EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

Mitkä ovat maailman kauneimmat kielet?

Mitkä ovat maailman kauneimmat kielet?

Maailmassa on tänä päivänä yli 6 900 kieltä, mutta mitkä ovat niistä kauneimpia? Näkemykset vaihtelevat sen mukaan, mitä kieltä vastaaja puhuu äidinkielenään, mitä kieliä hän osaa ja mitä hän on ylipäätään päässyt kuulemaan. Kyse on siis makuasiasta sekä siitä, missä määrin henkilö on altistunut kielille (ja mitä nämä kielet ovat). Itse olen syntynyt Unkarissa, kasvanut Lähi-idässä ja opiskellut ranskankielisessä koulujärjestelmässä. Oma näkemykseni siitä, mitkä maailman kauneimmat kielet ovat, näyttää seuraavanlaiselta:

Ranska – maailman kaunein puhuttu kieli

Jos on olemassa kieli, jonka kauneudesta ollaan yksimielisiä ympäri maailman, se on ranska.

Useiden epävirallisten nettitutkimusten perusteella ihmiset vaikuttavat hurmaantuneen nimenomaan siitä, miltä ranska kuulostaa puhuttuna. Kieltä on usein kuvattu sulavaksi, soljuvaksi, elegantiksi ja esteettisesti miellyttäväksi. Vaikeasti äännettävä R-kirjain, nasaalisti lausuttavat en-, in- ja un-äänteet sekä melodinen intonaatio saavat ranskan kuulostamaan todella musikaaliselta, kun kyseessä ei ole natiivikuuntelija.

Lisäksi on tärkeää huomata, että ranskan status maailman kauneimmat kielet -listalla saa pönkitystä vahvasta kulttuurillisesta kontekstista. Kuka voisi vastustaa Édith Piafin soljuvia R-äänteitä La vie en rosessa tai Serge Gainsbourgin hypnoottista sointia Bonnie and Clyde -kappaleessa?

Saksa – maailman kaunein laulettu kieli

Saksaa on monesti luonnehdittu hieman karkean kuuloiseksi, mutta se voi olla myös varsin vivahteikas, melodinen ja tunteita huokuva kieli – etenkin silloin, kun sen parina on eloisa popmelodia. Kukapa ei olisi hyräillyt tai laulanut mukana Nenan 99 Luftballons-kappaleen soidessa (ymmärtämättä sanoja), tai jos käytetään hieman uudempia esimerkkejä, fiilistellyt Andreas Bouranin Auf unsia tai CRO:n Bye bye -biisiä? Jos olet osallistunut Oktoberfest-juhlintoihin, olet myös varmasti seissyt penkillä schlageria hoilottaen, nahkahousut jalassa tai dirndliin sonnustautuneena.

Käännä siis nupit kaakkoon, täytä korvasi saksan lumoavalla soinnilla ja anna tunteiden virrata!

Arabia – maailman kaunein kirjoitettu kieli

Latinalaisiin aakkosiin tottuneen lukijan silmissä arabian taidokas ja soljuva kirjoitustapa muistuttaa pikemminkin pikkutarkkaa koristelua kuin tekstiä. Kirjoitus kulkee oikealta vasemmalle eikä siinä eroteta isoja ja pieniä kirjaimia, joten se näyttää loputtomalta, lumoavalta virralta. Ei siis ole erityisen yllättävää, että arabialaista kalligrafiaa kunnioitetaan eräänä uskonnollisen taiteen muotona ja pyhiin esineisiin ja paikkoihin on tapana maalata tai kirjailla käsin arabiankielistä tekstiä.

Italia – maailman kaunein kehonkieli

Jos tehtävänä on nimetä jokin ilmeikäs ja tulinen kieli, useimmilla nousee ensimmäisenä mieleen italia. Tämä riemukkaan meluisa, laulunomainen kieli ei kuitenkaan täyty tunteista ainoastaan intonaationsa ja sointinsa takia, vaan myös siksi, että tiettyihin tilanteisiin ja ilmaisuihin on tapana yhdistää kiihkeitä eleitä.

Italialaiset käyttävät arkipäiväisissä keskusteluissaan yli kahtasataa kädenelettä – oli kyse sitten lapsista, vanhuksista tai valtakunnallisessa tv-lähetyksessä esiintyvistä poliitikoista. Elehtiminen on eräs kehonkielen muoto, ja se tuo italiaan mahtavaa energiaa ja voimaa.

Englanti – kieli, jolla on maailman kaunein tausta

Englanti on yksi maailman suurimmista kielistä, sillä noin 1,6 miljardia ihmistä puhuu sitä joko äidinkielenään tai vieraana, erikseen opeteltuna kielenä. Englanti on saanut vaikutteita muinaisnorjasta, ranskasta, latinasta, kreikasta ja lukuisista valloituksista, joiden myötä sen lauserakenteista, ääntämyksestä ja sanastosta on muotoutunut se ilahduttavan omaperäinen kieli, jonka tänä päivänä tunnemme. (Kerromme kielen historiasta tarkemmin täällä.)

Mieti esimerkiksi seuraavaa kolmikkoa: find out on peräisin muinasenglannista, verify ranskasta ja confirm latinasta. Jokaisen englannin sanan, painotuksen ja rakenteen takana on kiehtova muuttoliikkeestä ja erilaisista vaikutteista kertova historia.

Vaikka englantia pidetään usein käytännöllisenä ja helposti opittavana kielenä, se on täynnä rakastettavia omituisuuksia, mikä tulee hyvin esille tässä leikkisässä runossa: Why do people recite at a play, yet play at a recital? Park on driveways and drive on parkways? You have to marvel at the unique lunacy of a language where a house can burn up as it burns down, and in which you fill in a form by filling it out!

Opi kieli ulkomailla!Tutustu EF Kielimatkoihin

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Kielet