopa saada lisäaikaa esseen palauttamiselle!

8. Tutustu ihmisiin

Pidä kiinni vanhoista ystävyyssuhteista, mutta näe myös vaivaa uusien ystävien löytämiseksi.

Osallistu koulun tapahtumiin ja liity ainakin yhteen kerhoon, joka vastaa mielenkiinnon kohteitasi ja jossa tutustut samanhenkisiin ihmisiin. Etsi myös kaveri, jonka kanssa opiskella, ja tutustu vanhempiin oppilaisiin – heiltä saat parhaat sisäpiirin vinkit kursseista ja opettajista.

Kuten jo todettiin, juuri ystävät tekevät koulunkäynnistä mahtavan kokemuksen. Varmista siis, ettet jää mistään paitsi!

9. Älä tuhlaile liikaa

Pidä mielessä, että olet opiskelija, jolla on todennäköisesti myös opiskelijabudjetti. Älä siis hullaannu liikaa koulun kahvilan herkuista tai käytä kaikkia varojasi viikonloppumenoihin kavereiden kanssa. Tee budjetti ja pysy siinä.

10. Etsi itseäsi

Kouluaikoina opimme itsestämme ja kasvamme ihmisinä. Tee siis parhaasi, että sinusta tulee juuri se mahtava persoona, jollaiseksi sinut on tarkoitettu.

Haasta itseäsi niin monissa asioissa kuin mahdollista, äläkä anna periksi ryhmäpaineelle. Sinua arvostetaan enemmän, kun olet aidosti oma itsesi.

Muista, että kouluvuodet todella ovat elämäsi parasta (ja vapainta!) aikaa. Vaikka kuinka väittäisit vihaavasi koulunkäyntiä, tulet varmasti ikävöimään näitä vuosia, kun ne ovat takana.

Hae virtaa arkeen suunnittelemalla jo seuraavaa lomaa - mitä jos lähtisit kielimatkalle?Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa