EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Suomi putosi 6 sijaa EF:n kansainvälisessä englannin taidon kartoituksessa

Suomi putosi 6 sijaa EF:n kansainvälisessä englannin taidon kartoituksessa

Kielitaidon globaalia kehitystä selvittävään kartoitukseen osallistui yli 2 miljoonaa aikuista kaikkialta maailmasta

ZURICH, 16. marraskuuta 2021: EF Education First julkaisi tänään vuoden 2021
EF:n globaalin englannin kielen taitotason indeksin (EF EPI), jossa on analysoitu yli 2 miljoonan englantia vieraana kielenä puhuvan kielitestituloksia 112 maassa.

Vaikka englannin taidot parantuvat yhä kansainvälisesti, Pohjoismaat eivät enää hallitse kärkisijoja. Suomi on pudonnut 6 sijaa mutta onnistunut säilyttämään paikkansa kärkikymmenikössä jo yli kymmenen vuoden ajan. EF:n asiantuntijat huomauttavat, että englannin taso nousee jatkuvasti muissa Euroopan maissa, jotka ovat jo lähellä Pohjoismaiden taitotasoa.

“Siitäkin huolimatta, että matkustaminen on vähentynyt, englanti on edelleen rajojenvälisen viestinnän ja yhteistyön väline, joka myös mahdollistaa uudet tavat työskennellä. Tämän vuoden EPI-kartoitus on kattavampi kuin koskaan ja tarjoaa arvokasta tietoa organisaatioiden ja valtioiden kielipolitiikan laatijoille. Näiden tietojen avulla voidaan arvioida ja vahvistaa strategisia kehitysalueita”, sanoo Kate Bell, yksi EF English Proficiency Indexin laatijoista.

“80 % Suomen suurimmista yrityksistä on EF:n yhteistyökumppaneita, ja näemme, kuinka kielitaitoon ja viestimiseen sijoitetaan yhä enemmän ja enemmän. Pandemian aikana kielitaitoon sijoittamisen merkitys on vain kasvanut, koska yritysten on ensisijaisen tärkeää panostaa työntekijöiden uudelleen kouluttamiseen, osallistamiseen ja sitouttamiseen. Digiloikka koulutuksissa oli jo hyvässä käynnissä ja Covid-kriisi vauhditti tätä kehitystä – lähes kaikki oppiminen työelämässä on siirtynyt verkkoon”, jatkaa Laura Häkkinen, Hult EF Corporate Educationin Suomen maajohtaja, ja lisää: ”Hyvä kysymys on, miksi Suomen sijoitus EPI-listalla on pudonnut. Yksi syy voi olla se, että muualla kielitaidon kehittämiseen panostetaan enemmän. Näemme tämän myös kumppanuuksissamme: työntekijöitä kielikoulutetaan Suomen ulkopuolella enemmän kuin yrityksen kotimaassa. Suomi menestyy yleensäkin kansainvälisissä kartoituksissa, ja ehkä täällä on tuudittauduttu siihen, että työ on jo tehty. Taidot vaativat kuitenkin jatkuvaa ylläpitoa ja horisontaalista kehittämistä.”

EF EPI perustuu EF:n standardoidun englannin testin (EF SET) tuloksiin. Niin yksittäiset osallistujat kuin tuhannet koulut, yritykset ja valtiot ovat käyttäneet EF SETiä laajamittaisiin kielitaidon kartoituksiin.

EF EPI 2021:n keskeisiä havaintoja ovat:

  • Euroopan maiden englannin taito on pysynyt vahvana ja jatkanut nousuaan, erityisesti keski-ikäisillä.

  • Keski- ja Itä-Aasiassa kielitaito on parantunut, kun taas Etelä-Aasiassa ja ASEAN-maissa kehityssuunnat vaihtelevat.

  • Latinalaisessa Amerikassa kielitaito kehittyy edelleen 75 % maista.

  • Pohjois-Afrikassa englannin taidot jatkavat kehittymistä ja Afrikan mantereelta saadaan yhä parempi kuva kielitaidosta, kun yhä useampi maa on mukana EPI-kartoituksessa.

  • Eniten viime vuodesta on parantunut yli 30-vuotiaiden kielitaito, ja yli 40-vuotiaiden kielitaito oli ensimmäistä kertaa kohtuullisella tasolla. Tämä osoittaa, että aikuiset voivat parantaa kielitaitoaan läpi uransa.

  • Suurimmassa osasta maista keskimääräinen englannin taito ei ole työelämän vaatimalla tasolla (kohtuullinen tai sitä korkeampi kielitaito) Alakohtaisessa tilastossa perää pitävät koulutusala, valtionvirastot ja terveydenhuolto.

  • Miehet ovat ohittaneet naiset ensimmäistä kertaa englannin taidoissa.

  • Ensimmäistä kertaa kartoituksessa ovat mukana Kongon demokraattinen tasavalta, Ghana, Haiti, Madagaskar, Moldova, Mosambik, Somalia, Etelä-Sudan ja Tansania.

EF EPI -raportin voi ladata osoitteesta https://www.ef.fi/epi/.

Haluatko osallistua ja myötävaikuttaa Ruotsin EF EPI -sijoitukseen?Tee testi täällä
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin