EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 parasta kirjaa englannin oppimiseen

10 parasta kirjaa englannin oppimiseen

Nykypäivänä kaikki tuijottelevat älypuhelimiaan hetkestä ja päivästä toiseen, mutta perinteiseen kirjaan uppoutumisessa on edelleen oma, ainutlaatuinen viehätyksensä. Katseen siirtäminen kirjan sivuille on myös erityisen hyödyllistä kaikille, jotka tahtovat parantaa englannin taitojaan.

Oma äidinkieleni on espanja, mutta englanti on ollut suuri intohimoni jo vuosien ajan. Vinkkini siihen, kuinka kielitaitoa saa kehitettyä mahdollisimman nopeasti, on lukea englanninkielisiä romaaneja – ja paljon. Kun etsin itse kirjoja, jotka olisivat sekä kielen oppimisen kannalta hyödyllisiä että muutoin mielenkiintoisia, totesin, ettei kannata tyytyä vain kaikista ilmeisimpiin vaihtoehtoihin. Päätin siis laatia oman lukulistani.

Hyviä lukemis- ja oppimishetkiä!

1. 40 Rules of Love (Elif Şafak)

“Every true love and friendship is a story of unexpected transformation. If we are the same person before and after we loved, that means we haven’t loved enough.”

Tämä teos ei mullista ainoastaan englannin osaamistasi, vaan koko elämäsi; 40 Rules of Love on tällä hetkellä oma lempikirjani. Romaani on kauniisti kirjoitettu, ja Penguin-versio takaa, että myös englantia heikommin taitava ymmärtää tarinan kulun ja sen merkityksen. Jos hengelliset asiat kiinnostavat, tässä on kirja sinulle.

2. How to Be a Woman (Caitlin Moran)

“Why on earth have I, because I’m a woman, got to be nice to everyone?”

Tämä ei ole mikään tyypillinen feministinen manifesti. Caitlin Moran on voimakasääninen, kiehtova kirjoittaja, joka ei siloittele sanojaan. Tartu hänen teokseensa, jos tahdot oppia amerikkalaista slangia, murskata patriarkaalisen yhteiskunnan (kuten kunnon feministin kuuluu!) ja nauraa samalla.

3. The Perks of Being a Wallflower (Stephen Chbosky)

“So, this is my life. And I want you to know that I am both happy and sad and I’m still trying to figure out how that could be.”

Tämä kirja kertoo fiksusta teinistä, joka ei oikein hallitse sosiaalisia tilanteita, kamppailee mielenterveysongelmien kanssa ja yrittää löytää oman paikkansa maailmassa. Jos tahdot tehdä aikamatkan lukiovuosiin ja hioa teinislangiasi, suosittelen!

4. Deal Breaker (Harlan Coben)

“Acceptance of the inevitable, a sign of a wise man.”

Tämä kirjasarja on suosikkini rikosromaanien saralla. Myron Bolitar, eläkkeelle jäänyt koripalloammattilainen, ratkoo rikoksia omalaatuisen parhaan ystävänsä, Winston “Win” Horne Lockwood III:n kanssa. Kirjat ovat tulvillaan mysteereitä – mikä ei taida olla rikosromaanien kohdalla kovin yllättävä tieto – sekä urheiluslangia.

Varoitus: jos olet se tyyppi, jolla on vaikeuksia laskea koukuttavaa kirjaa käsistään, vältä tätä.

5. Treasure Island (Robert Louis Stevenson)

“Yo ho ho and a bottle of rum”

Tämä kirja ei juuri esittelyjä kaipaa: se on todellinen klassikko, jonka sivuilta löytyy koko joukko merirosvoja, merimiehiä ja jännittäviä seikkailuita. Treasure Island toimii oivana apurina sanavaraston laajentamiseen, ja se on erityisen toimiva lisäys lukulistalle, mikäli rakastat matkustelua.

6. A Thousand Splendid Suns (Khaled Hosseini)

“Marriage can wait, education cannot.”

Khaled Hosseinin kynäilemä tarina hakee vertaistaan. Lukija pääsee sukeltamaan keskelle Miriamin ja Lailan päivittäistä elämää, vastoinkäymisiä ja ponnisteluja valoisamman tulevaisuuden löytämiseksi Kabulissa.

Teoksen englanti on riittävän helppotasoista useimmille lukijoille, mutta silti monipuolista ja sopivan haastavaa. Myös tarinan henkilöt tekevät lähtemättömän vaikutuksen.

7. Pride & Prejudice (Jane Austen)

“I could easily forgive his pride, if he had not mortified mine.”

Jane Austenin Pride and Prejudice on toinen klassikko. Sanasto on melko edistyneellä tasolla, mutta jos kaipaat hieman haastetta, tämä on erinomainen valinta.

Lisäksi voin käytännössä luvata, että rakastut johonkin kirjan hahmoista – ainakin Mr. Darcy saa todennäköisesti sydämesi läpättämään.

8. To Kill a Mockingbird (Harper Lee)

“You never really understand a person until you consider things from his point of view… Until you climb inside of his skin and walk around in it.”

Tässä on amerikkalaisen kirjallisuuden mestariteos, joka auttaa ymmärtämään Yhdysvaltojen historiaa. Sitähän sanotaan, että vierasta kulttuuria voi ymmärtää ainoastaan kielen kautta – mitäpä jos kokeilisit?

9. Orientalism (Edward Said)

“From the beginning of Western speculation about the Orient, the one thing the orient could not do was to represent itself.”

Intellektuelleille, jotka tahtovat katsoa stereotypioita syvemmälle.

Jos englannin osaamisesi on jo edistyneellä tasolla, opit tämän myötä ymmärtämään paremmin maailmaa ja sitä, kuinka ihmiset näkevät toisensa. Kirja on myös erinomainen keskustelun käynnistäjä matkustellessa, eritoten Lähi-idässä.

10. Twilight (Stephenie Meyer)

“And so the lion fell in love with the lamb…”

Et ehkä odottanut tämän sijoittuvan listalle, mutta Twilightilla on aina erityinen paikka sydämessäni, sillä se on ensimmäinen kirja, jonka luin englanniksi. Suosittelenkin sitä lämpimästi kaikille englantia opetteleville: tarina on kiehtova, ja englanti on tarpeeksi helppoa ja yksinkertaista. Älä tuomitse kirjaa elokuvan perusteella!

Lähde oppimaan englantia myös paikan päälle!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin