EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Uusi vuosi, uusi kieli – 8 vinkkiä onnistumiseen

Uusi vuosi, uusi kieli – 8 vinkkiä onnistumiseen

Jos et oikein tiedä, kuinka voisit tehdä vuodesta 2021 mahdollisimman loistavan, vastaus on tässä: ota tavoitteeksi uuden kielen oppiminen!

Miksikö? Koska kielitaito antaa lähestulkoon supervoimia: sinusta tulee itsevarmempi, muistisi paranee, matkailu muuttuu paljon mielenkiintoisemmaksi ja, ehkä tärkeimpänä, saat arvokasta osaamista tulevan työuran varalle. Aikamoinen jättipotti, vai mitä?

Kokosimme kahdeksan vinkkiä, joiden avulla opit tänä vuonna uuden kielen. Alahan siis pohtia, mitä kieltä tahtoisit kaikista mieluiten omaksua.

1. Ole realistinen

Emme tahtoisi olla ilonpilaajia, mutta et todennäköisesti saavuta sujuvaa espanjan taitoa viikossa, tai edes kuukaudessa. Viikossa voit kuitenkin oppia laskemaan sataan, ja kymmenessä päivässä ehdit hyvin harjoitella kymmenen epäsäännöllisen verbin taivutusmuodot.

Mitä realistisempia tavoitteesi ovat, sitä helpommin saavutat ne – ja tavoitteisiin pääseminen tekee kielen opettelusta huomattavasti palkitsevampaa.

Kun jaat tavoitteesi pienempiin osiin, niistä tulee nopeasti osa arkipäivän rutiineja. Parin viikon päästä tartut jo oppikirjoihisi lähes huomaamatta, kun istut bussissa tai tarvitset lukemista kuntopyörällä polkiessa.

**2. Tee tavoitteesta täsmällinen
**

Päätös opetella englantia on oikein hyvä alku, mutta tavoitetta kannattaa vielä hieman täsmentää. Tahtoisitko katsoa jenkkielokuvan ilman tekstityksiä, lukea englanninkielisen romaanin turvautumatta sanakirjaan vai matkustaa omatoimisesti Lontooseen?

Hyvät (ja palkitsevat) uudenvuodenlupaukset johtavat konkreettisiin tuloksiin. Laadi siis kieliopinnoillesi suunnitelma, jossa on monta pientä askelta ja joka vie kohti selkeää päämäärää.

**3. Valitse itsellesi sopiva opiskelutapa
**

Kielten opiskeluun on tarjolla vaikka millä mitalla erilaisia apukeinoja: podcasteja, sovelluksia, kielikursseja, tandem-opiskelua sekä tietysti oppitunteja luokassa ja verkossa. Mieti tarkkaan, mikä menetelmä sopii juuri sinulle, ja ota se käyttöön.

Jos et pidä yksin opiskelusta, podcastit eivät ehkä ole paras idea – harkitse sen sijaan tandem-opiskelua tai ilmoittaudu kurssille.

Sopivimman menetelmän tai menetelmien yhdistelmän löytyminen saattaa viedä hieman aikaa, mutta älä huoli. Tämä on luonnollinen osa prosessia ja auttaa sinua päämääräsi saavuttamisessa.

4. Varaudu haasteisiin

Edessä on varmasti päiviä tai jopa viikkoja, jolloin uuden kielen oppiminen ei innosta pätkääkään, vaan kaikki aikasi ja energiasi kuluvat kouluun tai työhön. Et siis uhraa italian kieliopille ajatustakaan, vaikka suuri haaveesi on edelleen matkustaa Roomaan, ihailla Colosseumia ja maistaa aitoa gelatoa.

Jos resurssisi eivät välillä riitä adjektiiveista tai adverbeistä murehtimiseen, se on ihan täysin ok. Älä lannistu pienistä takaiskuista ja luovu suunnitelmasta, vaan jatka myöhemmin paremmalla energialla. Eihän Roomaakaan rakennettu päivässä.

5. Seuraa edistymistäsi

Vaikka kokeet eivät ole erityisen hauskoja, on tärkeää, että pidät edistymistäsi silmällä. Monissa sovelluksissa ja kursseilla käytetään tasokokeita, joiden läpäiseminen on edellytys opintojen jatkamiselle, mutta tarjolla on myös lukuisia maksuttomia nettitestejä, joiden avulla voit seurata kielitaitosi kohentumista.

Jos kokeet ahdistavat mutta tahtoisit silti seurata, kuinka pitkän matkan päässä olet leffan katsomisesta ilman tekstitysten apua, omia taitoja voi arvioida trailereiden, piirrettyjen ja muiden lyhyempien videoiden avulla.

6. Kerro tavoitteestasi muille

Jos opiskelet toisen henkilön kanssa tai käyt oppitunneilla, sinulla on automaattisesti hieman vertaispainetta opinnoissa etenemiseen. Jos kuitenkin päätät opiskella omatoimisesti, muista jakaa tavoitteesi ystäviesi, perheesi tai vaikka someseuraajiesi kanssa. Tällöin olet tilivelvollinen siitä, että suunnitelmasi todella toteutuu, ja muut voivat seurata edistymistäsi.

Jos sinulta kysellään säännöllisesti, kuinka paljon saksan sanavarastosi on karttunut, saat kummasti lisämotivaatiota kielen opetteluun.

**7. Palkitse itsesi ja pidä hauskaa
**

Kun erotat päämäärästäsi monta pientä välitavoittetta, sinun on helpompi nähdä tuloksia ja mitata, mitä olet saavuttanut. Muista myös hemmotella itseäsi aina, kun otat merkittävän edistysaskeleen – toimipa palkintona sitten muffinssi (tai kolme) tai uusi t-paita tulevalle ulkomaanmatkalle.

Jos opiskelet japania, mikä olisi parempi tapa juhlia uusien ilmausten oppimista kuin suunnata sushille ja tehdä tilaus niiden avulla?

8. Valitse oikotie ja lähde ulkomaille

Jos tahdot edistyä nopeammin ja saavuttaa aiemmin mainitut supervoimat lähes saman tien, kielen opiskelu ulkomailla saattaa hyvinkin olla täydellinen suunnitelma alkaneeseen vuoteen. Sanaston oppiminen ja kieliopin sisäistäminen käy paljon helpommin ja hauskemmin, kun se tapahtuu maailmalla seikkaillen.

Seuraava mielipide saattaa olla hieman puolueellinen, mutta jännittävämpää uudenvuodenlupausta on vaikea keksiä.

Opi kieli ulkomailla!Tutustu EF Kielimatkoihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin