EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Haluatko työskennellä ulkomailla? Tässä 10 vinkkiä

Haluatko työskennellä ulkomailla? Tässä 10 vinkkiä

Ulkomailla työskentely ei ole ainoastaan mahtava kokemus, vaan se voi myös antaa mahdollisuuden kansainväliseen uraan ja avata ovia ympäri maailmaa. Kielitaitosi kehittyy vauhdilla, kykysi toimia eri kulttuurien välillä nousee pilviin ja omaksut myös useita muita taitoja. Pähkinänkuoressa: jos sinulla on mahdollisuus työskennellä ulkomailla, tartu siihen!

Jotta voisimme auttaa sinua valmistautumisessa, kokosimme yhteen muutamia huomioon otettavia seikkoja, tarkistettavia faktoja ja kysymyksiä, joita sinun on syytä kysyä (itseltäsi ja muilta).

1. Ota selvää viisumeista ja työluvista

Kaikesta suunnittelusta ja järjestelystä huolimatta unelma ulkomailla työskentelystä saattaa kaatua, jos viisumi tai työlupa ei ole kunnossa. Ensimmäinen askel on siis selvittää, mitä papereita laillinen työskentely toisessa maassa edellyttää – ja kuinka nuo paperit saa käsiinsä.

Muista, että viisumin hankkiminen vaatii aikaa ja rahaa. Sinun täytyy myös tietää, kuinka kauan voit viipyä maassa saamillasi dokumenteilla. Ovatko ne suoraan yhteydessä työnantajaan, vai saatko oleskella maassa tietyn ajan olosuhteista huolimatta?

2. Vertaa palkkaa ja asumiskuluja

Yksi tämän listan tärkeimmistä asioista on raha. Et välttämättä tiedä tarkalleen, minkä verran tulet tienaamaan, mutta sinulla täytyy olla käsitys alan keskimääräisestä kuukausipalkasta, jotta voit verrata sitä kuluihisi.

Käytännössä sinun tulee siis selvittää, kuinka paljon sinulla jää rahaa käteen kuukausittaisten menojesi (kuten vuokran ja laskujen) jälkeen. On masentavaa asua upeassa paikassa, jos siellä ei ole varaa tehdä mitään.

3. Selvitä, kuinka löydät asunnon ja työpaikan

Jos olet ihastunut tiettyyn kaupunkiin ja haluat sinne töihin, selvitä, kuinka helppoa sieltä on saada asunto ja työpaikka. Tutki, kuinka ihmiset liikkuvat töihin ja mieti, miten tämä vaikuttaa budjettiisi ja odotuksiisi.

Asiat sujuvat helpommin, jos tahdot muuttaa ainoastaan tiettyyn maahan ja suhtaudut joustavasti siihen, missä tarkkaan ottaen työskentelet. Sinun täytyy silti pitää huoli, että löydät työpaikan ja katon pääsi päälle.

4. Mieti, kuinka paljon vapaa-aikaa sinulle jää

Yksi syysi ulkomaille muuttoon on varmasti se, että haluat kokea uuden kulttuurin – ja siihen tarvitaan aikaa. Asia ei välttämättä tunnu alussa kovin tärkeältä, mutta selvitä, kuinka paljon vapaa-aikaa (ja sairaslomapäiviä) saat työstäsi. Tässä on nimittäin suurta vaihtelua eri maiden välillä.

Työnteko ilman matkustelua voi vaikuttaa suunnitelmiisi. Varmista siis, että sinulla on aikaa ja rahaa kokea uuden maan kulttuuria ja vierailla aina silloin tällöin myös kotimaassa perheesi luona.

**5. Ryhdy rakentamaan verkostoa
**

Kontaktit ovat tärkeitä vieraassa maassa. Onneksi niiden luominen ei nykyään vaadi edes matkustamista, sillä asia hoituu myös sosiaalisessa mediassa.

Avun tai neuvojen kysyminen on aina hyvä keino saada jalkaa oven väliin. Ole siis aktiivinen Twitterissä ja Linkedinissä: liity eri ryhmiin ja foorumeihin ja puhu paikallisten sekä ulkomailta lähteneiden työntekijöiden kanssa.

6. Tutustu maahan ja sen kulttuuriin

Lomalla kaikki on aina hieman tavallista mahtavampaa. Emme tahdo olla ilonpilaajia, mutta ulkomailla asuminen on hieman eri asia kuin siellä lomaileminen. Maksat veroja, hoidat laskuja ja juokset bussien perässä, etkä välttämättä löydä asuntoa niin läheltä rantaa kuin olit kuvitellut.

Emme väitä, että kaikki olisi todellisuudessa huonommin kuin kuvittelet. Haluamme kuitenkin, että olet realisti etkä valitse tulevaa kotimaatasi lomailuun perustuvien haavekuvien varassa.

Eräs hyvä idea on vierailla maassa, jonne haluaisit muuttaa, ja miettiä, voisitko todella asua siellä. Samalla saat hyvän tilaisuuden tavata mahdollisia työnantajia (vaikka vain verkostoitumisen merkeissä), tutustua eri kaupunginosiin ja kysellä paikallisilta nykyisistä työmarkkinoista ja asuntotilanteesta.

7. Selvitä, miten paikalliset hankkivat töitä

Eri kulttuureissa työnhaku on erilaista. Toisissa suositaan virallista lähestymistapaa, johon kuuluu paljon paperien pyörittelyä, ja toisissa arvostetaan kasvokkaisia kohtaamisia.

Tutki, kuinka paikalliset löytävät työnsä, ja pohdi, pystyisitkö hankkimaan työn samaan tapaan (ja etänä) omin voimin vai tarvitsetko agentin tai työvoimatoimiston apua.

**8. Opettele laatimaan hyvä saatekirje ja CV
**

Nyt kun tiedät, kuinka hankkia työpaikka, sinun täytyy hoitaa kaikki valmiiksi hakuprosessia varten.

Selvitä CV:n ja saatekirjeen muoto, sisältö ja muut muodollisuudet, joita kyseisessä maassa ja alalla tulee noudattaa. Varmista myös, kuinka paljon henkilötietoja sinun kuuluu jakaa ja mitä dokumentteja tai suosituksia hakemukseen täytyy liittää.

9. Perehdy mahdollisiin todistusvaatimuksiin

Koulutuksestasi, taidoistasi ja työkokemuksestasi riippuen sinulta saatetaan vaatia erityisiä todistuksia esimerkiksi kielitaidosta tai muista pätevyyksistä. Selvitä, mitä työhön vaaditaan ja miten, mistä ja kuinka saat tarvittavat dokumentit. Tämä saattaa jälleen vaatia hieman aikaa ja rahaa.

Jos tarvitset todistuksen englannin taidostasi, ilmainen EF SET -testi on hyvä lähtökohta. (Täältä voit lukea erilaisista englannin kielitutkinnoista.)

10. Varaudu kulttuurishokkiin

Uudet kokemukset, uuden sivun kääntäminen ja omien näkökantojen laajentaminen ovat toivottavasti osasyitä siihen, että olet päättänyt lähteä ulkomaille. Tahdomme kuitenkin sanoa tämän ääneen: edessä on todennäköisesti jonkinasteista kulttuurishokkia, koti-ikävää ja ”miksi ihmeessä” -kysymyksiä, joiden vastaus on usein ”näin se vain menee”.

Näistä ei kuitenkaan pidä pelästyä: ota kulttuurien risteämät merkkinä siitä, että kasvat henkisesti, kehityt entistäkin mahtavammaksi tyypiksi ja olet luomassa muistoja, joita kannat mukanasi koko loppuelämäsi ajan.

11. Laadi varasuunnitelma (ihan kaiken varalta)

Emme halua lannistaa sinua, mutta maailmalla matkatessa on aina hyvä olla varasuunnitelma siltä varalta, ettei kaikki mene aivan suunnitelmien mukaan. Sinun on esimerkiksi on hyvä laskeskella, kuinka kauan varasi riittävät ulkomailla asumiseen, jos et saisikaan töitä kovin nopeasti. Tähän liittyen on myös tärkeää pohtia, kuinka paljon säästöjä sinun olisi syytä kerätä pahan päivän varalle.

**12. Anna mennä
**

Jos et tee sitä nyt, tuleeko se muka tapahtumaan myöhemminkään?

Ota askel kansainväliseen työmaailmaan EF:n avulla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa