EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Kuinka kuulostaa syntyperäiseltä englannin puhujalta – 5 vinkkiä

Kuinka kuulostaa syntyperäiseltä englannin puhujalta – 5 vinkkiä

Kuinka monesti ihmiset ovat arvanneet, mistä olet kotoisin, ainoastaan sen perusteella, miltä englantisi kuulostaa? Aksentit voivat olla kerrassaan hurmaavia, mutta jos oma korostuksesi vaivaa sinua, ääntämystä pystyy kehittämään varsin helpoilla keinoilla. Tässä tulevat parhaat vinkkini siihen, kuinka kuulostaa enemmän syntyperäiseltä englannin puhujalta ja parantaa kielen ääntämistä – ja hankkia uutta varmuutta sen käyttämiseen.

1. Valitse aksenttisi

Pohdi, mistä aksentista pidät eniten ja mikä sopii omaan persoonaasi kaikista parhaiten. Tarjolla on useita erilaisia vaihtoehtoja, kuten yläluokkainen brittiaksentti, rento aussiaksentti ja cool amerikkalainen aksentti.

Kun olet tehnyt valintasi, pidä siitä kiinni ja puhu englantia johdonmukaisesti samalla korostuksella. Tähän kuuluu myös se, että käytät valitsemaasi puhetapaan sopivaa sanastoa. Jos päätät omaksua amerikkalaisen aksentin, vältä esimerkiksi sanoja mate ja trousers, jotka ovat brittiversioita sanoista dude ja pants.

2. Katsele englanninkielistä viihdettä

Tämä vinkki saattaa kuulostaa itsestäänselvältä, mutta yksi parhaista keinoista aksentin kehittämiseen ja oppimisen vauhdittamiseen on kuunnella englantia aina tilaisuuden tullen. Valitse siis katseltavaksi sarjoja, leffoja ja Youtube-videoita, joissa puhutaan juuri sillä korostuksella, jonka tahtoisit omaksua. Tämä auttaa sanaston oppimisessa, ja lisäksi korvasi tottuvat siihen, miltä englannin on tarkoitus kuulostaa.

Jos et tiedä, mistä lähtisit liikkeelle, olemme listanneet englannin harjoittelemiseen sopivia Netflix-sarjoja jo pariin otteeseen.

3. Kuuntele tarkkaan

Englanti on todella melodinen kieli. Jos tahdot kuulostaa natiivipuhujalta, on siis ehdottoman tärkeää, että opettelet juuri oikeanlaiset äänteet ja painotukset.

Olen itse kotoisin Italiasta, ja italian ääntämykseen kuuluu, että jokainen kirjain sanotaan ääneen. Tästä syystä englannin lausuminen on meille hieman hankalaa. Hoksasin itse lausumistapojen eron, kun katselin Gossip Girliä ensimmäistä kertaa alkuperäisellä kielellä (Italiassa sarjat esitetään tavallisesti dubattuina). Yllätyin esimerkiksi siitä, miten Manhattan tosiasiassa lausutaan (mænˈhæt(ə)n). Kun huomasin, miten paljon englannin ääntämys poikkeaa omasta kielestäni, tahdoin perehtyä asiaan tarkemmin.

Muista kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka erilaiset kansainväliset lainasanat – kuten burger, spaghetti ja gelato – lausutaan englanniksi. Esimerkiksi spaghetti-sanan amerikkalainen ääntämys (jossa tupla-T kuulostaa pikemminkin D:ltä) särkee italialaisia korviani. Minun täytyi kuitenkin totutella lausumaan sana tuohon tapaan, jotta aksenttini parani ja puhetapani alkoi kuulostaa enemmän amerikkalaiselta.

4. Sano asiat ääneen

Mitä enemmän harjoittelet englannin ääntämistä, sitä parempi. Jos sinulta puuttuu treenikaveri, älä arastele yksin puhumista. Voit jutella myös peilille – usko pois, se toimii!

Eräs keino, joka auttoi minua aksenttini hiomisessa ja oikeaoppisen ääntämyksen harjoittelemisessa, oli englanninkielisten kirjojen ääneen lukeminen. Jos pidät esimerkiksi tietystä leffasitaatista erityisen paljon, opettele lausumaan se juuri samoin kuin elokuvan näyttelijä. Harjoittele suosikkibiisisi sanat ulkoa ja toista niitä ääneen uudelleen ja uudelleen, ja treenaa lauseita, joita lempisarjoissasi käytetään – voit toistella esimerkiksi Joeyn kuuluisaa ”How you doin’?” -iskulausetta, kunnes osaat ääntää sen täydellisen amerikkalaiseen tapaan. Tämä saattaa olla vanha vinkki, mutta se johtuu vain siitä, että keino todella toimii.

5. Puhu englantia aina tilaisuuden tullen

Kun asuin vielä kotiseudullani, minulla ei ollut ulkomaalaisia kavereita, joiden kanssa olisin voinut harjoitella englantia. Siksi tartuin erilaisiin mahdollisuuksiin, joita koulu tarjosi. Kun englannin opettaja kysyi, kuka tahtoisi lukea jonkin tekstin ääneen tai vastata kysymykseen, nostin aina käteni pystyyn. Mitä aktiivisempi olet, sitä enemmän opit ja sitä nopeammin aksenttisi kehittyy.

Eräs mainio tapa englannin taitojen parantamiseen on myös ulkomaille lähteminen, sillä tällöin pääset harjoittelemaan kieltä aidoissa tosielämän tilanteissa. Ulkomailla vietetty aika hioo aksenttiasi ja englannin taitojasi kaikista tehokkaimmin – kunhan vain tiedät, minkä aksentin tahdot omaksua ja minne suunnata.

Olen itse niin onnellisessa asemassa, että työskentelen tällä hetkellä EF:n Global Interninä. Olen kuitenkin matkustanut EF:n kautta ulkomaille myös aiemmin, ja kun käytin englantia kansainvälisten luokkatovereiden kanssa sekä paikallisten asukkaiden seurassa, aksenttini kehittyi merkittävästi. Lisäksi monet niistä ihmisistä, jotka tuolloin tapasin, ovat edelleen ystäviäni.

Jos tahdot kehittää kielitaitoasi ja mietit, kuinka parantaa englannin ääntämistä nopeasti, loppujen lopuksi tärkeintä on, että omistaudut asialle ja näet vaivaa oppimisen eteen. Jos laiskottelet, myös kehitys jää puolitiehen.

Paras tapa aksentin hiomiseen: ulkomailla opiskeleminen!Tutustu EF Kielimatkoihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin