EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

13 hyytävää halloween-faktaa

13 hyytävää halloween-faktaa

Adrenaliinia nostattavia kauhutarinoita, kurpitsalyhtyjen kaiverrusta ja karkkiövereitä – on helppo ymmärtää, miksi lokakuun 31. on varsinkin Amerikassa yksi vuoden rakastetuimmista juhlapyhistä. Tässä tulee kolmetoista kylmäävää halloween-faktaa:

1. Olipa kerran

Usko tai älä, halloweenia ei keksitty sokeritehtaassa: juhlapyhä on jo 6 000 vuotta vanha, ja sen otaksutaan saaneen alkunsa Irlannissa noin 4 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

**2. Elävänä tai kuolleena
**

Halloweenin juuret ovat muinaisessa kelttijuhla samhainissa, jota vietettiin sadonkorjuukauden päättymisen kunniaksi. Keltit uskoivat, että lokakuun 31. päivänä raja elävien ja kuolleiden maailman välillä hämärtyy: kuolleet palaavat takaisin elävien keskuuteen ja aiheuttavat monenmoista tuhoa. Miten heidät siis säikäytetään pois? Sonnustautumalla pelottaviin asuihin ja naamioihin!

3. Ka-ching!

Halloween on toiseksi suurin kaupallinen juhlapyhä Amerikassa heti joulun jälkeen. Amerikkalaiset käyttävät siihen vuosittain noin 6,9 miljardia dollaria, mistä suurin osa kuluu karkkeihin, juhliin ja asuihin. Eräs yllättävän suuri menoerä ovat myös lemmikkien halloween-asut.

4. Miten Titanic tähän liittyy?

6,9 miljardin dollarin summasta 2,08 miljardia käytetään halloween-karkkeihin. Kuinka paljon sokeriherkkuja sillä summalla saa? Noin 300 miljoonaa kiloa – mikä vastaa suurin piirtein kuutta Titanic-alusta.

5. Karkkiähkyä

Keskiverto amerikkalainen syö halloweenin aikana noin 1,5 kiloa karkkia –  siis saman verran kuin perheen halloween-asuinen chihuahua painaa.

6. Puhutaanpa sokerista

Kuuluisa “karkki vai kepponen” -perinne, jossa lapset pukeutuvat teema-asuihin ja kiertävät naapurustossa pyytämässä namusia, voi olla herkullisen tuottoisaa toimintaa. On arvioitu, että amerikkalaislapset mussuttavat halloweenina noin 7 000 kilokaloria. (Jos saman kalorimäärän söisi banaaneissa, niitä tarvittaisiin 66).

7. Pöö!

Kammoatko halloweenia? Silloin saatat kärsiä vaivasta nimeltä samhainofobia – halloween-pelko.

8. Kuinka kohdata noita?

Koeta pukea vaatteesi halloween-päivänä nurinpäin ja kävellä takaperin. Perimätiedon mukaan tämä on varma keino tavata noita keskiyön koittaessa.

9. Huh, mikä kurpitsa!

Maailman painavin kurpitsa kasvoi sveitsiläisessä puutarhassa. Se painoi lähes tuhat kiloa, eli pienen henkilöauton verran.

**10. Hyödyllisiä koristeita
**

Kurpitsat ja halloween sopivat yhteen kuin karkki ja kepponen: ensinnäkin kurpitsojen kaivertaminen on hauskaa, ja toisekseen pelottavat kurpitsalyhdyt säikäyttävät uskomusten mukaan tiehensä pirut ja muut kummajaiset.

11. Noudata karkkisääntöjä

“Karkki vai kepponen” kuuluu ainoastaan lapsille; jotkut amerikkalaiskaupungit ovat jopa kieltäneet karkinkeruukierrokset yli 12-vuotiailta. Joissakin paikoissa teinit, jotka uhmaavat sääntöä, saattavat saada jopa 1 000 dollarin sakot. (7 000 kilokalorin edestä karkkia ei ole aivan tämän arvoista.)

12. Tervehdys hämähäkiltä

Älä turhaan pelästy, jos näet halloweenina hämähäkin: sen uskotaan olevan edesmenneen läheisen henki, joka suojelee sinua.

13. Kirjoitat juhlan nimen (luultavasti) väärin

Tätä halloween-faktaa ei moni tiedä: juhlan virallinen kirjoitusasu englanniksi on itse asiassa Hallowe’en.

Tahtoisitko viettää halloweenia USA:ssa?Tutustu EF Kielikursseihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin